2009. március 1., vasárnap

VKF XXIII./1. Habos diós csiga


Érdekes, mert amikor a kiírást megláttam azonnal beugrott, hogy valami klasszikus diós édességet fogok beküldeni. Volt egy kósza gondolatként anyu isteni zserbója (majd hozom ezt is egyszer), de ezt elvetettem, mégis családi örökségre esett a választásom, ez is anyukám receptje. De a neten is találtam belőle számtalan változatot. Szülővároskámban nagyon kedvelt sütemény volt, bár sokan kókusszal készítették.


Habos diós csiga
Hozzávalók: 40dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 4 dkg cukor, 3 tojás, 50 dkg porcukor, Citromlé
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk, és hozzáadjuk a 3 tojássárgájához, a liszthez és a zsírhoz és összegyúrjuk.
A töltelékhez a 3 tojásfehérjét felverjük az 50 dkg porcukorral és a citromlével. Ezt a kisodort tésztára kenjük darált dióval, vagy kókusszal szórjuk. Összetekerjük, és utána vágjuk, aztán tepsibe tesszük és sütjük.

És akkor jöjjön még néhány érdekesség a dióról, amiket a Házipatika oldalán találtam


Régen fejtetű ellen is használták a diót.
A likőripar is előszeretettel alkalmazza.
A diókopácsból jó fapác készíthető.
A diófa ellenálló, keménysége miatt egyik legértékesebb fa a fafaragók és asztalosok körében.
A diókopácsot olívaolajban megfőzve jó hajkenőt ad.
A szép és nemes diófa ábrázolása sok nép kultúrájában megtalálható.
Erős illata állítólag elriasztja a bogarakat.
Juglans rendszertani nevét a "Jovis glans" (Jupiter makkja) elnevezésről kapta.
Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.
A dióbél kalóriatartalma hozzávetőleg a marhahúséval azonos, egyesek nyelvét, száj-nyálkahártyáját viszketést okozva irritálhatja!
A dióavar erős hatóanyagai és a lomb sűrű árnyéka miatt a diófa alatt sok növény nem él meg, illetve ezért lombját össze szokták gyűjteni.
/A második kép a wikipédiáról származik/

És akkor még azt is elárulom, hogy életemben először sikerült úgy odaégetnem az első változatot, hogy menthetetlen volt. KáeM édes volt, csak ennyit mondott: Ezt is el kell kezdeni egyszer. Mindenesetre folytatni nem szeretném, de azért megmutatom, hogy már a kukába helyezve milyen is lett az első adag. (Hamar lehiggadtam a kidobás után kicsit több, mint egy órával, már falatoztunk a fenti képen látható újabb változatból…elvégre a lóra is azonnal vissza kell szállni, ha az ember leesett:P)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly