2009. szeptember 27., vasárnap

Fatörzs torta

Apunak készítettem a szüretre, mert összevontuk a születésnapjával. S világ életében fával dolgozott, hát jó poénnak tűnt, hogy ezt kapja, egy fűrész kíséretében, amivel aztán a szeletelést kellett megoldania. Apu egyébként még ennél is viccesebbnek gondolt, mert hogy mikor elkezdte szeletelni mondta, hogy biztos lufi van belül és az durranni fog, így hát arcát félrehúzva vágta le az első szeletet:)

Fatörzs torta

Piskóta

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, egy kevés sütőpor

A tojás a cukorral habosra keverjük, a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd óvatosan a cukros tojáshoz adjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk és előmelegített sütőben óvatosan megsütjük, ügyelve, hogy ne száradjon ki. Mikor elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt (még melegen!), majd a sütőpapír és egy konyharuha segítségével feltekerjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet.

Krém

Hozzávalók: 2 csomag csokis pudingpor, 6 dl tej, 1 evőkanál liszt, 30 dkg vaj, 40 dkg porcukor, 1 evőkanál rum

A pudingport elkeverjük a liszttel és a 6 dl tejben felfőzzük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, rummal és apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot.

Összeállítás:

A tésztát kitekerjük és megkenjük a krémmel, majd jó szorosan feltekerjük és egy fél órára hűtőbe tesszük. Mikor megkeményedett benne a krém, akkor kivesszük és egyik felén ferdén levágunk egy darabot, amit egy kevés krémmel a fatörzs oldalához illesztünk. Ezután kívülről is bevonjuk a krémmel és villa segítségével készítjük el a kéreghez hasonló mintázatot.

Nekem a fenti mennyiségű krémből egy jó bögrényi maradt. Így legközelebb kicsit más arányokkal fogom készíteni. Hazafelé úton mondtam KáeMnek, hogy éppen annyi maradt, hogy egy valódi fatörzset is be lehetett volna vonni vele, s azzal megviccelni az ünnepeltet. Régen lakodalomban láttam ilyesmit:D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly