2009. szeptember 30., szerda

Gyöngyhagyma savanyúság 2009

Ahogy tavaly már írtam nagyon szeretem. Meg is kértem anyut, hogy szerezzen be nekem hagymát. Vett is, kb. egy kilónyi apró szemű vöröshagymát. (kicsit apróbbat, mint tavaly). Idén már a saját konyhámban tettem el. 5 kis üveg (370 ml-es befőttes üveg) lett ekkora mennyiségből, az alábbi léből egy kevés azért megmaradt, de ennyi holtteher veszteség még belefér:)



Gyöngyhagyma savanyúság
A hagymát megtisztítjuk, majd jól kimosott befőttes üvegekbe rendezzük, majd felöntjük az alábbi lével, jól rácsavarjuk a fedőt, azonnal fejre fordítjuk és így hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet a matrica, majd az elpakolás és a türelem, hogy kicsit legyen ideje összeérni az ízeknek.

Felöntőlé: 1 liter vizet, 2,5 dl 10%-os ecetet, 1 nagy evőkanál sót, 5 nagy evőkanál cukrot, 5 babérlevelet, és 1 evőkanál színes szemes borsot felfőzünk. Amikor kezd kihűlni adunk hozzá 1 kávéskanál Nátrium-benzoátot és egy kávéskanál kénport. Miután minden jól feloldódott és a lé nagyjából kihűlt ráöntjük a hagymára. (A tartósító és a kénpor mennyiségét ezúttal a csomagolásokon leírtak alapján választottam meg…hogy milyen lesz így, arról majd a késő ősz-tél folyamán tudok beszámolni.

Mivel eléggé gyakori kérdés, s számomra is sokáig az volt: a kicsi befőttes üvegeket az Auchanban szereztem be tetővel együtt. Nyáron jól látható helyen volt kitéve több Auchanban is, most már kicsit keresgélni kellett, de azért megtaláltuk (most éppen az M5-ben).

6 megjegyzés:

  1. @Névtelen Nagyon jó és nagyon gyorsan elfogyott. Idén többet kell csinálnom, mert tavaly sajnos elmaradt:(

    VálaszTörlés
  2. én soha, semiyen, befőttbe , NEM teszek ,semmiféle tartósítószertés mindíg el áll ,nekem van még tavalyi befőttem is semmi baja .... éva

    VálaszTörlés
  3. próbáljátok ki ....

    VálaszTörlés
  4. Kipróbálom,köszi a receptet .. !! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly