2008. szeptember 15., hétfő

Gyöngyhagyma

Érdekes, mert a bolti változatot nem igazán szeretem, az egyrészt túl apró nekem, másrészt teljesen más ízre, mint az otthoni. Ezúttal két féle hagymából készült, két üveg simán apró szemű vöröshagymából, két üveg pedig a zöldségesnél beszerzett gyöngyhagymának titulált fehér apró hagymából. Mind a két hagyma fajt méretesebb, mint a bolti üvegesben látható tényleg gyöngy méretű hagymák. (Illusztrációnak egy kép a netről a Rege termékéről) A módszer egyik apai nagynénémtől származik, a lent leírt mennyiség meglehetősen sok volt a négy üveghez. Azt még nem tudom, hogy az idei hogy sikerült - remélem jól - de korábbi években már tettünk el az alábbi recept szerint és remek lett az eredmény.






Gyöngyhagyma
A hagymát megtisztítjuk, majd jól kimosott befőttes üvegekbe rendezzük, majd felöntjük az alábbi lével, folpack darabokat helyezünk az üvegre, majd jól rácsavarjuk a fedőt.
Lé: 2 liter vizet, fél liter 10%-os ecetet, 5 dkg sót, 25 dkg cukrot, pár babérlevelet, és szemes borsot felfőzünk. Amikor kezd kihűlni adunk hozzá üvegenként egy csapott kávéskanál tartósítót (Na-benzoát, szalicil - kinek melyik kedvesebb) és egy kevés kénport. Miután minden jól feloldódott és a lé nagyjából kihűlt ráöntjük a hagymára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly