2009. július 16., csütörtök

Húsos gombóc

Ízes kalandoknál (http://izeskalandok.blogspot.com/) találtam, ezt a számomra teljesen ismeretlen ételt. Mivel leírása nekem erősen a hortobágyi palacsintát idézte, amit imádok, gondoltam tetszeni fog. És tényleg.


Húsos gombóc

Hozzávalók a gombóchoz: 5-6 db közepes főtt, reszelt burgonya (kb.20 dkg), kb.20 dkg liszt, 1 tojás, só, 3-5 evőkanál víz. (Ebből a mennyiségből én 16 db gombócot készítettem)

Töltelékhez: kb. 20 dkg pörkölt, 2 db főtt tojás, 1 teáskanál "Erős Pista", só, bors.

A mártáshoz: diónyi zsír, 1,5 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, só.

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Pihentetjük legalább 30 percet. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a pörköltet és a főtt tojásokat, a fűszerekkel összedolgozzuk, a késes robotgép segítségével. A tésztát kinyújtjuk és kb. 10X10-es négyzetekre vágjuk (mint a szilvás gombócnál). A négyzetek közepére töltelék halmokat teszünk, gombócokká formáljuk és forró sós vízben megfőzzük. A mártáshoz a zsírt felhevítjük, beletesszük az őrölt piros paprikát és mindjárt le is húzzuk a tűzről, nehogy megégjen a paprika. Majd hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és a tűzre visszatéve felmelegítjük, de nem forraljuk. Végül a meleg gombócokra locsolva tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszik!!!! Kipróbálom, de kivárom a kicsit hűvösebb napokat..

    VálaszTörlés
  2. én már kipróbáltam, és finom, és holnap ez lesz az ebéd !!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly