2009. március 11., szerda

Szalagos fánk

Másik nagynéni, kicsit más receptje. Ezúttal szalagokkal….na jó nem mindegyiken, de azért elég sokon. Pótnagymama (apukám legidősebb nővére – tehát szintén nagynéni:P) (Esküszöm, hogy én átlátom a családi kapcsolatokat;)) házi sárgabaracklekvárjával ettük.


Szalagos fánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 ek cukor, csipet só, 1 egész tojás, 2 ek olvasztott vaj
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután két cipóra osztjuk. Kisodorjuk az egyik cipót, majd rásodorjuk a másikat (ez a szalag trükk…állítólag). Kiszaggatjuk, majd letakarva újra kelesztjük. Ujjnyi olajat forrósítunk és beletesszük a fánkot, úgy, hogy az eddig felül lévő fele kerüljön alulra. Fedő alatt sütjük, majd megfordítjuk, itt már nem kell a fedő.

Nekem az volt a tapasztalatom, hogy amik később kerültek sütésre, azok lettek igazán szalagosak, szóval sokáig kell hagyni kelni kiszaggatás után. Majd még tesztelem, most kicsit szünet a fánkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly