2009. augusztus 16., vasárnap

Foszlós fonott kalács Fahéj és Feta nyomán

Annyira megtetszett Fahéj és Fetánál, hogy nem sokat várt a kipróbálásra. Meg kell, hogy mondjam, hogy ez a tökéletes kalács, ezután csak eszerint a recept szerint fogom készíteni, annak ellenére, hogy most a külseje nem lett tökéletes…jó én tehetek róla, kicsit türelmetlen voltam a kelesztésnél. De annyira finom lett, hogy nem tehetek mást, csak megköszönöm a receptet, amin semmit nem változtattam, íme azért itt is az eredeti recept.

Foszlós fonott kalács

Hozzávalók: 125 ml tejszín, 1 egész tojás, 1 tojásfehérje, csipet só, 3 ek cukor, 2,5 dkg olvasztott vaj, 25 dkg liszt, 5 g szárírott élesztő, 2 marék mazsola, 1 tojássárgája a kenéshez

A mazsolát kb. 10 percre meleg vízben áztattam és a tejszínt meglangyosítottam. Az összes hozzávalót az 1 tojás sárga kivételével összegyúrtam és hólyagosra dagasztottam. Lisztezett tálba tettem amit Folpackkal lezártam és duplájára kelesztettem. Átgyúrtam és 6 egyforma rudat formáztam belőle, majd Fűszeres Eszter könyvének segítségével 6-os fonással összefontam és újra kelesztettem. Mielőtt betettem a sütőbe tejjel elkevertem a tojássárgáját és megkentem vele a kalácsot, majd 180 fokon kb. 25 percet sütöttem.




1 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy ízlett. A dícséret elsősorban Limarát illeti, az alaprecept tőle van én csak picit változtattam rajta a cukornál, plusz tettem bele egy kis vajat és mazsolát.
    De egyet értek ez az igazi kalács, én is csak így készítem ez után is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly