2009. január 8., csütörtök

Svéd húsgolyó, avagy Köttbullar



KáeM nagyon szerette enni a sárga-kék lakberendezési áruházban. Arra mégsem vetemedtünk soha, hogy fagyasztott változatban hazavigyük. A szerelem akkor múlt el, mikor egyik délelőtt 11 előtt pár perccel közölték vele, hogy egyenlőre csak reggeli van, mást nem adnak, itt jegyzem meg, hogy reggeli már nem igazán volt…ez volt az első nagy csalódásunk az étteremben, azóta nem jártunk ott (az áruházban igen, de az étteremben nem).

Egyszer aztán teljesen véletlenül akadtam a receptre, valamilyen reklám újságban. Kipróbáltam, nagyon hasonlított ízre az áruházban kaphatóra. Nem készítem gyakran, mert akkor elvesztené a varázsát:) Meg azért sem, mert nekem nem ízlik annyira, nem csak a saját, hanem az áruházas változat sem:$


Svéd húsgolyók (Köttbullar)
Veszünk ½ kilónyi vegyes (fele marha, fele sertés) darált húst. Vajon vagy margarinon megfuttatunk apróra vágott hagymát, majd félretesszük kissé meghűlni. Egy bögre tejben 2 maréknyi zsemlemorzsát beáztatunk. A darált húst összegyúrjuk a hagymával, a zsemlemorzsával, egy tojással, sózzuk, megkínáljuk őrölt fehérborssal és egy késhegynyi darált szegfűborssal majd alaposan összedolgozzuk. Kis gombócokat készítünk belőle és forró olajban pirosra sütjük. A legjobban a krumplipüré illik hozzá áfonyadzsemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly