Alap-alap, de azért számolgassunk, meg hát mégis, meglegyen, hogy én, ha nagy ritkán csinálom, akkor hogyan is készül.
Sertés pörkölt
Hozzávalók:
60 dkg soványabb fajta sertéshús (most comb - CH 2,4g)
10 dkg vöröshagyma (1 nagyobb fej - CH 8,3g)
1 ek sertészsír (CH 0,0g)
1 tk őrölt pirospaprika (CH 0,0g)
1 kk őrölt erős pirospaprika (CH 0,0g)
1-1 ek Piros Arany csípős és csemege (CH 0,0g)
3 db pörköltszaft kocka (CH 9,8g)
víz (CH 0,0g)
só (CH 0,0g)
A sertéshúst nagyjából azonos méretű kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a megolvasztott sertészsíron üvegesre pirítjuk. Szórunk rá kevés sót, majd a a piros paprikákat. Összeforgatjuk, majd rádobjuk a húskockákat és addig kevergetjük, amíg kifehéredik és elkezd levet engedni. Ekkor hozzáadjuk a Piros Aranyakat, rámorzsoljuk a pörköltszaft kockát, felöntjük vízzel és lassú tűzön fedő alatt - időnként megkeverve - puhára főzzük. Szükség esetén utánaízesítjük, nokedlivel savanyúsággal tálaljuk.
Sokaknál gasztrocikinek számít a pörköltszaft kocka (és a Piros Arany), én azért szeretem, mert tartalmasabbá/sűrűbbé teszi a szaftot anélkül, hogy számomra elfogadhatatlan mennyiségű hagymát kelljen hozzáadni az ételhez. Persze kiváltható egy jó adag paradicsommal és paprikával, de akkor nem kapunk ennyire homogén szaftot.
CH összegző:
6 kisebb adag összesen: 20,5 gramm
1 adag: 3,4 gramm (reformos nokedlivel kiegészítve: kb. 51,9 gramm)
Nagyon finom
VálaszTörlés