2012. április 1., vasárnap

Csípős-savanyú leves

A tanfolyamon tanultuk, aztán megkaptuk a receptet e-mailben. Hát én ilyen rosszul leírt receptet, ami csak nyomokban hasonlít az általunk elkészített ételhez még nem láttam. Sebaj, még emlékeztünk, így sikerült reprodukálni:) Isteni lett. Bő 4 személyes adag lett az alábbi mennyiségből. Mi igazándiból nem is kívántunk második fogást. De nyilván, ha a mai teljes tervezett kínai menüt előadtam volna, akkor nem két tányérral toltunk volna:P Szóval, ha valóban előételnek fogyasztjuk, akkor végülis 6 személyre is elég lehet…megfelelő kísérő fogások esetén. 


Csípős-savanyú leves
Hozzávalók:
3 ek napraforgó olaj
1 ek Erős Pista
3 nagy gerezd fokhagyma kevés vízzel krémesítve
1 liter víz
3 ek rizsecet
2 ek sötét szójaszósz
csipet Nátrium-glutamát
5 dkg sárgarépa
3 dkg fafülegomba
8 dkg tofu
15 dkg főtt csirkehús
3 ek vízben oldott keményítő
1 felvert tojás
Előkészítés:
A csirkehúst megfőzzük, lehet simán sós vízben, de én levesnek főztem meg, így lett egy jó kis alaplevem is. A leves állítólag kacsahússal még finomabb, de az most nem állt rendelkezésre. A gombát 15 percre langyos vízbe áztatjuk. A keményítőt kétszeres mennyiségű vízben feloldjuk. A zúzott (darált) fokhagymát kevés vízzel krémesre dolgozzuk. A főtt húst, a sárgarépát, gombát, tofut egyforma apró kockára vágjuk.
Elkészítés:
A wokot felforrósítjuk, majd felhevítjük benne az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és az Erős Pistát..összeforgatjuk, gyorsan, mert hamar leég. Felöntjük a vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk az ecetet, szójaszószt, MSG-t, beleborítjuk a sárgarépát, gombát, tofut és felforraljuk. Folyamatosan kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelő-e az íze. Kong mester szerint az a fontos, hogy pont annyira legyen csípős, mint amennyire savanyú…nem egyformák az ecetek, így ez tényleg csak kóstolással megy:) Miután felforrt, hozzáadjuk a csirkehúst, a keményítőt, összeforraljuk, majd a felvert tojást is beletesszük, folyamatosan kevergetve húzó mozdulatokkal, hogy szép szálas legyen, ne csomós.


A viszonylag hosszabb előkészületekkel együtt is tovább tartott leírni, mint elkészíteni:) Ilyen szeles, zimankós időben pedig kifejezetten jól esett a melengető leves;) Nálam mindenképpen nagyon érdekes, mert eddig nem volt olyan étel, amiben a tofunak sikerült meggyőznie róla, hogy szeretem, pedig itt nagyon is. Aztán a gomba sem éppen rajongásaim tárgya, itt ez is remekül csúszik. És végül a hagyományos magyaros tojáslevest, úgyis mint rongylevest kifejezetten útálom…ebben pedig semmi bajom a tojásszalagokkal…kiérti ezt::D

2 megjegyzés:

  1. Hasonlóan részletes a Wang receptgyűjtemény a paprika tv-n is. Gondolom részben titokvédelmi célból van ez a maszatolás, meg hogy menj el a főzőkurzusra.:D
    Nekem nem sikerült olyanra, de lehet az európai keményítő volt az oka.

    VálaszTörlés
  2. Én is sima magyar keményítővel dolgoztam (Dr.Oetker), ráadásul kukorica, de simán jó volt:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly