2010. április 30., péntek

2010. áprilisi összegző



április 1.          Csütörtök – Pizza
április 2.          Péntek – Házon kívül
április 3.          Szombat – Hideg reggeli/Késői ebédnek pedig természetesen főtt sonka, tojás, torma, kalács
április 4.          Vasárnap – Joghurtos sertéspörkölt naannal/fehércsokis kekszhurka

április 5.          Hétfő – Bagett/Húsos pite
április 6.          Kedd – Krumplileves és kalácsfelfújt
április 7.          Szerda – Házon kívül
április 8.          Csütörtök - Pizza
április 9.          Péntek – Hideg
április 10.        Szombat – Rántott cukkini tartártmártással
április 11.        Vasárnap – Csontleves/lecsós csirkemell

Ha minősíteném a heteket, akkor a következő hét a nem használom a konyhámat hete lenne:P Elég sok volt a meló, aztán így alakult.

április 12.        Hétfő – McDonald’s sajtburger
április 13.        Kedd – Gyros pitával
április 14.        Szerda – Hideg vacsora
április 15.        Csütörtök - Pizza
április 16.        Péntek – IKEA húsgolyók
április 17.        Szombat – Wang mester vendégszeretére biztuk magunkat, illetve a fogorvosunkat és párját...ja igen, ilyen az, ha az emberlányának barátnője a fogorvosa már egészen zsenge ifjúkora óta:)
április 18.        Vasárnap - Grilleztünk - Joghurtos uborkasaláta

április 19.        Hétfő – Wang mestertől származó maradék…kivételesen nem volt sok, mert nagyon éhesek voltunk
április 20.        Kedd –Kolbászos krumplileves
április 21.        Szerda – Virsli
április 22.        Csütörtök – Mozzarellás paradicsomos szelet/Pizza
április 23.        Péntek - Hideg
április 24.        Szombat – Tavaszi zöldborsó leves/sajtmártásos tészta (sima kifőzött tészta Knorr sajtmártással...iszonyatos gasztróbűnnek is tekinthetjük, de erről a mártásról nem tudok leszokni, tésztával annyira szeretem. Ha húshoz csinálok sajtmártást az már sk lehet csak;) Fura vagyok:P)
április 25.        Vasárnap –Fokhagymás-tejfölös sertéskaraj+krumplipüré+Tejfölös vegyes saláta/ Krumplis parmezános pogácsa

április 26.        Hétfő – Majdnem Piadina /Tejberizs
április 27.        Kedd - Lecsó
április 28.        Szerda – McDonald’s
április 29.        Csütörtök – Zöldboros csirke tokány/Kukoricás buci
április 30.        Péntek - Pizza

2010. április 29., csütörtök

Kukoricás buci

Ha nem jött volna közbe annyi minden az elmúlt időszakban, akkor ezt a receptet küldtem volna Limara VKF-jére. De az élet közbeszólt, így csak most tudtam elkészíteni. Elfelejtettem felvágva lefotózni, pedig nagyon szép sárga volt a bélzete…na majd legközelebb. Kicsit sok ideje volt kelni, így enyhén túlkelt, ami abban nyilvánult meg, hogy a négy buciból kettőnek szétrepedt a teteje…ez mondjuk az ízhatáson nem rontott semmit.



Kukoricás buci
20 dkg kenyérliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 1 tk só, 1 nagy ek tejföl, 1 dl tej, negyed kocka friss élesztő, 1 ek vaj, csipet cukor
A hozzávalókat alaposan összegyúrtam, majd letakarva duplájára kelesztem. Négy cipóra szedtem, minden cipót hosszúkásra nyújtottam, majd úgy tekertem fel. A sütőlapon még hagytam állni 20 percet, majd vízzel alaposan meglocsoltam és 200 fokon készre sütöttem. 

Zöldborsós csirke tokány

Ilyen-olyan ügyekből kifolyólag itthon kellett maradnom ma. S ha már így alakult, hát főztem ebédet. Furcsa volt hét közben nem dobozból (a kollegákkal közösen a céges étkezde vegyes kajaszagú levegőjében) elfogyasztani az ebédet. Sebaj, holnapra is maradt, az már bedobozolva várja, hogy holnap elfogyasszam a fenti feltételek mellett;)



Zöldborsós csirke tokány
35 dkg csirkemell, 1 nagy marék zöld borsó, 1 kis fej vörös hagyma, 5 dk koktél paradicsom, őrölt bors, natúr zöldségmix, só, majoránna, piros paprika, szerecsendió, 1 dl tej, 1 tk keményítő
A húst és a vöröshagymát apró kockára vágjuk. Kevés olajon kicsit megfuttjuk a hagymát, majd hozzáadjuk az összevágott paradicsomot. Összeforgatjuk, rádobjuk a hús kockákat és fehéredésig pirítjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket is. Mikor kifehéredett, akkor felöntjük vízzel és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor enyhén besűrítjük a tejben elkevert keményítővel. Főtt tésztával tálaltam. 

2010. április 28., szerda

Limonádé


Ez már nem rapid változat, bár ez sem tart sokáig – sem elkészíteni, sem elfogyasztani. Biztos vagyok benne, hogy egész nyáron sláger lesz, mert nagyon finom (inkább savanykás, mint édes verzió), és mert nemrég vettünk egy citromfát:) Remélem szeretni fog nálunk és bőségesen ontja majd a termést…mindenesetre mini citromkezdemény van rajta jó pár darab.



Limonádé
Hozzávalók 1,3 l –es kancsóhoz: 1 citrom héja, 3 citrom leve, 6 evőkanál cukor, 3 dl víz, egy-egy citrom, narancs és lime szelet, ásványvíz
Az egyik citromot a zöldséghámozó segítségével vékonyan meghámozom, majd ezt a héjat a hat kanál cukrot 3 dl vízben összeforralom, majd még állni hagyom, amíg kihűl. Közben kifacsarom a citromok levét, hozzáadom a szeleteket. Mikor kihűlt a szirup, akkor rászűrőm a citromlére, majd felöntöm annyi ásványvízzel, hogy tele legyen a kancsó. Összekeverem és tálalom. Aki hidegen szereti az tehet bele jegyet, vagy beteheti a hűtőbe, mi egyenlőre ennyire nem isszuk hidegen. A nyári nagy forróságban is csak a jégkockával hűtött változat lesz szerinte. 

2010. április 27., kedd

Páros mellékhatás


A kimerítőnek egyáltalán nem gondolt, majd mégis azzá váló főzőcske után vasalásra adtam a fejem. Ez a tevékenység viszont úgy az igazi, ha közben van nézhető műsor is. Hát most volt. Már nem is emlékszem, hogy hol és mit hallottam/láttam a filmről, de valamiért bekerült a meg akarom nézni listára. Tegnap este sor is került rá.


„A Vince Vaughn eredeti ötletéből készült fergeteges vígjátékban négy középnyugati férj és feleség egy trópusi szigeti üdülőparadicsomba utazik az egyik pár ötlete nyomán, akik a házasságukat szeretnék rendbe hozni ezen a vakáción. A másik három kettős kapva kap a remek alkalmon, és alig várják, hogy kedvükre fürdőzzenek, jet skizzenek, és elmerüljenek az édeni örömökben. Csakhogy hamarosan rá kell döbbenniük, hogy az üdülő terápiás foglalkozásai nem fakultatívak. Kiderül, hogy az eleinte kedvezőnek tűnő nyaralásnak ára van: szembe kell nézniük a problémáikkal.”

Többnyire tényleg fergeteges vígjáték, mi legalábbis nagyon jól szórakoztunk. Voltak benne elgondolkodtató pillanatok is (na persze ezek is kellemes  humorral fűszerezve) és nagyon tetszett a vége, mert sikerült frappánsan, romantikusan, de azért nem ömlengősen megoldani. Biztos előkerül még máskor is, már csak a gyönyörű óceánparti jelenetek miatt is.


2010. április 26., hétfő

Tejberizs alá KáeM

Kedves páromat utolérte az éves rendes mandulagyulladása. Így a nyeléssel kapcsolatosan – finoman fogalmazva – kihívásokkal küzd. Felvetettem, hogy pépeset csinálok vacsorára, de felvilágosított, hogy nyelni azt is pont ugyanolyan nehéz, mint amit előzetesen megrágott. Így maradt az eredeti terv. De azért kitalálta, hogy csináljunk tejberizst. Mondtam, hogy oké, ő alkothat, mert én még életemben nem csináltam. Hát koprodukciós lett és messze nem tökéletes, de azért eszegettünk belőle, s még fogunk is.



Tejberizs
Hozzávalók: 1 bögre rizs, 3 bögre laktózmentes tej, 1,5 bögre víz, 2 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 1 rúd fahéj, 1 marék mazsola
A hozzávalókat egy lábosba öntöttük, kezdetnek, csak a három bögre tejet…hogy a vízre is szükség van, csak később ébredtünk rá…miután odaégett:P Első körben KáeM hősiesen kevergette, majd mikor kellően összesűrűsödött jónak minősítette, én meg megkóstoltam, hát ízre jó volt, de a rizs még nagyon kemény volt. Itt jöttem én és adtam hozzá még egy löttyintésnyi tejet, és alacsony fokozaton lefedve magára hagytam. 5 perc alatt odaégett:P Sebaj, vételeztem egy másik lábost – ezúttal az állandó rizsfőzőt – és adtam hozzá még vizet. Továbbra is alacsony fokozaton lefedve párolódott, de ezúttal gyakran bele is kevertem. Mikor már a vacsora maga régen elkészült, s meg is ettük, akkor késznek nyilvánítottam – ez a főzés megkezdésétől számítva kb. 1,5 óra távolságra volt. Hát nem lett tökéletesen puha minden rizsszem, de azért meg lehetett enni. Ismétlése következik….reméljük az már tökéletes lesz;)


Tanulságok:
- a laktózmentes tej, főzve tényleg barna színt vesz fel
- a pandás jázmin rizs tökéletes párolt rizsnek, de tejberizsnek alkalmatlan, legalábbis a mi fenti technikánkhoz

(Majdnem) Piadina

De nem egészen, mert nem sütőporos az alap tésztája, mint Mirellenél. Bár lehet hogy előbb kellett volna azt megnézni, mint nekiállni a készítésnek, mert gyorsabb lehetett volna a kelesztési idő nélkül, de kibírtuk, annál is inkább mert dolgunk volt a tűzhelynél;) Erről, mindjárt bővebben is, de előbb a „recept”.


(Majdnem) Piadina
Kezdetnek begyúrtam egy naan-szerű alaptésztát: 25 dkg liszt, 1 nagy evőkanál tejföl, negyed friss élesztő, só és 1 dl langyos víz hozzáadásával.
Amíg kelt, addig felszeleteltem a sonkát – saját féle – és a kolbászt - szintén, lereszeltem a sajtot (ementáli és trappista) és rendületlenül foglalkoztam a desszerttel;)
Aztán a fenti tésztából hat cipót formáztam, ezeket jó vékonyra nyújtottam, majd KáeMre bíztam, hogy a forró száraz serpenyőben foltosra süsse őket.


Én közben elővettem a szendvicssütőt, majd ahogy sültek ki a lepények töltöttem, végül félbehajtva kicsit összesütöttem őket. Nagyon finom lett…bár a szendvicssütővel nem értem el a kívánt hatást, mert azt vártam, hogy szép csíkosak lesznek, de ehhez nem voltak elég vastagok. Sebaj, legközelebb talán:) Bevallom, hogy én még kentem rá egy kis tejfölt és úgy ettem.

Heti egyperces 2010/17.



"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni." 

/Idézet: Harry Lorayne, Kép: saját/

2010. április 25., vasárnap

Krumplis-parmezános pogácsa

Kooperációs vacsoraként született. Én megalkottam a krumplis tésztát, KáeM meg kitalálta, hogy a tetejére ne csak trappista kerüljön, hanem némi parmezán is. Hát ismét kiderült, amit eddig is tudtam, hogy jó csapat vagyunk mi ketten. Mennyei lett…alig tudom abbahagyni az evészetet.



Krumplis-parmezános pogácsa
Hozzávalók: 15 dkg főtt-áttört krumpli, 10 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 ek tejföl, só, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, cukor, tetejére: tojás, sajtok (nálunk most trappista és parmezán vegyesen)
A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam a cukrot, egy kevés lisztet és az élesztőt, s vártam, amíg felfutott. Ezután összegyúrtam a hozzávalókat, majd letakarva hagytam duplájára kelni. Lisztezett felületre borítottam, kétszer meghajtogattam. Aztán két újjnyi vastagra sodortam, tetejét bevágtam, kiszaggattam és vajjal kikent sütőlemezre tettem. Tetejét felvert tojással megkentem, majd reszelt sajttal megszórtam. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Tejfölös vegyes saláta

Majdnem olyan, mint a KFC féle, de mégsem…az ötletet mindenesetre onnan származik.



Tejfölös vegyes saláta
Hozzávalók: fél fej káposzta, 1 szál sárgarépa, 1 közepes hagyma, só, cukor, ecet, 1 kis pohár tejföl
A káposztát és a hagymát a nagylyukú, míg a répát a kislyukú reszelővel méreteztem. Sóztam, majd kicsit állni hagytam. Utána jött a cukor, némi ecet és végül a tejföl. Nagyon finom lett.

Fokhagymás tejfölös sertés karaj

Nem tudtunk ellenállni a szép időnek és ismét grillezésre adtuk a fejünket. Ezúttal sertés mellett döntöttünk. Nagyon finom lett, bár jót tett volna neki, ha kicsit több ideje van állni a pácban…lassan azért csak belejövünk ebbe a dologba is. KáeM ma már profi parazsat alkotott.



Fokhagymás tejfölös sertés karaj
A pác: 2 méretes fokhagyma gerezd, két kanál tejföl, só, némi olíva olaj alaposan összekeverve. Ebben négy nagyobb szelet karaj pihengetett egy délelőttöt. Grillen sültek meg, utána pedig krumplipürével és tejfölös vegyes salátával kerültek a pocakba. 

2010. április 24., szombat

Poligamy



Már moziban is tervben volt, aztán elmaradt. Most végre sorra került. Remekül szórakoztunk. A zenéje is nagyon tetszett. Ugyan a miértre a végéig sem sikerült választ kapni, de ettől még mulattató volt nagyon.



Az Orosz Dénes forgatókönyvével és rendezésében készült Poligamy főszereplője egy Tv sorozatokat író forgatókönyves, András (Csányi Sándor) és kedvese, Lilla (Tompos Kátya) aki tanársegédként dolgozik egy egyetemen. Amikor beköltöznek közös lakásukba, látszólag úgy tűnik, felhőtlen boldogság vár rájuk, ám egy dolog mégis közéjük áll: Lilla esküvőt és gyereket akar, András viszont szívesebben élne még egy kicsit a feje fölé tornyosulni látszó felelőség nélkül. Amikor Lilla váratlanul bejelenti, hogy terhes, András nem éppen a felhőtlen boldogság érzése önti el. Ám…másnap reggel András egy vadidegen, gyönyörű nőt talál maga mellett az ágyban, és ettől a fordulattól kezdve a legkülönbözőbb lányokkal kerül viszonyba – ezzel együtt pedig a férfi-nő kapcsolat minden fázisát, minden lehetséges útját bejárja.

Néhány idézet is, mert éppen nyitva volt a gép is, amikor néztük a filmet.

Mi van hogyha valamit megkedvelek. Akkor vele nem szexelhetek, mert másnap eltűnik. Ez tényleg szívás.

Boldog, boldogtalannak mutogatja a melleit, csak nekem nem. Ez érthető, így próbálja elválasztani a munkát a magánélettől.


Vácrátóti botanikus kert



Könnyed kirándulási célpontot kerestünk erre a szép napos szombatra (egész héten vártuk már). Mivel nagyon közel van hozzánk, tényleg ideális választásnak tűnt a vácrátóti botanikus kert. A honlap alapján már láttuk, hogy a trópusi- és pálmaház illetve a Pozsgás- és Kaktuszház kimarad a programból, de enélkül is tetszett. Az utóbbi május 20. után ismét látogatható lesz, így a mai tapasztalatok alapján biztosan meg tudjuk nézni később.



A belépő egyébként nagyon baráti 760 forint egy felnőttnek, egy nagyon kedves hölgy volt a pénztárban. A park tökéletesen gondozott és elég nagy. Időnként összefutottunk emberekkel, de nem volt tömeg, annak ellenére, hogy a parkoló dugig tele volt.  Közel három órát sétálgattunk és fotózgattunk a parkban. fentebb és lentebb láthatóak az eredmények...főként KáeM szemével.




Biztos vagyok benne, hogy fogok még hozni az év folyamán innen képeket. ;) 

2010. április 23., péntek

Anya, lánya, unokája



Több volt a film, mint amit vártam tőle. Elgondolkodtató is volt, nem csak humoros. Semmi egyértelmű, semmi biztos. Nagyon jól mutatja be egy problémás család életét, illetve hogy milyen felnőtt is lesz egy olyan lányból, akihez a mostohaapja nem megfelelően közelített. A problémás lányt Lindsey Lohan játsza, s ha lehet hinni a pletykalapoknak, akkor nem állt távol tőle a szerep… már ami a problémásságot és a drogozást illeti.



Rachel (Lindsay Lohan) egy igazi lázadó tinédzser és hisztikirálynő: iszik, bulizik, káromkodik. Amikor a lány autóbalesetet okoz, alkoholista anyja, Lilly (Felicity Huffman) számára végleg betelik a pohár. Mivel nem tudja kihez adni az izgága és lobbanékony lányt, Lilly kénytelen visszatérni arra a helyre, ahova a legkevésbé sem vágyott: édesanyja Idaho-i farmjára. Így kerül Rachel egy csendes mormon faluba nagyanyjához, Georgia-hoz (Jane Fonda), aki nem az a tipikus aranyos nagyi. Ő szigorú szabályok szerint él. Számára Isten az első, ezután következik a munka. Meg is gyűlik a baja nagyszájú unokájával. Rachel egy pillanat alatt felrázza az álmos kisvárost, és ahogy telik az idő, Georgia is kezdi megérteni, honnan ered a fiatal lányban oly erősen munkáló düh. Szörnyű családi titokra derül fény, melynek hatására még Lilly is visszatér a kisvárosba, hogy meggyőződjön róla, igaz-e a dolog. A három generációt képviselő nők számára itt a megfelelő alkalom arra, hogy rendezzék vitás dolgaikat, és hogy megpróbálják megérteni a másikat.


2010. április 20., kedd

Kolbászos krumplileves

Mostanában gyakrabban kívánjuk a leveseket. Bár már megfigyeltem, hogy meglepő módon általában melegben szeretjük őket jobban. Sokszor elég ilyenkor egy tartalmasabb leves egy teljes étkezésnek, ez is ilyen volt.



Kolbászos krumplileves
Hozzávalók: egy kis fej hagyma, olaj, 4 szem közepes krumpli, egy vékony sárga-és fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 cm szárazkolbász, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, majoranna, pirospaprika (erős is), só, bors, 2 dl tejföl, egy evőkanál keményítő
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kolbászt is, majd rádobáljuk a többi kockára vágott zöldséget. Fűszerezzük és felöntjük vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a tejföllel elkevert keményítővel kicsit besűrítjük. 

2010. április 19., hétfő

Heti egyperces 2010/16.



"Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: "a könyv sokkal jobb volt".

/Idézet: Paulo Coelho, Kép/

2010. április 18., vasárnap

Boldogító talán


Nem siettem el a megtekintést…főként, hogy a film 2008-as. De ettől még úgy gondolom, hogy megérdemli, hogy írjak róla pár sort, annál is inkább, mert nagyon tetszett.

Lehet-e barátság férfi és nő között? Talán igen, illetve nem, egészen pontosan csak átmenetileg. Tom vonzó pasi, habzsolja az életet, falja a nőket. Az állandóságot Hannah jelenti a számára. Kettejük érdek- és szexmentes barátsága azonban csak addig tart, míg a jó pajtás hosszabb üzleti útra nem utazik. Kiderül, milyen üres Tom élete nélküle, ő az egyetlen, akit igazán szeret. Rögvest el is határozza, hogy megkéri majd a kezét. Erre beüt a mennykő: a szerelme tárgya azzal érkezik vissza, hogy végre megtalálta az igazit. Tom mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az esküvőjüket.



Több ponton érezhető a hasonlóság a 1997-es Álljon meg a nászmenettel. Bár kétségtelen, hogy ebben a humornak jut nagyobb szerep és az érzelmeknek (nem a szerelemnek) kevesebb. A végkifejlet is más;) Mindenképpen tetszett, hogy egy férfi szemszögéből vizsgáljuk a kérdést, mert lássuk be az ilyen jellegű filmek többsége azért mégiscsak a nőkre épül. Ilyen szempontból is kellemes szórakozást nyújt, mert mit is jelenthetne egy férfi, mint nyoszolyólány. A fenti borító szövegből egyébként ismét nem pontosan találó a „Rögvest el is határozza, hogy megkéri majd a kezét.” Mert első körben azt határozza el, hogy minden kötöttség nélküli szexuális kapcsolatra kéri meg a régi barátot, de aztán minden másként alakul, hiszen egy vőlegénnyel érkezik haza a lány. Innen pedig már előre sejthető a végkifejlet, de persze az oda vezető poénok azért remekül kárpótolnak a kiszámíthatóságért.

A film legnagyobb beszólása főhősünk édesapjától: „Ha szereted engedd el…mondta egy puha pöcs, a többi meg idézi.

A borító szövege és a képek a portról.
 

Joghurtos uborkasaláta

A grillezett húshoz akartam valami krémesebb salátát. Minden várakozást felülmúlóan jól sikerült. Meglepetésemre KáeM is kétszer szedett belőle.



Joghurtos uborkasaláta
Az uborkát a nagylyukú reszelőn lereszeltem, majd besóztam és jó két órát állni hagytam. Ezután leöntöttem róla a keletkezett levet, de nem csavartam ki nagyon. Adtam hozzá egy kevés cukrot, 2 gerezd fokhagymát összezúzva, 1 jó evőkanál ecetet és egy pohár natúr joghurtot (175 g). Alaposan összekevertem, majd jól megettük:)

Grillszezon 2010


Idén kicsit másként mint eddig, mert ugye nekünk tavaly a Jézuska egy új lakást hozott, s nem csak új konyhával, hanem terasszal is, ahol aztán már lehet „rendesen” grillezni. Nem is vártunk sokáig vele, múlt héten megvettük a kis gurulós grill kocsit, s vasárnap üzembe is helyeztük. Én pácoltam és készítettem a salátát, köretet, KáeM volt a tűz és grillezés felelős, mert ez férfi munka;) Azt mondta róla, hogy tanulni kell, de szerintem elsőre is tökéleteset alkotott.

Kalocsai grill krémmel pácoltam a csirkemelleket, amiket legközelebb nyugodtan hagyhatok egy kicsit vastagabbra is. Sült még pár szelet szalonna az sk házinkból. Illetve készült még cukkini is…aminél azért volt némi veszteség, mert pár szelet a parázsban végezte, s a rácson maradtak közül is volt olyan, aki kicsit feketébben került ki a buliból, mint azt szerettük volna. Sebaj legközelebb már rutinosabbak leszünk.

Köretnek a heti vacsoracsatából Oszter Alexandrától lestem el a forgatott krumplit, ami nem lett rossz, de bevallom kicsit többet vártam…persze ez lehet az én hibám is, mert szaladgáltam a tűzhely (krumpli pirítás) és a terasz (grillezés fotózása) között:)

Salátának fokhagymás joghurtos uborkasalátát csináltam, ami viszont annyira bejött mind a kettőnknek, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.




2010. április 17., szombat

Egy boltkóros naplója



Mostanában KáeM gyakran dolgozik hétvégén is:( Ilyenkor az ilyen-olyan háztartási teendők mellett, vagy után szoktam rácuppanni a tipikusan csajos filmekre. Ezt főnökasszonyomtól kaptam kölcsön…már jó ideje, illett már visszaszolgáltatnom, így hát megnéztem. Nagyon kellemesen csalódtam, mert lényegében az egész film alatt dőltem a röhögéstől.


Nem egy szokványos limonádé szerelmes film, persze megjelenik a szerelmi szál is (melyik filmben nem?:P), de nem ez a fő vonulat.

Rebecca Bloomwood egy 25 éves ifjú lány, aki legjobb barátnőjénél Suze-nál lakik a város egyik elegánsabb környékén. Van egy halálosan unalmas állása is, mindemellett pedig fura betegségben szenved: vásárlás-mániás. Ez a szenvedély pedig leginkább anyagilag megterhelő. Olyannyira, hogy Rebeccának nem is futja rá. Amikor a lány a teljes anyagi csőd szélére kerül, végső kétségbeesésében elhelyezkedik egy pénzügyi tanácsadó lapnál. Hamar ismert és elismert lesz közérthető, hétköznapi embereknek szóló tanácsadó rovata. Cikkei felkeltik egyik jóképű és ambiciózus kollégája, Luke (Hugh Dancy) figyelmét is a lány iránt. Vajon kiderül-e, hogy a lány, akire mindenki hallgat, valójában a behajtók elől menekül? Vajon a plázákban való korzózás marad továbbra is Rebecca életcélja, vagy talál valami fontosabbat is az életben?



A vásárlásmánia szempontjából nem tudtam azonosulni a főhősnővel…ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretek vásárolni, csak azt, hogy ezt a fajta mérhetetlen mániát nem érzem, s nem is éreztem sosem. Nyilván ha mélyebben belenézünk pótcselekvés ez is a javából, csak talán a jobbak közül való…bár az eladósodottság nem annyira jó dolog, de mégis inkább ez, mint a drog- vagy alkoholfüggőség. A mű mindenesetre csak halványan sejteti, hogy itt azért komoly dologról van, mert igazából nevettet, nagyon jó, aranyos és szerethető poénokkal. A felszabadult nevetés mellett azért a végkifejlethez szükség van némi csattanásra is, hogy aztán minden jóra fordulhasson. Persze lehet találni a filmben számtalan hibát, hihetetlen dolgot, de bevallom, hogy amikor ilyen filmet nézek, nem igazán szoktam ezzel foglalkozni, hiszen nem gondolom, hogy egy limonádé, csajos alkotástól a (kegyetlen) valóságot szeretnénk kapni;)

Van könyv is, megvan az is, szóval el fogom olvasni, aztán meglátjuk arról mi lesz a véleményem. Ritka az ilyen, hogy a filmet látom előbb és utána olvasom a könyvet.

Ismertető és képek a portól.

Printfriendly