2009. július 26., vasárnap

Málnakrémes cobbler – cukormentes változat

Mai desszertünket Ottis ihlette. Viszont én kicsit másként készítettem el, mint ő. Cukroskatánál többször látott sorbit édesítő felhasználásával (próbálom kicsit visszafogni a cukor fogyasztásunkat…bár amúgy sem fürdünk a cukorban, de mindenképpen ki akartam próbálni, hogy milyen édesítővel, és tényleg semmi különbség nincs.)

Málnakrémes cobbler - cukormentes változat

A tészta: 25 dkg liszt, 4 ek sorbit, 1 cs sütőpor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1,5 dl joghurt, pici só

Krém: 35 dkg málna, 5 ek sorbit – botmixerrel pürésítve.

A tészta hozzávalóit összedolgoztam (jó ragacsos tésztát kaptam). Egy kivajazott tortaformába tettem a tészta felét és egy nedves kanál segítségével belesimítottam. Ráöntöttem a málnakrémet, majd nedves kézzel golyókat formáztam a maradék tésztából és ráfektettem. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt sült meg. Nagyon finom lett, bár kicsit több édesítést elbírt volna, mert elég savanyú volt a málna.

6 megjegyzés:

  1. :-)Hát örülök, hogy a cobbler láz ilyen sok embert megmozgat :-)Szerintem ilyenkor nyáron tökéletes süti!

    VálaszTörlés
  2. Igen, szerintem is tökéletes!!!És még ennek alja is van- így kanalazni sem kell:)) Szép lett, a málna meg a kedvencem....

    Édesítés:
    nézegetem a szorbitot, mivel a nagylányom miatt mi érintettek vagyunk-ő nem ehet cukrot.

    Neki steviát használok édesítésre általában-ennek nulla a kalóriatartalma, természetes növényi kivonat.
    Sütni viszon nehéz vele (bár nem lehetetlen), mert kb. 10 csepp elég belőle egy sütihez.

    Ha sütök, akkor viszont a legjobb megoldás a fruktóz: ennek a felszívódása lassúbb , mint a cukoré, ezért korlátozott mennyiségben ehet belőle.
    Ami jó benne: bár a kalóriatartalma azonos a cukorral, jóval kevesebb kell belőle, mert az édesítőereje 40%-kal nagyobb!!( Így a kalória tekintetében kb. ott vagy, mint a szorbittal, ami viszont ugye kevésbé édes, ahogy utánaolvastam a neten...) És tényleg egészségesebb, mint a sima cukor...
    Egy próbát megér-mellékíze nincs!

    VálaszTörlés
  3. trinity, nem értek hozzá, de finomított cukor helyett a méz nem jöhet szóba?

    VálaszTörlés
  4. Ottis! Ami jó, az jó...és hódít:)

    Trinity! Köszönöm a tippet, ki fogom próbálni. Fruktózt hol lehet beszerezni? Steviam nekem is van, de azt inkább folyadékokhoz használom, meg bevallom, hogy számomra annak is van mellékíze.

    Balázs! A méz sütéshez nem igazán alkalmas...legalábbis nagy általánosságban.

    VálaszTörlés
  5. Vica: fruktóz a DM-ben is kapható-saját márkás termék , de néha az Intersparban is van...De sokan keverik a szőlőcukorral, vigyázz!
    Igen, a steviának egy kis mellékíze valóban van....

    VálaszTörlés
  6. Balázs,
    ennél a receptnél én sem tudom, hogy viselkedne....

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly