2009. július 25., szombat

Harry Potter és a félvér herceg

Szeretjük a történetet, bár nem elvakultan. Látjuk a hibákat is benne, és itt most nem arra gondolok, hogy plágium-e a mű, vagy sem. Hanem inkább arra, hogy érzésünk szerint az írónő messze nem gondolkodott több részben, mikor az első regényt megírta. Ennek ellenére nem sikerültek rosszul a további kötetek sem, de azért akadnak hibák. Természetesen a film – elméletileg – a könyvek alapján íródott forgatókönyv szerint készül. Hát igen, elméletileg, mert azért lássuk be, hogy a harmadik filmtől valahogy egyre több (sokszor fontos) részlet marad ki a filmből. Persze megértem én, hogy nem kerülhet bele minden, hiszen nem 100 oldalas könyvecskékről beszélgetünk, de azért úgy gondolom, hogy lehetett volna ezeket jobban, azok számára is érthetőbben, akik nem olvasták a könyvet. Na de konkrétan erről a részről, ami szám szerint a hatodik könyv és a hatodik film is. A mozi oldalán:

„Roxfort körül egyre szaporodnak az árnyak. Pedig a hatodik osztályba lépő Harry Potter és barátai számára a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola mindennapjai is bőven elég izgalmat jelentenek nekik: Harry különleges titkokat hordozó bájital tankönyve, Ron barátnője és Hermione szerelme is épp elég titokzatos és ijesztő. De Harrynek egyre több oka van a félelemre. A halálfalók már mindenütt ott vannak, a dementortámadások szaporodnak, és az iskola fölött megjelenik a Sötét Jegy. Dumbledore abban reménykedik, hogy védence megerősödhet, ha jobban megismeri a múltját. De van veszély, amelyre ő sem készülhet fel.”

A fenti szöveget inkább nem is minősítem, aki olvasta a könyvet, az tudja miért mondom ezt:( A filmet pedig, megnéztük, ezt is láttuk. De bevallom, hogy ez az első olyan film, ami tényleg nem tetszett – mármint a HP sorozatból. Azt beszéltük KáeM-mel, hogy természetesen megvesszük majdan dvd-n (BRD-n), de nagyon reméljük, hogy második nézésre jobban fog majd tetszeni. Azt is el kell ismernem, hogy nem tudom pontról pontra megfogalmazni, hogy mi nem tetszett a filmben, csak egyszerűen, úgy éreztem, hogy összecsapott, kevéssé kidolgozott, elnagyolt. Szerintem kihagytak részeket, amik a következőben adott esetben fontos lenne – bár ezt már megszoktuk, mert nem ez az első ilyen.

/Kép innen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly