2008. május 22., csütörtök

Húsgombócok tejfölmártásban

A mai vacsorában csak a darált hús volt biztos, az is csak azért meg pihegve várta sorsa jobbra fordulását a hűtőben. Hát gyorsan el kezdetem túrni az internetet használható recept után. Viszonylag hamar ráakadtam erre. Némi módosítással készítette el.





Húsgombócok tejfölmártásban
Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 2 egész tojás, 1 dl tej, 2 púpozott evőkanál búzadara, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só; a mártáshoz: 2 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál majoránna, 1 púpozott teáskanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:A gombócokhoz a tojást habosra verem, összekeverem a tejjel és a sóval, borssal. Ezután belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd hozzáadom a búzadarát és a darált húst. Addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi, és tizenöt percig hagyom állni. Közben elkészítem a mártást: a margarint habzásig hevítem a liszttel, és a tejet ráöntve, beleszórom a vegetát, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, végül a tűzről lehúzva belekeverem a tejfölt. A már sűrű húsos masszából nyolc gombócot formázok, és beleteszem egy tűzálló tálba vagy kis tepsibe, jó szorosan egymás mellé. A sűrű tejfölös mártást rákenem a tetejére, és a tálat lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és harminc-harmincöt percig párolom, végül a fedőt levéve megpirítom a tetejét. Bármilyen köret illik mellé, de a legjobb petrezselymes-vajas burgonyával.
Gumimamszli:
- több búzadarát vett fel a massza (vagy kicsi a kanalam:))
- delikátot használtam, abból is kevesebbet
- nem cicóztam a gombócozással, egyszerűen elsimítottam a masszát egy tepsiben
- petrezselyem hiányában sima párolt krumplival tálaltam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly