2009. január 30., péntek

A fűszerekről

Mert egyszer régen, vagyis (jó)pár bejegyzéssel ezelőtt megígértem, hogy írok a fűszerekről, legalábbis az általam használtakról. Most rendeztem, rendszereztem, újra címkéztem őket, így ennek apropóján jöhet a mese:)

Itt most minden olyan fog szerepelni, amit én a fűszer kategóriában használok. Van közötte olyan is, amire néhány gasztroblogger nem tekint jó szemmel – ahogy volt ilyen a kamratartalmas bejegyzésnél is -, de úgy vagyok vele, hogy nem vagyunk egyformák, így a konyhai ízlésünk sem lehet egyforma. És úgy gondolom, hogy ezzel igazándiból nincs is semmi gond, hiszen pont ettől szép és izgalmas az élet, a főzés.

Íme a kis fűszeres polcom, rajta a leggyakrabban használt fűszerek, amik azért kezdik kinőni a polcocskát – folyamatban van a nagyobb és kényelmesebb készítése, részben szerzett anyagból, részben apukám alkotásából. A bővülés természetesen nagyban köszönhető a blogger világnak, hiszen számtalan receptet, hozzávalót, ötletet merítek onnan:


És akkor a tartalom:
Szárított petrezselyem – sajnos lényegében nem sok zöld növény él meg a lakásunkban:(
Szárított oregano
Szárított kakukkfű
Szárított bazsalikom
Morzsolt majoranna
Szárított tárkony
Kurkuma
Őrölt szerecsendió
Fűszerpaprika
Chili őrlemény
Chili malom – ez iszonyatos nagy csalódás volt, de hát el kell használni
Chili karikák
Fahéj
Fehér bors őrölt
Fekete bors őrölt
Tarka bors egész
Fokhagymapor – a koleszban kezdődött a szeretet, ahol is a normál fokhagymát egyszerűen nem tudtuk úgy tárolni, hogy ne rohadjon meg, nem múlt el a romantika azóta sem, sokszor jól jött már
Delikát 8 – állítólag létezik bio só nélküli változat, még nem találtam, de lecserélném

Amik a polcon nem kaptak üvegecskét és helyet:
Erős fűszerpaprika
Egész szerecsendió
Mustármag
Koriander mag
Sáfrány
Szegfűszeg
Szegfűbors
Egész fahéj
Vanília rúd
Szárított lestyán
Curry

Fűszerkeveréknek minősítettek:
Garam masala+ további két féle indiai fűszerkeverék
Provance fűszerkeverék

Egyéb kategória, aminél az első kettővel igazándiból van egy pici problémám, mégpedig, hogy érezhetően túl vannak sózva:
Grill pác – szárnyas, gyros
Pörköltszaft kocka
Rózsavíz - hűtőben
Chilipaszta - hűtőben

Hát egyenlőre ennyi, bizonyára lesz még bővülés. Bár annak idején mikor elkezdtem főzni sosem gondoltam volna, hogy egyszer ennyi fűszerem lesz…anyukám nem nagy fűszerező, csak a szigorú alap (lényegében: só, bors, paprika), ami nem meglepő, mert apu nem eszik meg semmi különlegeset, ide sorolja a pizzát, a franciasalátát, a bolognait és még számtalan szerintem egyáltalán nem különleges dolgot:(

2 megjegyzés:

  1. bio vegetát a csarnok aljában vettem, min 3 féle volt, tengeri sóval vagy anélkül, és még 1 féle. korábban a helyi cba-ban is láttam a biocuccok között.

    VálaszTörlés
  2. Szia Lilla!
    Köszönöm a tippet. Most már tényleg el kell mennünk a csarnokba...nem is lakunk nagyon messze, de valahogy eddig kimaradt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly