2009. május 19., kedd

Töltött tök

Már a tegnap esti vacsora után megfogalmazódott a gondolat, hogy ma töltött tököt kéne enni. Mert hogy a zöldségesnél láttam tököt. Nosza meg is kérdeztem KáeM-et, hogy megeszi-e, s mivel a válasz igen volt ma el is készült. A recept nem családi örökség, mert anyu nem csinált emlékeim szerint. Nézegettem több receptet a neten és ezeket összegyúrva alakult ki az alábbi.


Töltött tök
1 szép duci tök (az enyém 1 kiló feletti volt), 30 dkg darált hús, 1 kis csésze rizs, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, piros paprika, chili, 5 dkg sajt, 1 kis doboz tejföl, kapor
A tököt vékonyan meghámozzuk, majd félbevágjuk és a magjától is megszabadítjuk, néhány percre forró sós vízbe tesszük, majd óvatosan kiemeljük, s egy kivajazott tűzálló tálba tesszük őket. A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a húst, a fokhagymát, fűszerezzük, majd a tök főzővizéből egy keveset aláöntve puhára pároljuk. A rizst puhára főzzük. Ezután összekeverjük a darált húsos ragut a rizzsel, majd beletöltjük a tökökbe. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot és kaporral ízesítjük. Ezzel borítjuk be a megtöltött tököket, s előmelegített sütőben a sajtos tejföl pirulásig sütjük. (Nálam ez 200 fokos sütőben 35 perc volt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly