2012. szeptember 16., vasárnap

Akvárium - A technikáról 1. - A szűrés

Miután több tonnányi nyomtatott, és internetes szakirodalmat elolvastam (akik ismernek, és megijedtek, menyugtatok mindenkit, hogy nálam a "nyomtatott" szakirodalom a nyomtatott könyv e-book változatát jelenti:) ) rá kellett jönnöm 2 dologra. Az egyik, hogy ez az egész rohadt bonyolult, nem fogok egy lavort, öntök bele némi mosogatólét, meg pár fagyasztott halrudacskát, meg a húslevesből megmaradt zöldségzöldjét, és jé ott az akvárium. A másik, hogy itt rengeteg DIY (csináld magad) megoldást lehet csinálni, azaz lehet bütykölni rendesen. 

A plusz egy, hogy Magyarországon is van komoly közössége ennek, akik valósan is értelmes tanácsokat tudnak adni. A fő ilyen hely amit találtam az az akvakertesz.hu a második az akvarista.hu. (ez utóbbinál felhívnám a figyelmet, az ottani "öregek" által készített e-bookokra, nagyon hasznos kivonatai a nagy könyveknek). 

Ahogy olvasgattam, meg fantáziálgattam a DIY-es dologkat két részre osztottam. Az egyik az elektronika (nevezzük nagyzolásként akvárium vezérlésnek), a másik a szűrés. Az első még az én fejemben is formálódik, úgyhogy erről majd később. 

A szűrőknél azért elég széles a szórás árban ehhez a mérethez: 30etől a 400e-ig (igen, tényleg van ilyen, az ADA cég örvendeztet meg minket egy irodai fém szemeteskosárral egy szivattyúval a tetején ennyiért). A szűrőknél is rá kelllett jönnöm, hogy ez egy férfi hobby. Egyrészt a méret a lényeg, másrészt a töltete. Mint a férfiaknál :). 

Ja és még volt egy fontos koncepció a teljes akváriumra nézve, mégpedig, hogy a technikából csak minimális legyen benne. 

Így aztán a szűrésnél vegyes megoldást álmodtam meg. A jelenlegi széljárás szerint egy Tetra ex1200 fogja adni a gyári szűrést, természetesen a gyári töltetet lekukázva, a biológiai részt lecserélve siporaxra és matrixra. Az izgalmasabb rész, viszont hogy készíteni fogok egy szűrő akváriumot alulra. Ez jelenleg tervezés, és véleményezés alatt áll, de a jelenlegi helyzet szerint egy 60l-es akvárium lesz, 37,5l hasznos szűrőtérfogattal (ami valójában csak 25l, mert az ülepítő és a technikai rekesz nem valódi szűrőrész ugyebár. 

Egyenlőre még jópár technikai problémát meg kell oldjak, de az tény, hogy ekkora szűrő gyárilag nem kapható, ilyen mennyiséget 4-6 plusz szűrővel lehetne elérni. Ami még pozitív, hogy a vízszint szabályozás így meg is oldódik. Sőt, újabb DIY-ként a szűrő aksiba is építek majd valami automata vízpótló rendszert. 


A tervek szerint az aksi 60x25x40-es lesz, melyben a 6 rekesz egyenként 10x25x25-ös lesz. A maradékot meghagyom vészhelyzeti tárolónak, hogy áramszünetnél ne legyen se vízforgatószőnyeg szindróma, se vizi macska effekt. A tölteteknél a 6 rekeszbe sorban: ülepítőtartály-kerámiagyűrű-durva és sűrűbb szivacs-siporax-siporax-matrix-szivattyú kamra lesz. A gyári szűrő visszafolyóágába kerül a fűtés (erről majd később), illetve a szűraksi visszafolyóágába kerül egy CO2 rekator (erről is később). Még jelenleg két megoldandó problémát látok. Az egyik, hogy kell szerkesztenem egy túlfolyó rendszert, mert a gyáriak aránytalanul drágák. (mi kerül egy evőeszközszárító dobozon 40e ftba?) És mert nem akarom megfúrni az akváriumot. A másik, ami igazából két probléma, hogy nem tudom előre, hogy a rekeszek közötti vízáralmás elég nagy lesz-e ahhoz, hogy az utolsó rekeszben a szivattyú ne szívja üresre a rekeszt, illetve ezzel párhuzamosan ki kéne alakítani valami bypass megoldást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly