A kínai vasárnap tökélye, megdöbbentő a hasonlóság az eredetivel. Biztosan többször is fogom készíteni:) Volt már erre egy próbálkozásom csekély hasonlósággal, de a lényeg, hogy most megvan. A recepthez egyébként felhasználtam Wangtól ezt a padlizsán receptet, és angol oldalakon is kutakodtam.
Yu-Xiang padlizsán (鱼香茄子)
Hozzávalók:
1 padlizsán (30 dkg - CH 14,4g)
1 ek étolaj (CH 0,0g)
3 gerezd fokhagyma (1 dkg - CH 2,6g)
4 dkg Hot Bean Sause (Csípős babpüré - CH 4,0g)
1 dkg cukor (CH 10,0g)
5 ml szójaszósz (CH 1,3g)
1 dkg keményítő (CH 8,5g)
csipet Nátrium-glutamát (CH 0,0g)
A padlizsánt meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, végül a szeleteket felcsíkozzuk. Ezután vízbe tesszük, hogy kevesebb olajat szívjon be. Majd forró olajban lassan sütjük, amíg enyhén sárga nem lesz (vigyázni kell vele!)
A wokba olajat öntünk, amiben elkeverjük a Hot Bean Sause-t, hozzáadjuk a sót, zúzott fokhagymát, cukrot és némi vizet, végül pedig a padlizsánt. Összeforraljuk, majd a végén ízesítjük kevés nátrium glutamáttal.
CH összegző:
A teljes adag összesen: 40,8 gramm
Mi a csodának tenni bele MSG-t!!?? Gabi
VálaszTörlésKedves Gabi! Mit értesz MSG alatt?
VálaszTörlésHát a nátrium-glutamát, monosodium glutamate (MSG), ízfokozó élelmiszer-adalékanyag. Te miért használod? Gabi
VálaszTörlésE621 - ízek kiemelésére, erősítésére használják. Gabi+
VálaszTörlésKedves Gabi! A Na-glutamát a kínai konyhának eléggé alapfűszere, nem véletlenül emlegetik kínai sóként is. S mivel a fenti étel kínai, hát úgy gondolom igenis kell bele, hogy autentikus lehessen. A csipet mérete pedig mikronokban mérthető egyébként is, szóval nem hinném, hogy emiatt fogunk elkárhozni;)
VálaszTörlésA nátrium-glutamát nem fűszer, hanem ízfokozó!! Betty
VálaszTörlésKedves Betty! Legyen, valóban ez is rajta vagyon csomagolásán is:) Továbbra sem gondolom, hogy emiatt pokolra kerülünk...megettük és finom volt:D Egyébként tudtommal emlegetik az ötödik alapízként is. De kedvesek vagytok, hogy így aggódtok testünk és lelkünk jólétéért;)
VálaszTörlés