2009. február 7., szombat

Zellerkrémleves sváb gombóccal

A mai ebéddel és úgy általánosságban a hétvégi terveimmel kapcsolatosan elárulom, hogy lényegében az egészet az elmúlt heti Vacsoracsata ihlette. Igen, bevallom nézem, sőt többnyire tetszik is. Jól szórakozom a főzni nem tudok „sztárocskákon” ld. múlt héten Zimány Linda és élvezem, hogy mit tudnak kitalálni, akik nem először látnak fakanalat, (a teljesség igénye nélkül) mint Pécsi Ildikó vagy Oszvald Marika. Meglepődök, hogy egy általam a műsor előtt egészen másnak tartott ember milyen a konyhában (Beszeda Gábor teszem azt), mert hiszem, hogy ott nem játszhatja meg magát az ember, ott tényleg önmagát kell adnia, persze ez főként a bevásárlós és főzős részre vonatkozik, a kritizálás és evés már egészen más tészta (hogy stílszerű legyek).

Na de vissza a mai ebédhez. Még sosem ettem ezelőtt, de annyira dicsérték a műsorban, hogy ki kellett próbálnom. Tényleg nagyon finom lett. Én könnyed ebédnek szántam, ezért második fogásként a szintén Lajcsinál látott bundás almát tálaltam.


Zellerkrém leves Lagzi Lajcsi módra sváb gombóccal
Hozzávalók: zsemle, só, bors, tojássárgája, rozmaring, petrezselyem, zeller, főzőtejszín, hagyma, kevés burgonya
Elkészítési: A hagymát pirítjuk, felöntjük vízzel, bele a zellert és burgonyát, amikor puha, pürésítjük. Tojást a zsemlével és fűszerekkel összegyúrjuk, és forró olajban kisütjük. Feltétnek a leveshez tálaljuk.

Nem állítom, hogy nagyon pontos a fenti recept, de azért sikerült megalkotni mindent, nagyon finom lett, máskor is elő fog kerülni.


Ahogy én készítettem: A hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd felöntöttem és hozzáadtam a zeller és krumpli kockákat. Sóztam, borsóztam és addig főztem, amíg minden megpuhult. Ezután a sűrűjét kevés tejszín hozzáadásával botmixerrel pürésítettem, majd némi lével hígítva kiforraltam. A gombóchoz a tojást, az enyhén beáztatott zsemlével, sóval, borssal, friss aprított rozmaringgal és zellerlevéllel kikevertem és forró olajban kisütöttem.

2 megjegyzés:

  1. Jééé, tegnap én is zellerkrémlevest készítettem, és bevallom, Lagzi Lajcsi volt nekem is az ihletőm. Még a receptet is megnéztem a neten. Végül nálam nem kapott knédli-betétet, még a tervezett pirítóst sem, hanem napraforgómaggal szórtam meg. Remélem, neked is legalább annyira ízlett, mint nekünk! Bundás almát a nyáron csináltam, fogalmam sem volt, hoyg a svábok ezt amolyan nemzeti eledelként tartják számon. Bennem meg némi szász vér van, az egyik dédnagyanyám volt német.
    Üdv, Edith (Kalandok a konyhában)

    VálaszTörlés
  2. Én is kinéztem magamnak ezt a receptet a TV adásból :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly