2009. június 9., kedd

Lakodalmi menü

Megláttam a játékot és megszerettem. Mert - mint minden olvasóm tudja - szeretek játszani, s mert nem is olyan régen volt a lakodalmunk.

A témát két szemszögből közelíteném meg. Az egyik, hogy mi a szokás a családunkban, itt főleg az anyai ágra gondolok most, mert ott vettem részt számtalan lakodalomban. A másik a saját esküvői menünk lesz és annak az "indoklása". /A kép az alábbi környék legkedveltebb esküvői helyszínének oldaláról származik/

Hagyományos - Tolna megye (Bonyhád és környéke)

Tyúkhúsleves cérnametélttel

A levesben főtt húsok és zöldségek

Töltött káposzta tejföllel

Frissen sültekből vegyes tál vegyes körettel (általában: rántott szelet, natúr szelet, sonkával-sajttal töltött csirkemell, rántott sajt, rántott gomba és rántott karfiol hasábburgonyával és rizzsel) - természetesen előfordult, hogy nem minden volt a tálon, de általában ezek, újburgonya szezonban előfordult a rizs mellett a petrezselymes újburgonya köretként

Vegyes saláta (káposzta és uborka általában), Tartármártás

Természetesen kenyér folyamatosan volt az asztalon

Desszertnek a torta érkezett rögtön a vacsora után, illetve már a vacsora előtt is lehetett enni, de utána ismét felszolgálták a házi készítésű süteményeket. Ezeket az örömanyák sütöttek általában a rokonokkal együtt, a lakodalom előtt már egy héttel neki kezdve. Mindenképpen készült: linzer, zserbó, kosárka (diós-meggyes töltelékkel), diócska (dióformájú sütőformában sült linzer jellegű tészta vaníliás vajas krémmel töltve), kókuszkocka, kókusztekercs, és két féle krémes sütemény is, de ezek változtak. A sós vonalat a sajtos tallér képviselte, ami adott esetben azt is jelentette, hogy volt olyan a készítő asszonyok között, aki akár két-három napon át mást sem csinált csak sajtos tallért sütött.

Éjféli vacsorának több verzió volt már: 1) a maradék sülteket tálalták vissza simán kenyérrel és savanyúsággal 2) a maradék sülteket tálalták vissza svédasztalra, többféles salátával (krumplisaláta - sima és majonézes, franciasaláta), illetve kiegészítették frissen sült fasírttal is időnként 3) a pörkölt+nokedli+savanyúság triója volt.

Italok tekintetében a welcome drink (na ezt a kifejezést anno senki nem használta) rövid italok képében jelentkezett: házi pálinka, cherry, konyak, valamilyen édes likőr. Ha kicsit rongyrázosabb volt a lakodalom, akkor volt uniqum/Jägermeister is, illetve később krémlikőr. Aztán a lakodalomban korlátlan mennyiségben az előbb említett röviditalok, sör, üditők és bor - fehér és vörös általában a családból valakié, de semmiképpen nem palackos.

Kiszámoltam, mert érdekes, hogy összesen 15 esküvőn vettem részt a rokonságban (volt olyan, akinek két esküvőjén is, mert régen szokás volt, hogy ha nagyon messze lakott a pár egymástól, akkor a fiú és a lány szülőfalujában is megtartották az esküvőt és a legközelebbi rokonság mind a kettőnk ott volt, de ezt csak egyszer számoltam). Vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy ennyire emlékszem, mert valójában több volt (és akkor még nem említem, hogy volt 5, amire emlékszem és nem a rokonságban volt). Szerintem ez 15 év leforgása alatt elég tetemes mennyiség. Ezután hosszú szünet következett, na nem a lagzis kedv csappant meg a családban, csak éppen én kerültem el otthonról és így már nem vonatkozott rám a meghívó, hiszen ekkorra már azért a közeli rokonságban - rajtam kívül - mindenki túl volt a nagy eseményen. (lévén én vagyok a legfiatalabb az összes unokatestvérem között - jóval fiatalabb, többnek a gyereke idősebb nálam). És akkor ezzel a átvezetéssel el is érkeztünk a saját esküvőnkhöz, amiből, mint olyanból kettő is volt. Na jó lakodalom csak egy. A polgári esküvőnk 2005-ben a két ünnep között, csak tanukkal, de azért romantikusan - fehér karácsony után, latyakos pár napra felszáradt minden és sütött a nap. A lakodalom viszont tavaly október 11-én került megrendezésre, s írtam is róla, akkor, de akkor most még egyszer a menüről kihegyezve.

Nem akartuk a fenti hagyományos menüt. De nem akartunk nagyon "puccosat" sem, csak semmi rákkoktél és hasonlók, mert azok nem mi lennénk. Amikor az étteremben előadtuk az alábbi menü-ötletünket, azt mondták rá, hogy zseniális és kár, hogy nem nekik jutott eszükbe (bár azért volt, aminek megkérdezték az elkészítési módját, vagyis inkább azt, hogy mi pontosan mit is értünk alatta). Végigettük és tényleg nagyon jó volt.


Hideg meggyleves

Hortobágyi húsos palacsinta

Vegyes sültes tál - rántott sertés borda, bajor csülök, lilahagymával sajttal és szalonnával töltött csirkemell, rántott gomba, rántott sajt és rántott karfiol

Vegyes köret - steak burgonya és zöldséges rizs

Vegyes savanyúság - uborka, káposzta és paradicsom

Tartármártás

Desszertnek vegyes édes és sós süteményes tál volt (nem házi, de nagyon házias ízvilágú), illetve friss gyümölcs.

Az éjféli vacsoránk pedig az extrán nem szokványos kategóriába tartozott, mert harcsapaprikás volt juhtúrós sztrapacskával. Egyébként már csak azért is meglepő volt, merthogy én nem szeretem a halat, de azért ebből ettem:DDD

Italok tekintetében is szakítottunk a családi hagyományokkal, mert hát eleve több volt a barát a vendégek között, mint a család. A welcome drink félédes és gyerekpezsgő (főként miattunk:D) illetve házi mézes szilva pálinka volt. Az este folyamán pedig az alábbiakból válogathattak a vendégek (jelzem nem nagyon válogattak, mert az italok többsége megmaradt, s mind a mai napig a galériánkon várja, hogy valaki elfogyassza). Röviditalok: házi mézes szilva pálinka, Jägermeister, Becherovka, Metaxa, Jonny Walker, Carolan's, Finlandia, Garrone cherry, Tokaji aszú desszertbor Borok: Günzer Tamás Villányi Portugieser (száraz), Szekszárdi Bikavér Liszt Pincészet (száraz), Egri Korona Borház kékfrankos rosé, Tokaj sárgamuskotály Chateau Megyer (félédes), BB Balatonboglári Tramini (édes) Sörök: Heinecken csapolt, Alkoholmentes üveges Üditők: Szénsavas - Coca-cola termékek és szénsavmentes Sió termékek /A képek a saját esküvőnkön készültek/

9 megjegyzés:

  1. nagyon szépen köszönöm!
    Jó volt olvasni, a menütök pedig tényleg nem szokványos, de nagyon ötletes!
    És húha, szép nagy családod lehet, ennyi esküvővel :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vica!

    A süteményeknél kifelejtetted a kuglófot és a réteseket :)
    Bonyhádnak ezen a környékén ez is hagyomány. No meg az ebéd, úgy egy óra tájban. Aztán kis pihi után jön az esküvő (polgári és/vagy templomi), követi a lakodalom, benne a vacsora, legvégül éjfél után az, amit írtál Te is :)
    Persze a mi lakodalmunk elég régen volt, változtak a szokások is, könnyen meglehet, hogy se kuglóf, se rétes... Sajnálnám. Menyasszony-tánc és -szöktetés van még?

    Boldog házaséveket kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Én is tolna megyei vagyok! Tamásiból származom:-)

    VálaszTörlés
  4. Kisvirág! Nincs mit, szívesen írtam róla, szívemhez közeli a téma:) Hát anyuéknál is apuéknál is heten-heten testvérek, és hát mindenkinél van két-két gyerek:) Nálunk ha szűk családi körös esküvörő beszélünk, akkor az a 100 főnél kezdődik:)

    Bea! A mi családunkban nem volt divat, sem a kuglóf, sem a rétes, lehet, hogy az inkább a sváboknál;) (abból csak nagyon kevés van a családban) Valóban kihagytam a vendégfogadást a háznál, ami tényleg egy hideg ebéddel indult, mind a lányos, mind a fiús háznál és utána volt a kikérés, majd az esküvő(k) és utána a vacsora. Menyasszonytánc van (volt) azokban az lakodalmakban, ahol én voltam, szöktetés már csak a frissebbekben, régebben ez valahogy nem volt divat. Bátyámék esküvőjén volt is ebből egy csúnya vita. Köszönjük a jókívánságot:)

    Ízbolygó! Sejtettem, mert láttam már "bonyhádi" kommentelőt nálad, meg szoktad a pécsi gimit emlegetni, így gondoltam, hogy valami közöd lehet ahhoz a környékhez:)

    VálaszTörlés
  5. Vica!

    Valóban, sváb a család (túlnyomó része) :)

    Ízbolygó!
    Tamásiban is van rokon :)

    Amúgy Nagymányok a lelőhelyem. Bonyhád régen egy órai járásra volt, ma két napnyira saccolom... :D

    VálaszTörlés
  6. Bea! Nagymányokon egy Winkli buliban kérte meg a párom a kezem;) De amúgy is odajártunk bulizni, vagyis bálozni. :DDD Kocsival nem volt messze, de sétáltam is egyszer haza Bonyhádra egy bálból, nem volt több a séta, mint másfél óra:DDDDD

    VálaszTörlés
  7. Vica!

    Gondolom, a műv.házban volt a buli vagy a parkban. Na, a műv.házat vezettem egy ideig...
    Légy olyan idős, mint én, Neked is két nap lesz a másfél órából :D

    Örülök, hogy szép emlékek kötnek ide :)

    Gyere máskor is!

    VálaszTörlés
  8. Szia Bea!
    A művházban, pontosabban a sportcsarnok részben volt a buli:) Szerintem egyébként személyesen is ismerjük egymást...sokat jártunk fellépni is mányokra a tánccsoporttal (Köhler Ilonka féle), meg rokonok is vannak ott:)

    VálaszTörlés
  9. Vica,
    ez olyan izgi, hogy nem tud elég kicsi lenni a világ :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly