2008. szeptember 19., péntek

Lángos

A lángos is olyan kis országunkban, mint a lecsó, mindenkinek megvan a maga bevált receptje.

A főiskolás évek alatt a kollégiumban, illetve amíg albérletben laktunk gyakran készítettem, akkor még sokáig a kollégiumban begyűjtött recept alapján. A recept érdekessége, hogy a srác, akitől tanultam, éppen meglehetősen illuminált állapotban volt, amikor lediktálta:D

Krumplis lángos /P. Gyuri

Három közepes méretű krumplit megfőzünk, majd összetörünk. Kb. fél kiló lisztben elmorzsolunk egy fél kocka élesztőt, majd hozzáadjuk az összetört krumplit, végül egy jó pohár forró vízzel összedagasztjuk. Kelesztjük, majd szép lángosokat sütünk belőle.

A saját lakásunkban nagyon ritkán készül, mert a lakásunktól nem messze van egy lángosos, aki mesefinom lángost süt. És mivel egyáltalán nem is adja drágán, meg általában sok is volt a mennyiség kettőnknek hát nem sütök nagyon itthon. Most mégis erre vetemedtem, már reggel begyúrtam és egész nap a hűtőben várta a jobb sorsát.

Mostanra már nem a fenti receptet használom, már kialakult a sajátom, aminél sikerült a mennyiséget is úgy eltalálni, hogy két éhes gumimacinak tökéletesen elég.



Lángos - Gumimamszli
10 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, fél csomag szárított élesztő, 1 kis pohár natúr joghurt (activia), 2 nagy evő kanál főtt, áttört krumpli, só, tej annyi amennyivel homogén tésztát tudunk gyúrni
A fenti hozzávalókat jól összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz. Ezután lefedve egy fél napra hűtőbe tesszük. Ezalatt szépen megkel. Mikor sütni akarjuk kivesszük a hűtőből, amíg előkészítjük az sütést még tud kelni egy kicsit. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk forró olajban kisütjük. Fokhagymás sós tejföllel és sajttal jól megesszük. A fenti mennyiségből hat két tenyérnyi lángos lesz, ahogy a képen is látható:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly