2009. június 28., vasárnap

Piri-piri csirke(mell)

Bizonyára nagy szentségtörés, hogy csak a melle, de bevallom nem érdekel. Azt is tudom, hogy némely magát igazi húsevőnek valló a csirkét (s ezzel annak mellét) nem minősítési húsnak. Mi annak minősítjük, konkrétan a kedvencnek…ha rajtam múlna csupamell csirkék szaladgálnának (micsoda képzavar) a világban. Pontos leírás és a recept a Bűvös szakácsról.

Piri-piri csirkemell

Egy citrom levét összekevertem két evőkanál olívaolajjal. Hozzáadtam két apróra vágott fokhagymát, némi oreganot (szerencséseknek friss, nem annyira szerencséseknek fagyaszott, a legszerencsétlenebbeknek szárított – én általában utóbbihoz tartozom, de most csentem a szolidan beinduló ültetvényről), egy szűk kávékanál chili karikát, némi tabascot és sót. Ezzel jól bedörzsöltem az előzetesen szeletekre vágott (de meg nem kloffolt) ciciket, s letakarva egy éjszakára hűtőbe tettem őket.

Kenegető: 3 gerezd fokhagyma összezúzva, kevés só, 1 dl melegvíz, 1 tk chilipaszta, 2 ek olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 citrom leve

A fokhagymát sózzuk, a vízzel felöntjük, negyedórát állni hagyjuk. Ezután a fokhagymából s a paprikából turmixban vagy kőmozsárban olívaolaj és vaj hozzáadásával pépet készítünk. Három-négy percig kislángon gyöngyözve forrni hagyjuk. A végén citromlével és sóval ízesítjük.

Mivel faszenes grill nem áll rendelkezésre, ezért kőlaposon sült, sülés közben mindkét oldalát háromszor kentük be a kenegetővel. Sült krumplival és hagymás paradicsom salátával tálaljuk.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly