2009. január 28., szerda

Farsangi fánk

Mert ahogy Mirelle is megmondta ideje van. Avagy farsang van, bár ezt még nem most akartam tudomásul venni, de mikor ma hazafelé a kocsiban KáeMnek azt pedzegettem, hogy csinálnék egy kis kakaós csigát a gulyás kísérőjének, akkor levezette, hogy inkább lepényt kellene, amire én hevesen tiltakoztam, majd kitalálta, hogy fáááánk…na ennek már nem álltam ellen. Nem voltam elájulva a lisztemtől, de nem kaptam a kedves fajtát, azért nem lett rossz. A recept – ahogy az már nálam lenni szokott – egyik nagynénitől van. Viszont már visszaköszönt a neten is több helyen, így úgy gondolom, hogy elég általános darab.


Farsangi fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só
A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát gyúrunk. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre tesszük és egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fánkokat. Konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön. (Szalagosítási trükk lehet, hogy szaggatás előtt félbehajtjuk a tésztát)


Nem mondom, hogy engem nem vonzanak a szalagok, de hát nem jött össze, majd egyszer…nagynénié ugyanebből a tésztából mindig szalagos lett, mondjuk vékonyabb falú edényben sütötte, mint ma én és talán kevesebb olajban is. Mondjuk, mire annyi idős leszek, mint amennyi ő volt mikor nekem tanította, addigra nekem is menni fog:)

1 megjegyzés:

  1. Én már nem vágyom a szalagokra. Boldog vagyok, ha összejönnek, de nem dőlök kardomba ha nem. Így is, úgy is elfogy az összes, amit sütök. ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly