2012. január 30., hétfő

Padlizsános rizses hús

Szomszédasszonnyal tartottunk reggel ötletbörzét, hogy ki mit is főz. Mondta ezt, én meg mondtam, hogy mondja már hogy csinálja, s ha már, akkor legyen kedves és hozzon nekem padlizsánt hozzá. Babaúszás után pikk-pakk el is készült. Persze mondanom sem kell, hogy nem pontosan úgy készült, ahogy ő mondta:) /A képre nincs mentségem, hacsak nem az, hogy már elég éhesek voltunk;)/


Padlizsános rizses hús
Hozzávalók:
1 ek olaj (CH 0,0g)
1 dkg fokhagyma (CH 2,6g)
7 dkg hagyma (CH 5,8g)
30 dkg csirkemell (CH 1,2g)
28 dkg padlizsán (CH 13,4g)
5 dkg borsó (CH 7,0g)
5 dkg kukorica (11,8g)
só, bors, tárkony (CH 0,0g)
2,5 dl víz (CH 0,0g)
2 dl tej (CH 9,2g)
4 adag főtt rizs (CH 115,6g)
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig pirítjuk, rádobjuk a megtisztított kockára vágott padlizsánt, a kukoricát és a borsót, majd a fűszereket és felöntjük a vízzel. Amikor kezd elpárologni hozzáadjuk a tejet, végül összeforraljuk a rizzsel.

Hogy valami szép is legyen: így (is) úszik a nagy fiú:D
CH összegző:
4 adag összesen: 166,6 gramm
1 adag: 41,7 gramm

Heti egyperces 2012/5.



Amikor érzem a zenét, elvesztem az irányítást
az eszem, a testem, a szívem és a lelkem fölött.
/Idézet szerzője ismeretlen. A képeken én lennék jó pár évvel ezelőtt megboldogult néptáncos koromban:)/

2012. január 29., vasárnap

Rózsaborsos sertéstokány

Vasárnap estére pogácsa félét szoktam alkotni, de most ez már elsütöttem szombaton és amúgy is komolyabbra vágytunk, mind a ketten. Előkapartam a kreativitásom maradékait és készült ez a finomság, nagyon jól sikerült.


Rózsaborsos sertéstokány
Hozzávalók:
30 dkg sertés karaj (CH 1,2g)
1 fej hagyma (5 dkg - CH 4,2g)
2 gerezd fokhagyma (0,5 dkg - CH 1,3g)
durvára tört rózsabors (CH 0,0g)
őrölt bors, só (CH 0,0g)
2,5 dl tejszín (CH 7,5g)
1 ek sertészsír (CH 0,0g)
A hagymákat a zsíron megfuttatjuk, hozzádobjuk a hosszúkás csíkokra vágott húst és fehéredésig kevergetjük. Fűszerezzük, majd a tejszínnel felöntve puhára főzzük. Ennyi idő alatt éppen kellően be sűrűsödik a mártás. Krokettel tálaljuk.

CH összegző:
3 adag összesen: 14,2 gramm
1 adag: 4,7 gramm
/Köret nélkül/

Másnapos párnácska

Lianna az eredeti elkövető és itt már elárulja, hogy miért is másnapos;) És tényleg. Tegnap vacsorára készült, de ma reggel is finom volt még egy pohár forró csokival, vagy hideg kakaóval…bűnös élvezetek:)

Másnapos párnácska
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 180,0g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
0,5 dl tej (CH 2,3g)
12,5 dkg vaj (CH 0,5g)
1 tk só (CH 0,0g)
5 dkg tejföl (CH 1,9g)
Tetejére: némi felvert tojás és reszelt sajt (CH 0,6g)
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 30 percig pihentetjük. Majd kinyújtjuk, feltekerjük mint a bejglit. Így is pihentetjük 15 percig majd jó ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a sajttal és kockákra vágjuk. Tepsiben 200 fokon szép pirosra sütjük.

CH összegző:
10 darab összesen: 185,3 gramm
1 párna: 18,5 gramm

2012. január 28., szombat

Diós-meggyes kevert

Az alaptészta anyósom kevert süteménye, úgy nagyjából. Kicsit tuningoltam. Nagyon jól sikerült és jelentősen gyorsabban megvan, mint ez a verziója.


Diós-meggyes kevert
Hozzávalók:
3 tojás (CH 1,8g)
5 dkg xilit (4 ek - CH 50,0g)
10 dkg liszt (5 ek - CH 72,0g)
3 dkg dió (2 ek - CH 3,5g)
1 csomag sütőpor (CH 0,0g)
1 ek olaj (CH 0,0g)
15 dkg meggy (CH 16,5g)
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a összedolgozzuk a tojással és az olajjal. Zsírozott lisztezett formába simítjuk, végül a tetejét kirakjuk meggy szemekkel. 200 fokos sütőben 30 perc alatt sült készre nálunk.

CH összegző:
10 szelet összesen: 143,8 gramm
1 szelet: 14,4 gramm

Kolbásszal töltött sertéskaraj

Ezúttal nem készen vettük, hanem én alkottam. KáeM volt az ötletgazda:) S a nemes cél érdekében szert tettem egy szuper jó filéző késre is:D Szénhidráttal nem számoltam, ugyanis elfelejtettem méregetni, bevallom elég későn álltam neki az ebédnek:)


Kolbásszal töltött sertéskaraj
Hozzávalók:
1 közepes méretű csontozott karaj darab egészben
1 a karaj hosszával azonos méretű sütnivaló kolbász
durvára őrölt bors
Erős Pista
kevés olívaolaj
kevés sertészsír
krumpli
krumpli fűszerkeverék
hagyma

A karajt a filéző kés segítségével felszúrjuk, sóval bedörzsöljük a lyukat, majd beletöltjük a kolbásztölteléket (a belet lehúzzuk róla). Kívül is bedörzsöljük sóval, majd a olívaolajjal elkevert fűszerekkel. Zsírozott sütőtálba tesszük, majd köré halmozzuk a megtisztított fűszerezett krumplicikkeket, a cikkekre vágott hagymát. Alufóliával letakarva toljuk az előmelegített sütőbe. 200 fokon bő egy óra alatt megsül. (Persze ez is - mint általában - erősen sütő függő) A mellet sült köreten kívül még kísérte egy adag ecetes-olajos paprika is.

2012. január 23., hétfő

Túrófánk

Mert szezon van. Már készült egy szalagos változat, ezúttal ezt próbáltam ki. Mennyei lett és azért jelentősen gyorsabban megvan, mint a szalagos változat. Nekünk az alábbi adag elég sok lett, a felével bőven jóllaktunk volna, de ez már nem sokáig lesz így, hiszen Zsebi is egyre ügyesebben boldogul a cumin kivüli ételekkel is:)


Túrófánk
Hozzávalók:
25 dkg túró (CH 9,3g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
2 tojás (CH 1,2g)
1 csomag sütőpor (CH 0,0g)
25 dkg liszt (CH 180,0g)
1 csomag vaníliás cukor (CH 10,0g)
A túrót villával alaposan összetörjük, majd a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Forró - de nem a legmagasabb fokozaton dolgozó - olajba kanalazzuk, úgy, hogy a kanállal kissé el is lapítjuk. Aranybarnára sütjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk. Ha kihagyjuk a cukrot, akkor sós mártogatóssal is nagyon finom: mi megkóstoltuk fokhagymás tejföllel elkevert sajttal is.


CH összegző:
20 db összesen: 204,3 gramm
1 darab: 10,2 gramm

Heti egyperces 2012/4.



"Tudod a szavak néha csak arra jók, hogy félre vezessenek, kicsúsznak a szánkon és fegyelmezetlenek. Csak nézz rám, egy szót se szólj, én így is megértelek, ha van valami ami nem hazudik, az a szemed" /Idézet szerzője ismeretlen, a képen a szemeim:)/

2012. január 22., vasárnap

90. - Mogyorókrémes cunami torta

A számot az indokolja, hogy a három ünnepelt összesen ennyi idős lett január hónap folyamán:) A cunami torta elnevezés pedig arra utal, hogy a krém isteni finom, viszont a szállíthatóság gyakorlatilag a nullával egyenlő. Ugyanis otthon szépen feldíszítettem, formáztam….s úgy nézett ki, mint a képen alább…..mire célhoz értünk, mintha cunami söpört volna végig rajta, mint a képen még alább:) Aztán próbáltam menteni a menthetőt és a dekorációs mogyorót tartozéknak beáldozva a legalsóbb verzióhoz jutottunk. Mire tálaltam, már nem volt kedvem lefotózni, az újabb cunami áldozatot:P De azért megettük és nyalogattuk az ujjainkat:) Az ötletet Latisától csentem:)….legközelebb pohárkrémnek adom inkább elő. 

Mogyorókrémes torta
Hozzávalók:
Piskóta:
3 tojás (CH 1,8g)
3 ek cukor (6 dkg - CH 60,0g)
3 ek liszt (6 dkg - CH 43,2g)
Krém:
3 dl tejszín (CH 9,0g)
20 dkg nutella (CH 114,6g)
Dekoráció:
5 dkg pirított török mogyoró (CH 4,4g)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, végül a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát. (17cm) Majd 200 fokon készre sütjük.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a nutellával. Megtöltjük vele a tortát, illetve kívül is bevonjuk vele, majd a pörkölt mogyoróval díszítjük.

Utazás után - szomorkodva
Mentve a menthető
CH összegző:
8 szelet összesen: 233,0 gramm
1 szelet: 29,1 gramm

2012. január 20., péntek

Zazi egy éves lett


Kicsit elmaradtam, vagy le, mint az ominózus borravaló, na de mire jó a visszadátumozási lehetőség.;) Ígértem Zazinak az első születésnapjára és szupercsokis tortát…a szüleinek meg kézlenyomatokat a falra dekorációként. A torta elkészült, a szigorú szülők azonban nem engedték a dekoráció megvalósítását:) Nincs recept…ugyanaz a krém, mint a fatörzsnél, csak most nem sikerült éppen tökéletesre. Azért szerencsére az ünnepelt nem bánta és egy szép méretes szeletet betolt az arcba:) Kedves egészségére:)

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!


A szomszédasszony egyébként nagyon finom túrórudi tortát is készített:) Zsebike szegény, csak féltékenyen csodálta, hogy Zazi barátja már ehet a tortából…kitartás kisfiam fél év és neked is csinálok;)

2012. január 18., szerda

Füstölt sajtkrémes kiflik

Liannát dicséri a recept és tényleg nagyon dicséri, mert mennyei:) Én csak fél adagot készítettem és 8 db kiflit alkottam belőle. Másnapra is finom volt, bár langyosan volt a legistenibb:) Állandó vendég lesz ezentúl…s biztos megér majd számtalan variációt.


Füstölt sajtkrémes kiflik
Hozzávalók: 
25 dkg liszt (CH 180,0g)
0,5 dl olaj (CH 0,0g)
fél kocka élesztő (CH 0,0g)
1 kk. só (CH 0,0g)
1,25 dl tej (5,8g)
Töltelék: 
10 dkg füstölt krémsajt (CH 1,5g)
8 dkg reszelt sajt (CH 1,3g)
A tetejére: 1 kis tojás, ízlés szerint reszelt sajt (CH 0,6g)
Az élesztőt a tejjel felfuttatom. A liszttel, sóval és olajjal összegyúrom, egy jól kezelhető tésztát fogunk kapni. Ezt letakarom és félreteszem 10 percre. Közben előkészítem a tepsiket sütőpapírral, a reszelt sajtot, a tetejére valókat. Aztán a cipót, kör alakúra nyújtom, megkenem a krémsajttal és megszórom a reszelt sajttal. 8 cikkre vágom és a szélesebbik végéről feltekerem kis kifli formára. Tojással megkenem, megszórom sajttal és mehet a papíros tepsibe. 200 fokon szép színűre sütöm!

CH összegző:
8 kifli összesen: 189,2 gramm
1 kifli: 23,7 gramm

2012. január 17., kedd

Juhtúróval rakott sertésszűz

Volt maradék juhtúró és akadt a fagyasztóban egy szűzpecsenye is. Gondoltam kipróbálok valami újat. Elég jól sikerült:) Hidegen szépen lehet szeletleni.


Juhtúróval rakott szűzpecsenye
Hozzávalók:
35 dkg szűzpecsenye (sertés - CH 1,4g)
15 dkg juhtúró (CH 4,2g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
20 dkg szeletelt bacon (CH 0,0g)
Egy tűzálló formát kibéleltem a bacon szeletekkel, úgy hogy jócskán túllógjon. A szűzérmét medalionokra vágtam, sóztam (kicsit), borsoztam, majd enyhén kikloffoltam. Leraktam egy réteget a baconra, ráöntjük a juhtúróval kikevert tejfölt, végül egy másik sor szűzzel betakartam, ráhajtottam a baconszeleteket, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöttem. Ekkor kiborítottam és a másik oldalát is megpirongattam. Fűszeres sült krumplival tálaltam egyik alkalommal, a másodszor majonézes krumplisalátával, mind a kettővel finom volt.


CH összegző:
4 adag összesen: 9,4 gramm
1 adag: 2,4 gramm
/Köret nélkül értendő/

2012. január 16., hétfő

Heti egyperces 2012/3.


"A kutyák azonnal jönnek, ha hívjuk őket; a macskák veszik az üzenetet, de csak akkor jönnek, ha ők jónak látják.
/Idézet: Mary Bly, Kép: Jade cica, aki legfőképpen akkor jön, amikor kedve tartja/

2012. január 15., vasárnap

Gyors kakaós sütemény

Gyorsnak tényleg gyors, és nem is lett rossz, de simán igényel egy kis lekvárt, hogy feldobja és sokkal-sokkal kevesebb szódabikarbóna is elég lett volna bele. Egyébként ez nálam mindig vicces, mert ha "szódabona" kell valamibe, akkor a fürdőbe kell csattogni érte, ott ugyanis jelentősen gyakrabban használom a mosáshoz, mint a konyhában főzéshez. (Metro gasztrocsomag rulez;)) A recept nem saját, de már nem emlékszem honnan firkantottam bele a füzetkémbe.


Gyors kakaós sütemény
Hozzávalók:
20 dkg liszt (CH 144,0g)
15 dkg porcukor (CH 150,0g)
1 ek szódabikarbóna (CH 0,0g)
1 dl olaj (CH 0,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
2,5 dl kefir (CH 9,8g)
1 dkg kakaópor (CH 1,0g)
A hozzávalókat fakanállal alaposan összekeverjük…csak semmi turmix. Zsírozott lisztezett őzgerincformába öntjük, majd 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba nem hátrányos!)

CH összegző:
18 szelet összesen: 305,4 gramm
1 szelet: 17,0 gramm

Harcsapaprikás

Hal nálam és már másodszor. És nem csak megfőztem, de ettem is belőle, sőt a hűtőben van egy adag füstölt lazac is. Nem lettem rajongó, de azért vannak halas dolgok, amik még nálam is csúsznak néha. Az alábbi paprikás a juhtúrós sztrapacskával ilyen volt. Egyébként vicces dolog ez a harcsapaprikást, mert annak ellenére, hogy én nem vagyok rajongó ez volt a nem éppen szokványos éjféli vacsora a lakodalmunkon anno.


Harcsapaprikás
Hozzávalók:
10 dkg vöröshagyma (CH 8,3g)
35 dkg harcsafilé (CH 0,7g)
1 ek étolaj (CH 0,0g)
1 tk pirospaprika (CH 0,0g)
1-1 tk Piros Arany Csemege és Csípős (CH 0,0g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
2 dkg keményítő (CH 8,6g)
A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, a Piros Aranyakat, végül a kockára vágott harcsát. Átpirongatjuk, majd vízzel felöntjük (sózzuk). Puhára főzzük…nem tart sokáig, a hal gyorsan fő. A tejfölt simára keverjük a keményítővel, majd behabarjuk vele a kész paprikást. Juhtúrós sztrapacskával tálaljuk.

CH összegző:
3 adag köret nélkül: 21,4 gramm
1 adag köret nélkül: 7,1 gramm
1 adag körettel: 46,4 gramm

2012. január 11., szerda

Chapati - Indiai lepénykenyér

Ezúttal egy élesztőmentes lepénykenyér mellett döntöttem. Az indiai mondjuk kalandos volt, mert úgy volt, hogy kedden lesz és marhából készül, de az kicsit odaégett…bekapcsolva felejtettem, amíg sétálni voltunk. Szerencsére csak takarékon, így nem lett nagyobb gond, sőt, ha a Zsebgyerek, nem éppen az utcánk előtt alszik el, akkor simán hazaértünk volna még odaégés előtt, de így sétáltunk még egy kicsit. Na mindegy, a mai indiai spotán lett és amolyan fúziós magyarosan indiai, indiaian magyaros, tökéletesen elég…10 dkg húsból:P A chapati meg erősen hasonlatos az eredetire, csak kicsit kevesebb vaj kellett volna rá a végén. (nyilván, ha sikerült volna indiai búzalisztet szerezni még jobb lett volna...de fogok szerezni:))


Chapati
Hozzávalók:
20 dkg kenyérliszt (CH 144,0g)
só (CH 0,0g)
bő 1,0 dl víz (CH 0,0g)
Tetejére:
2 dkg vaj (CH 0,1g)
1 ek petrezselyemzöld (koriander nem volt kéznél - CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy ne ragadjon. Majd 4 golflabda méretű cipót formázunk belőle és lisztezett felületen kisodorjuk és 20 pervet pihenni hagyjuk. Száraz serpenyőben foltosra sütjük, majd a végén a megolvasztott vajban elkevert petrezselyemmel megkenjük.

CH összegző:
4 db összesen: 144,1 gramm
1 db: 36,0 gramm

2012. január 10., kedd

Yu-Xiang padlizsán (鱼香茄子)

A kínai vasárnap tökélye, megdöbbentő a hasonlóság az eredetivel. Biztosan többször is fogom készíteni:) Volt már erre egy próbálkozásom csekély hasonlósággal, de a lényeg, hogy most megvan. A recepthez egyébként felhasználtam Wangtól ezt a padlizsán receptet, és angol oldalakon is kutakodtam.


Yu-Xiang padlizsán (鱼香茄子)
Hozzávalók:
1 padlizsán (30 dkg - CH 14,4g)
1 ek étolaj (CH 0,0g)
3 gerezd fokhagyma (1 dkg - CH 2,6g)
4 dkg Hot Bean Sause (Csípős babpüré - CH 4,0g)
1 dkg cukor (CH 10,0g)
5 ml szójaszósz (CH 1,3g)
1 dkg keményítő (CH 8,5g)
csipet Nátrium-glutamát (CH 0,0g)
A padlizsánt meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, végül a szeleteket felcsíkozzuk. Ezután vízbe tesszük, hogy kevesebb olajat szívjon be. Majd forró olajban lassan sütjük, amíg enyhén sárga nem lesz (vigyázni kell vele!) 
A wokba olajat öntünk, amiben elkeverjük a Hot Bean Sause-t, hozzáadjuk a sót, zúzott fokhagymát, cukrot és némi vizet, végül pedig a padlizsánt. Összeforraljuk, majd a végén ízesítjük kevés nátrium glutamáttal.

CH összegző:
A teljes adag összesen: 40,8 gramm

Szecsuáni marhahús

Az egész kínai vasárnap abból indult ki, hogy marhahúst akartak főzni. Ezt a receptet találtam meg Wang mesternél. Bevallom, ha kínaiul lett volna a recept, lehet, hogy jobban megértem és felfogom, de azért sikerült valamit alkotni. Nem is lett rossz és erősen hasonlított arra, amit az étteremben szoktunk enni, bár nem lett olyan omlós a hús. Egyébként a menü nem jöhetett volna létre az Asia bolt - ami végre méltó méretű helyen van és a helyi Tesco nélkül (utóbbinak elég bőséges a keleti konyhás alapanyag választéka):)


Szecsuáni marhahús
Hozzávalók:
20 dkg marhacomb (CH 1,2g)
7 dkg répa (CH 5,7g)
1 fej hagyma (8 dkg - CH 6,6g)
5 ml szójaszósz (CH 1,3g)
1 dkg keményítő (CH 8,5g)
1,5 dl víz (CH 0,0g)
0,5 dkg cukor (CH 5,0g)
1 csipet Nátrium-glutamát (CH 0,0g)
1 ek Erős Pista (CH 0,0g)
1 tk Rizsecet (CH 0,0g)
A keményítőt feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a szójaszószt és bepácoljuk vele a vékony apróbb szeletekre vágott marhahúst. (Nálam 2 órát áztak benne, időnként megkevertem). A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, a répát félkarikára. Ezután a wokban étolajat hevítünk, majd beledobjuk a húst és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, az Erős Pistát és ráöntjük a páclevet. Rádobjuk a cukrot, kicsit sózzuk, majd kevés rizsecetet adunk hozzá. A végén szórunk rá kevés nátrium-glutamátot.

CH összegző:
A teljes adag összesen: 23,3 gramm

Étvágygerjesztő zeller

Wang mester Gizella utcai éttermében ez az előétel számomra. Lényegében sáska módra szoktuk eltüntetni. S legutóbbi ottjártunkkor megkérdeztem a receptet is…csak az alapanyagokat árulták el. Nem lett rossz, bár meg kellene tanulnom rendesen vékonyra szeletelni a zellert/sárgarépát és kicsit több cukor/kevesebb ecet kell bele legközelebb.


Étvágygerjesztő zeller
Hozzávalók:
20 dkg szárzeller (halványítózeller, angol zeller - CH 10,0g)
2 dkg sárgarépa (CH 1,6g)
1 dkg cukor (CH 10,0g)
1 ek szezámolaj (12 g - CH 0,1g)
1 ek szójaszósz (5 ml - CH 1,3g)
1 ek rizsecet (CH 0,0g)
1 ek sima ecet (CH 0,0g)
A zellert és a sárgarépát hosszúkás vékony szeletekre vágjuk. Az öntet hozzávalóit alaposan összerázzuk, majd tálaláskor leöntjük vele a zellerrel elkevert répát. 

CH összegző:
A teljes adag összesen: 23,0 gramm

2012. január 9., hétfő

Heti egyperces 2012/2.


"Az élet nem arról szól, hogy milyen gyorsan futsz, milyen magasra tudsz ugrani. Arról szól, hogy milyen gyorsan állsz talpra."
/Az idézetet a facebookon találtam, a képek Zsebigyerek kb. két hetes talpai a tenyeremben/

2012. január 8., vasárnap

Kínai nap:)




A kínai konyha bűvöletében telt a mai ebéd:) Receptek is jönnek hamarosan:)


Kedves KáeMnek pedig itt is nagyon boldog születésnapot:)

2012. január 7., szombat

Sajttorta vörösboros eperöntettel

Stawberrynél láttam meg. Mivel vendéget vártunk, meg amúgy is születésnapos hetünket éljük, gondoltam itt az ideje egy újabb próbálkozásnak. Finom lett, jó nagy adag, pedig én még csökkentettem is rajta itt-ott. Még ez sem tökéletesen az, amit kerestem, bár anno a Leroyban langyosan tálalták forró öntettel, nálam már hűtőhideg volt a torta, a forró öntethez. Utóbbi egyébként zseniálisan finom lett.


Sajttorta
25 cm átmérőjű, 3 cm magas piteforma
Hozzávalók:
12 dkg omlós keksz (Teljes kiőrlésű mézes Győri Édes - CH 81,2g)
10 dkg darált mandula (CH 6,8g)
10 dkg vaj (CH 0,4g)

25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
25 dkg natúr krémsajt (CH 7,8g)
12 dkg tejföl (CH 4,6g)
12 dkg porcukor (CH 120,0g)
2,5 tojás (CH 1,5g)
1 rúd vanília magja (CH 0,0g)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tortaforma aljára sütőpapírt borítunk. A kekszalap hozzávalóit összegyúrjuk és a tortaforma aljába nyomkodjuk. A kekszalapot elősütjük 10 percig, hűtjük. A sütő hőmérsékletét levesszük 140 fokra (légkeverés).
A krémhez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverjük. A tojásokat egy másik tálban felhabosítjuk és hozzákeverjük a krémsajtos részhez. Belesimítjuk a tortaformába és 140 fokon másfél óráig sütjük. Ha pirulna a teteje, egy másik tepsit tegyünk felé a sütőrácsra. A sütőből kivéve a közepe még kissé remegős, hagyjuk kihűlni, majd egy pár órára tegyük hűtőszekrénybe és csodálatosan szeletelhető lesz. 

Vörösboros eperöntettel tálaltam.


Vörösboros eperöntet
Hozzávalók:
2dl vörösbor (CH 5,2g)
20 dkg eperlekvár (CH 116,0g)
A kikapart vaníliarúd négy darabba vágva (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összeforraljuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon. Forrón öntjük a tortára.

CH összegző:
10 szeletes torta összesen: 230,1 gramm
Eperöntet összesen: 121,2 gramm
1 szelet torta: 23,0 gramm
1 szelet torta öntettel: 35,1 gramm

Sajtos rúd

Milliomodik verzió, ezúttal a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyvéből:) Még mindig Sógornőm példánya - nekem sajnos nem volt meg. 


Sajtos rúd
30 dkg liszt (CH 216,0g)
20 dkg margarin (CH 0,8g)
1 pohár tejföl (20 dkg - CH 7,6g)
1 kk só (CH 0,0g)
A tetejére: fél tojás + 5 dkg reszelt sajt (CH 1,1g)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tejföllel és a sóval. Legalább egy órára hűtőbe tesszük (nálam most két napot hűlt). Lisztezett deszkán fél cm-re nyújtjuk. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd derelyevágóval rudakra vágjuk. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Én most csak kisodortam, aztán a tepsibe téve kentem, szórtam, vágtam. Sokkal kevésbé ragadtak össze, mint gondoltam, viszont sokkal egyszerűbb volt dolgozni vele.

CH összegző:
40 hosszabb rúd összesen: 225,5 gramm
1 rúd: 5,6 gramm

Printfriendly