2010. január 25., hétfő

Stephenie Meyer: Twilight saga és a többiek

Hát én is része lettem, s ezzel árulom, hogy mi volt az oka az elmúlt napok hallgatásának. Nem lettem elvakult rajongó, de nagyon tetszettek a könyvek. Régen volt(ak) könyv(ek) ilyen hatással rám. Egy röpke hét alatt olvastam el a 4 könyvet. Nem tudtam letenni. Régen volt ilyen és nagyon furcsa érzés. Olvasmányosak és szerethetőek mind, nem bonyolult, simán ponyva. Az első könyv eleje egy klasszikus tiniregényként indul…ha teljesen őszinték vagyunk, igencsak bénácska megfogalmazásban…persze ez lehet a fordítás hibája is. De a későbbiekben is marad romantikus lányregény, néhány mítikus lénnyel (jó és rossz vámpírok, vérfarkasok), mesékkel a mesében, szerelem, csata és harc is természetesen, de mindenből pont csak annyi, amit egy tinilány is különösebb rémálmok nélkül fel tud dolgozni. Mert igazából ők a célközönsége a könyveknek, emiatt is küzdöttem, hogy csakazért sem olvasom el. Kár lett volna kihagyni és örülök, hogy elolvastam. Néhány dolog volt csupán, ami nem tetszett: a harmadik (Eclipse) befejezése, utószava…ez kicsit zavarosra sikeredett számomra, furcsa volt, s sokáig érthetetlen, hogy nem az addigi elbeszélő mesél. A negyedik (Breaking Down) pedig szintén zavaros volt itt-ott, hasonló okból kifolyólag, hogy váltogattuk, hogy mikor ki az elbeszélő. Aztán talán az átalakulásos rész, s azt megelőző történés kicsit túl véresre, vadra sikerült egy lányregényhez képest…kicsit úgy éreztem, hogy az írónő itt is ugyanabban a hibába esett, mint a Harry Potter sorozatot jegyző J.K.Rowling, hogy egyre forgatókönyvszerűbb regényeket alkotott…mert hát tudjuk sajnos, hogy Hollywoodnak a vér kell…bár nem egészen értem, hogy miért, de ez megint az a kör kérdés lenne, amit a bulvársajtóval kapcsolatosan is érzek.



Fülszövegek







Twilight – Alkonyat
Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…









New Moon – Újhold
Szilaj gyönyörnek vége is szilaj, lázába pusztul el, mint tűz s a lőpor, mely csókolódzva hal meg: lásd, a méz is csömörletes, mihelyt túlontúl-édes.” (Shakespeare – Rómeo és Júlia) Elérkezik Bella 18. születésnapja, ami borzalmas esemény számára, hiszen máris egy évvel „öregebb lesz” mint Edward. Túl borzalmas, ahhoz, hogy még meg is ünnepelje. Alice mégis szervez neki egy születésnapi bulit, ami balul sül el, mikor az ajándékbontásra kerül sor…



Eclipse – Napfogyatkozás
„"Mondják, a föld veszte a tűz lesz, vagy a jég.
Én mint ember, kit vágya űz, amondó vagyok, hogy a tűz.
De ha kell a kétféle vég, itt gyűlölet is annyi van,
hogy pusztítószerül a jég is éppolyan jó és elég."
(Robert Frost: Tűz és jég)
Miközben Seattle-t rejtélyes gyilkosságsorozat tartja rettegésben, és egy gonosz vámpír még mindig nem adta föl, hogy bosszút álljon rajta, Bellát továbbra is minden oldalról veszély környékezi. És mintha ez nem lenne elég, kénytelen választani Edward iránt érzett szerelme és Jacobbal való barátsága között – és közben tudja, ennek a döntésnek az lehet a következménye, hogy újra lángra lobban az ősi ellenségeskedés a vámpírok és a vérfarkasok között. Miközben vészesen közeledik az érettségi időpontja, Bellára még egy további döntés is vár: választania kell élet és halál között. De vajon melyik melyik?
Azok az olvasók, akiket rabul ejtett az Alkonyat és az Újhold, ugyanilyen mohón falják majd Stephenie Meyer magával ragadó vámpír-történetének rég várt harmadik kötetét, a Napfogyatkozást is.







Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Mivel még nem jelent meg magyarul a könyv hivatalosan, nem szolgálhatok fülszöveggel…ha nem felejtem el, akkor később pótolom ezt a hiányosságot.
És nem felejtettem el:
"„Ha az készül megölni téged, akit szeretsz, nincs választási lehetőséged. Hogy is menekülhetnél el, hogyan is küzdhetnél az életedért, amikor ezzel fájdalmat okoznál ennek a szeretett személynek? Ha nem maradt más, csak az életed, amit neki adhatsz, hogyan is tagadhatnád ezt meg tőle? Ha igazán szereted?”
Amikor Bella Swan ráébred, hogy visszavonhatatlanul beleszeretett egy vámpírba, az élet hirtelen veszedelmesen izgalmas lesz számára: tündérmese és rémálom keveréke. Mivel érzései két irányba rángatják: - szenvedélyesen szerelmes Edward Cullenbe, ugyanakkor mély barátság fűzi Jacob Blakchez, a vérfarkashoz -, viharos, küzdelmekkel és lemondásokkal teli évet tudhat maga mögött, míg végre eljut a végső fordulópontig. Rövid időn belül döntenie kell: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele. Amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek. Lehetséges, hogy most, amikor Bella élete szövetének különböző szálai - amelyeket először az Alkonyatban követhettünk, majd az Újholdban és a Napfogyatkozásban kísérhettük figyelemmel szétbomlásukat és elszakadásukat -, úgy tűnik, készek újra egyesülni, éppen most fognak megsemmisülni... végleg?
Az Alkonyat-saga legújabb döbbenetes, türelmetlenül várt kötetében, a Hajnalhasadásban végre fény derül ennek a lenyűgöző romantikus történetnek, amely olvasók millióit bűvölte el, minden titkára és rejtélyére."
 


A sorozatnak része még a Midnigth Sun, ez az Alkonyat lenne Edward szemszögéből, de ezt az írónő csak a 12. fejezetig írta meg, mert 2008. nyarán egy ismerőse kiszivárogtatta a történet és feltette a netre. Ezután az idónő maga is feltöltötte a honapjára az elkészült 12 fejezetet, a elnézést kért a rajongóktól, hogy csupán a nyers formát olvashatják, és nem a végleges, igényesebb változatot.. Ennek megfelelően magyarul sem jelent még meg hivatalosan. Elérhető azonban az írónő saját honlapján. Elolvastam ezt a 12 fejezetet is. S őszintén mondhatom igazán sajnálom, hogy nem készült el a teljes történet, akár mind a négy kötet Edward szemszögéből, mert ha lehet a sztori, így még izgalmasabb és még lebilincselőbb, mint Bella verziójában. Azért remélem idővel elkészül;) S persze, azt sem bánnám, ha a a befejezett sztori folytatódna…lássuk be hagyott erre lehetőséget az irónő a 4. kötet végén, annak ellenére, hogy ez volt az egyetlen könyv, aminek az utolsó szava tényleg a VÉGE szó volt.


Az első kötetből készült filmet megvettük, de kértem, hogy csak azután nézzük meg, hogy végeztem a könyvekkel, így arról külön fogok írni. Nem fogok viszont futni a moziba, hogy megnézzem a karácsony óta látható második részt, s ugyanez vonatkozik a későbbiekre…valószínűleg;) Kíváncsian várom, hogy mit hoztak ki belőle…van lehetőség a könyvben, de van is mit elszúrni.


A képek (a negyedik köteté innen) és a fülszövegek a bookline oldaláról származnak. Az irónő saját – angol nyelvű – honlapja itt érhető el.


Kiegészítés

A midnight sun folytatása is elkészült…egy magyar internetes szerző - Benina - tollából/billenytűzetéből. Mivel folytatás, értelem szerűen a 12. fejezettől keződik…akinek fel kell frissíteni az emlékezetét az első 12 fejezet angol linkje fentebb, magyarul (rajongói fordítás) pedig itt érhető el.
Aranyos lett a folytatás sőt jó. Többnyire remekül illik a korábbiakhoz, bár itt-ott kicsit túl cizelláltra, irodalmira sikeredett a megfogalmazás, a szóhasználat. Elég régen olvastam már ahhoz az eredeti első kötetet (illetve az első 12 fejezetet) hogy pontosan fel tudjam idézni, hogy valóban ez lehetett-e Edward változata, hogy a már meglévő párbeszédeket pontosan vette-e át,  de mindenesetre jó volt, olvasmányos és magával ragadó.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly