2009. július 15., szerda

Xbox 360

És akkor nézzük a másik versenyzőnket. Xbox 360 áll a kék sarokban, a Microsoft színeiben. Amikor megvettük, akkor azt mondtam a páromnak, hogy „Microsoft, tőled senki nem vár sokat!” így igazán csalódni nem lehetett benne.





Ezt is több változatban lehet kapni, a leg”butább” változatban még winchester sincs, ezért igazából nem használható semmire. Véleményem szerint ez a memória kártyás dolog valami bohóckodás..


A második változatban már van háttértár is, alapból fehér színű, semmi különleges nincs a felépítésében, csúnyának nem csúnya, hál’ isten nagy logók sincsenek rajta, így kirakható a polcra.


Viszont mivel azért a cél valamennyire az összehasonlítás a Playstation3-al így muszáj kicsit a beltartalmat is firtatni. Ebben ugye hagyományos DVD olvasó van, ami ugye a nagyfelbontású videókat eleve kizárja (amíg még tartott a HD DVD vs. Blu-ray harc, szóba került, hogy a HD oldalán álló Microsoft beépíti a későbbi változatokba, de aztán a szabvány bukásával ez a terv is elhalt. Mivel a Blu-ray Sony technika, nem hinném, hogy mostanában adaptálna ezt az MS), elől a két felesleges memória kártya foglalat, és két usb port, valamint a bekapcsoló gomb. A hátulja már érdekesebb, mert itt jön a korábban már említett probléma a csatlakozó elhelyezések terén. A szerencsétlen kb 30x10cm-es hátlapon ugyanis MS-ék megpróbálták a csatlakozókat egy 3x3-as kis kockába bezsúfolni (miért is?) így aztán, ha nem vagyunk olyan kiváltságosak, hogy az erősítőnk és a TV-nk fogadja a HDMI jelet, és még kezelni is tudja (elég kevés erősítő van ilyen… még) akkor rögtön fel áll az az anomália, mely szerint ha a HDMI-t bedugjuk a tv-be, akkor az alsó csatlakozóba már nem lehet a hangot optical-ra alakító kábelt bedugni.


Még szerencse, hogy a Microsoftos csapat rendelkezik lelkes marketingesekkel, mert az amúgy kb 1 dolláros módosítást, ami távolabb helyezte volta a csatlakozókat, úgy oldották meg, hogy lehet venni egy kiegészítő (természetesen gyári) csatlakozót potom 10 ezer Ft-ért, ami megoldja a dolgot.






És ez csak a kezdet. Mivel a PS előbb meg volt, el voltam kényelmesedve, hogy természetesen a Bluetooth és a Wifi is tartozék, elvégre mindkettő kb 1000 ftos alkatrész. Hát nem, mindkettő hiányzik. És persze, hogy itt is a lelkes marketing csapat a megoldás. A wifi modul újabb 20 ezer Ft hozzá, ami a kinézetéből és a csatlakozásából ítélve része lehetett az eredeti terveknek, csak valaki egyszer furmányosan kiötlötte, hogy eladhatnánk ezt külön is, minek tegyük bele..

És még merje valaki azt mondani (amit egyébként az MS rendületlenül reklámoz) , hogy mennyivel olcsóbbak a konzoljai, mint a riválisé. És még mindig nincs vége. Aki már fogott PS gamepad-ot az amikor megfogja az Xbox-ét, azt hiszi valami fél téglát kapott a kezébe, nehéz, durva, lötyög az egész. De ebbe a súlyba nincs benne, hogy gyárilag – igen, nem tévedés – az Xbox gamepad elemmel megy!! És igen, kitalálható, persze újabb jópár ezer ft-ért lehet kapni hozzá akkumlátort, meg töltőt. És ezekkel a súlya már társadalomra veszélyes eszköznek minősül.

Ennyit a hardverről, amibe bele lehet, (néha érdemes is) rúgni..





Bekapcsolás után (természetesen magyarul ez sem tud) egy elég átláthatatlan menü vár, de azért némi rutinnal ki lehet igazodni rajta.

Funkciókban sokkal inkább játékgép. És sokkal jobban ki van hegyezve a bevételekre. Igazából minden az Xbox live nevű internetes rémségről szól, melynek kicsit sem bújtatott célja, hogy minden féle dolgot vegyünk. A fizetés (aki találkozott már a World of Warcraft kártyákkal, ahhoz hasonló) ilyen feltöltő kártyás rendszerbe megy, elég drágán mérnek mindent.


Az internetes kötődése kb. ennyi is, böngészni, más egyebet csinálni neten nem lehet vele.


És akkor még essen szó egy óriási hátrányáról. Ez pedig a hangja. Ha beteszünk valami dvd-t olyan iszonyat hangja van, mint egy boing 747-esnek felszálláskor. Ezt az MS is észrevehette, mert az utolsó rendszer frissítéskor (ez annyira furcsán működik benne, hogy nem tudok róla többet írni, mert nem jöttem még rá a logikájára) már bele került az az opció, hogy a játékok felmásolhatók a gépre, így onnan tölti, és nem pörgeti a DVD-t.





Természetesen ez nem lehetőség a „sokszorosításra” mert az elinduláshoz szükség van az eredeti DVD-re is.

És akkor még pár szó a játékokról, és a másolási lehetőségekről. A játék árak itt nagyobb szórást mutatnak, olyan 3 ezer Ft-tól indulnak, de mivel régebbi a konzol, ezért jelentősen nagyobb a választék. Korlátozottan, de lefele kompatibilis a régi xboxal is.


Mivel a játékok DVD-n vannak, a fizikai másolásuk nem okoz különösebb gondot, de torrentről, vagy egyéb letöltőkről is szép számmal hozzá lehet jutni. Azonban a működésükhöz bele kell piszkálni a gép szoftverébe (firmware), hogy elfogadja a másolt lemezt, amely egyrészt kockázatos, másrészt a garancia teljes körű elvesztését vonja maga után. Tekintve, hogy MS termék, szükség lehet a garanciára, ezért én nem javaslom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly