2008. szeptember 22., hétfő

Kafiolleves

Mint már említettem, nem vagyunk nagy leves fogyasztók, de azért időnként ránk jön (főleg rám:P), hogy kell valami meleg és folyékony, ami azért kicsit tartalmasabb, mint a tea.

Ma éppen véletlenül készült leves, két okból, az egyik, hogy egy kicsike karfiol várt felhasználásra a hűtőben már pár napja és gondoltam, hogy ha a kirántáshoz úgyis félpuhára főzöm, akkor elcsenek belőle pár rózsát és leves is lesz belőle, a másik, hogy ha már így alakult legalább lett valami kísérője a szilvás gombócnak.

Ha már levest alkotok, akkor többnél módosítottam már a magyaros rántásos dolgon. Van pár, ami számomra is úgy az igazi, de ahogy a zöldborsó levest sem rántással készítem, úgy a karfiolt sem. Sőt igazából a két leves között csak annyi a különbség, hogy a zöldborsó helyett karfiol van benne.

Karfiolleves
Hozzávalók:
5 g zöldséggyökér (CH 0,3g)

9 dkg sárgarépa (CH 7,3g)
1 ek olaj (CH 0,0g)
12 dkg karfiol (CH 4,7g)
1 liter víz (CH 0,0g)
1 tk Natúr zöldség mix (CH 0,0g)
só (CH 0,0g)
Zöldséget, sárgarépát kevés olajon megdinszteljük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, sót és a natúr zöldség mixet. Mikor félpuha a karfiol, akkor kivesszük azt a részét, amit később rántani szeretnénk, majd csipetkét (5 dkg - CH 34,6g) adunk a leveshez. Mikor minden puhára főtt, kevés zsemleszínű rántással sűríthetjük. (nálam ez kimarad)
Ha nincs kedvünk csipetkét készíteni, akkor lehet csurgatott tésztát is tenni bele: tojás, só, liszt nokedli szaggatón átcsurgatható sűrűségben.

Tipp: ha csipetkét készítek, akkor nem csak annyit csinálok, amennyire éppen szükség van, hanem többet. Egy tiszta száraz konyharuhára csipkedem, majd megszárítom és zárható dobozban tárolom, így ritkábban kell csinálni és ha hirtelen kell, akkor is van általában.



Update - 2010.12.18.: A kiszámoláshoz pontosan mértem, hogy mit használtam fel. 4 bőséges adag lett a fenti mennyiségből. Adagonként 11,7g szénhidráttartalommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly