Ahogy tavaly már írtam nagyon szeretem. Meg is kértem anyut, hogy szerezzen be nekem hagymát. Vett is, kb. egy kilónyi apró szemű vöröshagymát. (kicsit apróbbat, mint tavaly). Idén már a saját konyhámban tettem el. 5 kis üveg (370 ml-es befőttes üveg) lett ekkora mennyiségből, az alábbi léből egy kevés azért megmaradt, de ennyi holtteher veszteség még belefér:)
Gyöngyhagyma savanyúság
A hagymát megtisztítjuk, majd jól kimosott befőttes üvegekbe rendezzük, majd felöntjük az alábbi lével, jól rácsavarjuk a fedőt, azonnal fejre fordítjuk és így hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet a matrica, majd az elpakolás és a türelem, hogy kicsit legyen ideje összeérni az ízeknek.
Felöntőlé: 1 liter vizet, 2,5 dl 10%-os ecetet, 1 nagy evőkanál sót, 5 nagy evőkanál cukrot, 5 babérlevelet, és 1 evőkanál színes szemes borsot felfőzünk. Amikor kezd kihűlni adunk hozzá 1 kávéskanál Nátrium-benzoátot és egy kávéskanál kénport. Miután minden jól feloldódott és a lé nagyjából kihűlt ráöntjük a hagymára. (A tartósító és a kénpor mennyiségét ezúttal a csomagolásokon leírtak alapján választottam meg…hogy milyen lesz így, arról majd a késő ősz-tél folyamán tudok beszámolni.
Mivel eléggé gyakori kérdés, s számomra is sokáig az volt: a kicsi befőttes üvegeket az Auchanban szereztem be tetővel együtt. Nyáron jól látható helyen volt kitéve több Auchanban is, most már kicsit keresgélni kellett, de azért megtaláltuk (most éppen az M5-ben).
miert ne:)
VálaszTörlésÉs milyen lett?
VálaszTörlés@Névtelen Nagyon jó és nagyon gyorsan elfogyott. Idén többet kell csinálnom, mert tavaly sajnos elmaradt:(
VálaszTörlésén soha, semiyen, befőttbe , NEM teszek ,semmiféle tartósítószertés mindíg el áll ,nekem van még tavalyi befőttem is semmi baja .... éva
VálaszTörléspróbáljátok ki ....
VálaszTörlésKipróbálom,köszi a receptet .. !! :)
VálaszTörlés