2009. július 15., szerda

Main coon - általánosságok

Ha már main coon, akkor ne hagyjuk ki az okosságokat, amiket azon bizonyos kiállítás után meg tudtunk.
Nekem ici-pici lányka koromban voltak házi macskáim, de bevallom, egyetlen pillanatig sem gondoltam, hogy azonosak lennének a tartási körülmények, pedig azért vannak hasonlóságok.







Természetesen első körben google-t hívtam segítségül. Naná, hogy kaptam egy csomó angol oldalt ajándékban:P Sebaj rutinos vagyok, megtaláltam magyarul is (na nem mintha angolul nem beszélnék, de mégis a lustaság győzött). Elolvastam a wikipedián, amit lehetett, illetve a tenyésztők oldalán, amit találtam. Megdöbbentő, hogy milyen sok tenyészet van, ahol még a legalapvetőbb információk sincsenek fent a fajtáról:( Sebaj, ilyen tenyészet nyílván szóba sem jöhetett. Na de most nem a tenyészetek véleményezése van terítéken, hanem a main coon cicák úgy általában.




Szóval a main coon, akinek már a neve sem egyszerű, hiszen szármázásra, pontosabban a származásával kapcsolatos legendákra utal. A kedvenc ilyen legenda: a coon, a racoon rövidült alakja lenne, s azért áll itt, mert hogy a cica a mosómedve (racoon) és a cica kereszteződéséből alakult ki…na aki ezt kitalálta, az még életében nem látott mosómedvéd és macskát:P (Naná, hogy biológiai felépítésük miatt, elképzelhetetlen). Bevallom, hogy annyiféle elméletet láttam a fajta kialakulására, hogy valójában nem tudom eldönteni, hogy melyik lehet az igaz, de úgy gondolom, nem is lényeges, hogy honnan származik. Az viszont tény, hogy aki egyszer találkozik a fajtával az végérvényesen beleszeret, amire a legjobb példák mi magunk vagyunk, akik sok-sok éven át el sem tudták képzelni, hogy macskájuk legyen.






Nem csoda a szerelem, mert a fajta nagyon különlegesen néz ki: egy házi macskával összevetve igen nagytestű (április 3-án született Jade cicánk, jelenleg akkora, mint kifejlett házi cica) mégis méltóságot, kedvességet és szépséget sugároz. A kifejlett kandúrok mérete 8-10 kiló, a nőstényeké 6-8, de nem ritka az ennél jelentősen nagyobb állat sem. A rekorder macska információim szerint egy Amerikában (hol máshol?:P) élő kandúr, aki közel 18 kiló. A main coon az állavilágban megszokottakhoz (naná, nekünk görényhez szokottaknak meg pláne) későn érő típus, 2 éves korára válik igazából tenyésztésre alkalmassá, de végleges testsúlyát gyakran csak 3 éves korára éri el. Bundája sem hasonlít más macskákéhoz, besorolását tekintve félhosszú, de azért ezt én nem tartom pontos megfogalmazásnak, mert hogy más a hosszúsága a hátán és egészen más a hasán. Tapintásra nagyon selymes, ami persze igényel némi ápolást. A szakirodalom heti egy- kétszeri fésülés javasol...mi fésüljük, amikor tudjuk (néha nagyon tetszik neki, néha meg ki lehet kergetni a fésűvel a világból, jelzem ezzel én is így vagyok).

Természetét tekintve a macska egy szelíd, kedves, felnőtt korára is játékos óriás. A kandúrok igazi bohócok, ahogy azt részben magunk is tapasztalhattuk a tenyészetben. A nőstények távolságtartóbbnak tűnnek első ránézésre, de valójában legalább olyan játékosak, mint a fiúk. Nagyon szereti az embereket, de kezdetben bizalmatlan (legalábbis a mi tapasztalatunk szerint), később sem lesz zaklató. Tökéletesen elvan önállóan is tudja szórakoztatni magát, persze jó néven veszi a játékot a gazdival, s a simogatást sem veti meg, s szívesen nyújt „segítséget” az általunk végzett tevékenységekhez, hiszen nagyon érdeklődő. Éjszaka elég bújós, mellénk gömbölyödve alszik, legalábbis, ami Jadét illeti, de a tenyésztő azt mondta, hogy ez is általános jellemző, ő lényegében 13 macskával osztja meg az ágyát:)

Hangjuk is eltér a többi macskától, mert nem igazán nyávog, de ha mégis, akkor nagyon vékonyka hangon (egyszer hallottam…azt hiszem, mert hogy annyira nem hasonlít, hogy nem vagyok egészen biztos benne, hogy jól hallottam). Egyébként állítólag egy csivitelő hang jellemző rájuk…ezt sajnos még nem sikerült megtapasztalni. Dorombolásban nagyon jók. Ahogy Jadénál látom ismerkedési fogásként is beveti, merthogy már a tenyészetben is ezerrel dorombolt nekem, illetve a görényt is próbálta ezzel a módszerrel meghódítani.

Tartását tekintve lényegi vonásokban nem különbözik egy házi macska tartásától, de figyelembe kell venni, hogy kifejlett korában jelentősen nagyobb egy átlagos macskánál. A táplálkozásában nincs igazából nagy különbség, nem is eszik többet, ahogy azt a méretéből adódóan várnánk (a sokkal kisebb görény, nagyjából háromszor annyit eszik, mint a macska). A tenyésztő tanácsára, száraztáp és víz mindig van előtte, ezenkívül kétszer kap enni, alutasakos macskaeledelt, vagy általam főzött finomságot (tulajdonképpen csirke, vagy pulykahús leves, só nélkül). Ahogy a görény, úgy a macska is nagyon szeret nyalakodni, minden étel azzal kezd, hogy lenyalakodja a szószt, ezért időnként némi bébiételt is fok kapni a husi mellé (ez már a görényeknél is nagyon bevált).





Amire feltétlenül szükségünk van:



  • Hordozó, amiben elhozzuk és később szállítjuk a cicát – mi ehhez most a görényhordozót használtuk, de természetesen szükséges lesz egy nagyobb, figyelembe véve, hogy egy kistigris került hozzánk:)


  • almos tál + lapát– fontos a méret, mert később sem hátrányos, ha belefér a cic, a lapát meg a tisztántartáshoz kell értelemszerűen,


  • megfelelő minőségű alom (nálunk a görényekkel a Dog’s Best csomósodó kutya alom vált be – mert nagyon jó a nedvszívó képessége és mert nem poroz -, amivel a jelek szerint a cicának sincs semmi gondja),


  • etető tál 2 db(egy az állandóan kint lévő száraztápnak és egy a nedvesnek),


  • táp és nedves eleség – nem hátrány, ha ugyanaz, amit a tenyészetben is kapott,


  • itató tál,


  • játékok (legalább egy fallógatott és egy gurítható, hogy el tudja foglalni magát, illetve egy „tollas” bot amivel mi magunk is bekapcsolódhatunk a játékba)


  • fésű – mert a félhosszú szőrű macskát kell fésülni, vedlési időszakban meg különösen,


  • kaparófa – hogy a körmét kondiban tudja tartani, s hogy ezt ne a féltve őrzött bútorokon, falakon tegye, neki is és nekünk is jobb így


  • egy ellenőrző séta a lakásunkban (azokban a helyiségekben, ahová a cica bejáratos lesz) – hogy tudjuk, hogy hol kell cicabiztossá tenni a lakást, mert ugyan szándékosan nem kártékony, de simán nézhet játéknak, egy lelógó kábelt, amivel máris veszélybe sodorja magát és a környezetét


  • az alapszabályok tisztázása, mit szabad és mit nem, mert amit egyszer szabad, azt mindig szabad


  • egy állatorvos akiben megbízunk – ehhez kérhetjük a tenyésztő tanácsát is, mi is megtettük, de mivel a görények kapcsán már találtunk egy számunkra szimpatikus, lelkiismeretes és megbízható állatorvosi rendelőt, így maradtunk náluk.


/A kollázsban lévő képek tájékoztató jellegűek és a google segítségével kerülhettek ide, a nagyobb képeket is a google találta nekem: házi macska, mosómedve, a vörös hatalmasság pedig információim szerint jelenleg a világ legnagyobb main coon cicája /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly