2009. január 25., vasárnap

Lasagne



A helyzet súlyos, hogy miért? Mert a sógornőm a múlt hétvégén keresett nálam lasange receptet és nem volt, sebaj talált máshol, jól átdolgozta és megcsinálta, állításuk szerint isteni lett…sajnos nem kóstoltam. Viszont megkívántam. Aztán a helyezet még azért is súlyos, mert tele van a net receptekkel, sőt a blogok is, ahogy Kisvirágnál felfedeztem. Sebaj, arra jutottam, hogy még az én változatom is elfér ezek mellett:D Már csak azért is, mert kicsit más, mint a többi…mert lustaság fél egészség:P Meg mert nem szeretem a besamellmártást.

Lasagne
Hozzávalók (20*30as méretű kis tepsimhez):
10 lap lasagne tészta (18 dkg - CH 124,7g)
25 dkg darált hús (CH 1,0g)
5 dkg vaj (CH 0,3g)
1 közepes fej hagyma (10 dkg - CH 8,3g)
2 gerezd fokhagyma (kb 1 dkg - CH 2,6g)
1 hámozott paradicsomkonzerv/ 5 dl házi paradicsomlé/ (ínséges időkben 80 g sűrített paradicsom…nagyon ínséges idők azok) (CH - 14,4g/15,5g/16g)
1 dl száraz bor (nálam általában fehér van megbontva, de vörössel is nagyon finom) (CH 3,0g)
2 evőkanál liszt (4 dkg - CH 30,5g)
fél liter tej (CH 26,5g)
oregano,  só, bors (CH 0,0g)
1 negyed zeller (5 dkg - CH 2,5g)
reszelt sajt (5 dkg parmezán + 10 dkg trapppista - CH 0,8g + 1,6g)
Elkészítés: az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olíva olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, a paradicsommal, az apróra vágott zellerrel és a borral sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az oreganot, majd rászórjuk két evőkanál lisztet, és óvatosan felöntjük a tejjel. Adunk hozzá 5 dkg reszelt parmezánt is és addig forraljuk amíg szépen besűrűsödik, ekkor megkóstoljuk és esetleg után ízesítjük (nem lesz nagyon sűrű, de nem gond, mert felszívja a tészta). A kivajazott jénai aljába teszünk egy kevés szószt, majd három lappal és 1 lap egyharmad részével befedjük a tálat, ismét szósz, ismét tészta, és még egyszer, úgy, hogy a tetejére szósz kerüljön. Erre szórjuk a reszelt sajtot. 200 fokos sütőben légkeveréssel 25-30 perc alatt megsül, tetején a sajt szépen megpirul.

6 kisebb, vagy 4 nagyobb adag lesz ebből a mennyiségből. Egy kis adag, attól függően, hogy a paradicsomot milyen formában adtuk hozzá 36,1g/36,3g/36,3g szénhidrátot tartalmaz. Egy nagy adag pedig 54,1g/54,4g/54,5g szénhidrátot.


Egyébként pedig egy "szaktekintély" elárulhatná nekem, hogy melyik írásmód a helyes a lasange vagy a lasagne? Mind a kettőre több példát is találtam.

6 megjegyzés:

  1. Bár nem vagyok szaktekintély, de azt hiszem ez egyértelműen mutatja. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ez most nem a lasagne-hoz tartozik, bocsesz. Szeretném megkérdezni, hogy lehet kitenni azt a "live traffic feed"-ed, szeretném kipróbálni, de sehogy sem találom.

    Előre is hálásan köszönöm (ezt a megjegyzst nem is muszáj engedélyezd)
    Réka

    VálaszTörlés
  3. Kedves Réka!

    Ha mindent jól néztem http://feedjit.com/joinimg/ nél tudod kiválasztani a dolgokat...aztán ki kell másolni az ott generált kódot, amit a blogba be tudsz illeszteni, az elrendezésnél egy Java script/HTML oldalelemet kell hozzáadni és oda kell bemásolni a kódot. Ezután már elvileg működnie kell, ha nem akkor tovább találgatunk, persze csak ha utána is engem kérsz segítségre:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Balázs! Köszönöm:) Szenzációs a link:D:D:D Mi újság amúgy? Visszakapdad a nyújtófádat?

    VálaszTörlés
  5. Sikerült!!! Hálásan köszönm s bocsi, hogy ezzel zavartalak.

    VálaszTörlés
  6. Nem viccelj már, dehogyis zavartál:) Örülök a sikernek:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly