2009. június 24., szerda

Playstation vs. Xbox 360 a jó a rossz és a csúf - 2. rész

Az előző részben megpróbáltam körülbelül összeszedni, a PC és a konzolok közötti választás mellett és ellen szóló érveket. Most nézzük, hogy a konzolokon belül mire számíthatunk.



A jelenleg aktívnak mondható csapat három és fél szereplős, ami lehet persze sokkal nagyobb szám is, ha az eladásokat tekintjük, mert főleg a válság hónapjaiban egyes gyártók korábbi modelljei népszerűbbek voltak az újaknál, de én most kifejezetten a legújabb modelleket számoltam bele. Ezen szereplők tehát Playstation 3 (made by Sony), Xbox360 (made by Microsoft), Nintendo Wii (made by önmaguk) és a fél versenyző a PlayStation Portable. Az utóbbi nem a mérete miatt fél, hanem mert ez egy hordozható beépített „monitorral” rendelkező készülék révén nem vethető össze az előbbiekkel, ezért nem is térek ki rá.




És kezdeném rögtön a Wiivel, mert ezzel nincsenek gyakorlati tapasztalataim, ezért őszinte véleményt nem is tudok írni róla. Amennyit olvastam, és láttam róla, abból az látszik, hogy a célcsoportja, és ezáltal a felhasználhatósága nem azonos a két másik szereplővel, ezért igazából nem is konkurencia. (bár az eladási adatokat ismerve a két másik gyártó erről másképp vélekedne – a szerk.) A technikája alapvetően a mozgás követésre épül. A hivatalos listaára 64 990 Ft. Ha lesz további tapasztalat, majd külön foglalkozunk vele :).


És akkor nézzük az egyik főszereplőt. Az alaphardver felépítését felesleges kivesézni, mert igazából semmilyen jelentősége nincs annak, hogy melyikbe mennyi memória van, milyen videokártya, milyen processzor, és hány maggal. Sokkal fontosabb, hogy ezekre milyen szolgáltatásokat építettek rá.


Kezdjük talán a PS3-al. Az ára, amikor mi megvettük olyan 110 ezer Ft körül volt, jelenleg 99 ezer Ft-ért is hozzá lehet jutni. Ezért kapunk egy kifejezetten szép fekete dobozt, amelynek a fényezése olyan kényes, hogy egyszer portalanítjuk, és már karcos is. (kár érte) A legfontosabb (legalábbis a Sonynak mindenképpen) előrelépés volt a konzol bevezetésével a Blu-ray technika diadala. Éppen ezért aki ilyet vesz magának, rögtön gazdagabb is lesz egy BD lejátszóval is. A konzol alapból rendelkezik Bluetooth, Wifi valamint hagyományos UTP-s (természetesen gigabites) csatlakozási lehetőséggel. A bluetooth bevezetése azért volt fontos, mert az összes periféria (játékirányító, táviránytító, stb.) ezzel kapcsolódik a géphez, ezért biztonságosan, nagy sebességgel, és viszonylag nagy mozgási szabadsággal lehet hurcolni a lakásban. (különösen furcsa érzés ez, amikor az ember a BD távirányítót használja, hogy nem kell semerre se fordítani, hogy keressük az infra érzékelőt, mint a tv-nél, hanem bárhol, bármikor működik – sajnos gyárilag nem tartozék a távirányító, de ha filmnézésre is használjuk, akkor érdemes beruházni (7499 Ft) mert a játékirányítórel kicsit nehézkes a filmnézés.)

A játékirányító a már korábbi modellekből ismerős formájú, nagyon kényelmes, megszokható kezelésű könnyű beépített akkumlátorral rendelkezik, és USB csatlakozóról töltődik. (ez még később fontos lesz!!) A csatlakozókat nem vitték túlzásba, HDMI, egy optikai kimenet, és egy csatlakozó a régi fajta kimenetek elosztójához, valamint a táp, és főkapcsoló van a hátulján.
Bekapcsolás után ha jól emlékszem volt valami varázsló féleség, ami az alap felhasználót, hálózati csatlakozást, tv és audio beállításokat kérdezte végig érthetően és egyértelműen.
A rendszer szépséghibája, hogy sajnos magyarul nem tud.


Az alapszoftver nagyon jól kidolgozott, ezáltal a menü letisztult és áttekinthető. (bonuszként a napszaknak megfelelően változtatja a háttérszínét :) ) Pont annyi csoport és menü van, hogy a kezdő felhasználó is könnyedén elnavigáljon, az ikonok egyértelműen felismerhetők, nincs semmi túlbonyolítva. A készülék a játékon kívül még alkalmas zene hallgatásra, kép nézegetésre, video nézésre is. Ez utóbbinál kezeli a DivX formátumot, a BD-t és természetesen a DVD-t is. Kiemelném még, hogy képes együtt működni a media server funkcióval ellátott eszközökkel, illetve az erre beállított PC-kel is, ezért a megtekinteni-hallgatni kívánt médiát nem is szükséges felmásolni a PS-re.
Ezek mellett található benne egy böngésző, melyen keresztül szabadon lehet internetezni. Messze nem PC minőség, de azért igyekszik megbirkózni mindennel. Szerintem nagyon hasznos funkció, ha csak épp eszünkbe jut valami játék vagy film közben, nem kell hozzá gépet kapcsolni, illetve ha a gyereknek esetleg nincs PC-je, akkor azért még is csak tud internetezni.
A szoftverét interneten keresztül frissíti, teljesen probléma menetes. Megölni lehetetlen.


Hogy ne csak szépet és jót írjunk róla, nézzük a rossz oldalát is. Ez pedig a játékok. A jelenlegi választékot nevezhetjük csapnivalónak. Értem én, hogy később jött ki, azt is hogy sokkal nehezebb rá programozni mint a vetélytársakéra, de akkor is. PS-re 99%-ban csak gyilkolászós, véres, agresszív jellegű játékokat lehet venni. És a másik, hogy ezeket csak horror áron. A jelenlegi piacon a PS3-ra a legdrágábbak a játékok. Ez darabonként 13-18 ezer Ft-ot jelent. Ahogy korábban írtam, (sajnos) itt a kalóz játékok beszerzése szinte lehetetlen, mert a BD író még azért nem alap felszereltség mostanság, ezért itt a másolásvédelem legfőbb pillére jelenleg a technikai akadály. (egyenlőre nincs infom arról, hogy egyébként elfogadja-e az írt játékot, de feltételezhető, hogy azért alapból erre is gondoltak)
A fentiek miatt összességében tehát kisgyerekeknek nem ajánlom. Sajnos a korábbi típussal (PS2) nem kompatibilisek, ezért az ottani bő játékválasztékot nem élvezhetjük. (az első szériában létezett még ilyen változat, de nagyon hamar megszűnt)

/Képek google/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly