2011. április 23., szombat

Húsvét 2011. - Húsvéti ajánló játék

Szemirámisz hívott játékra pár nappal ezelőtt. Nem is tudom, hogy ez így még ér-e, mert a játék szabályait lényegében minden lehetséges módon meg fogom szegni, de talán azért mégis beleférek...ha nem, akkor így jártam;) 



Hogy idén se maradjon el a megörökítés összeköttem a játékkal, bár komoly menüről nem tudok beszámolni, ajánlani sem sokat. A húsvéti ünnepnek állandó résztvevő a főtt sonka-főtt tojás - torma (natúr és piros) -kalács kvartett. A többiek az igények és kedv szerint változnak. Mondjuk idén a sonka megérdemelte volna az egyben fotózást, mert hogy egy szép méretes példányt vásároltunk úgy egy jó hónappal ezelőtt. De KáeM olyan gyorsan hűtő kompatibilisre vagdosta, hogy nem is jutottam el még gondolati síkon sem a megörökítésig (Azért csentem egy fotót a Gyártó oldaláról tényleg így nézett ki a miénk is). Összerakni már nem tudnám, mert hogy egy negyede úgy ahogy volt nyersen gyorsan el is fogyott. (Mint látható nem házi sonka volt ezúttal, hanem a Pápai Hús hagyományos terméke...maradunk is ennél, ezzel nem kell a családban senkinek kínlódnia, viszont annyira, de annyira finom...hmmmm).

Szóval volt akkor az idei menü: a fent említett sonka...megfőzve. Aztán tojás, naná, hogy a sonkalében főtt változat. A piros tormát pedig életemben első ízben magamnak csináltam, mert nem jutottam el anyukámhoz, hogy elhozzam a nekem készített adagot. A kalács, pedig a diéta jegyében készült.

Szóval a húsvét nekem - még az otthoni szokásokat megtartva - szombaton este a vacsorával kezdődik (Otthon ez a mise után volt és megelőzte némileg az ajándékozás, idén itthon idén késői ebédnek is beillett volna). Vasárnap reggelire és vacsorára szintén a sonka kerül tálalásra, ahogy hétfőn reggelire is, csak utóbbi három alkalommal már általában hidegen...bár előfordult már, hogy a megenni kívánt mennyiséget megmelegítettük. Ezen kívül nincs semmi kőbe vésve...igazából még ezek sem. Nincsen hosszú évek óta sütött sütemény, nincs főételnél szokásos és számomra kötelező alapanyag (mint karácsonykor szent estére az aszalt szilva). Süteménynek készült egy linzer, mert sokáig eláll és mindenki szereti...persze nyuszi formában. Krémesnek ez a mákos csoda. A főétkezések pedig tényleg teljesen kedv szerint alakulnak majd, nincs semmilyen komoly terv, még erősen függ a programtól is.

Némi ajánlás azért tőlem is:


Nagy pénteken otthon még tartottuk a böjtöt, még az apukám is, aki mondjuk esküvők és keresztelők alkalmával megy csak templomba. Reggelire és vacsorára általában körözött volt. Ebédre valami könnyedebb zöldséges leves és édes tészta utána. Ha mondjuk betartanám: zöldborsó krémlevest készítenék második fogásnak pedig buktát.


Szombatra amikor még szigorúan véve tart a böjt, valami zöldséges egytálétellel operálnék...talán egy cukkinis krumpligratinnal. Vacsorára érkezne természetesen a főtt sonka, tojással, tormával, kaláccsal.


Vasárnap reggelire és vacsorára fenntartom a sonkahatalmat, ebédre természetesen tartalmas finomságot kínálnék: Újházy tyúkhús levest - Zöldfűszeres sertésszelet


Desszertek tekintetében a linzer mindenképpen maradna, sós rágcsálnivalónak egy kis krumplis kockát és/vagy egy paprikás sajtos csigát készítenék. S hát a krémes élevezetek jegyében befigyelne valami tiramisu torta féleség, esetleg ez a capuccinos finomság.


Végül, de nagyon nem utolsó sorban szeretnék mindenkinek nagyon boldog húsvétot kívánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly