2009. március 25., szerda

Pulykamell tejszínnel és póréhagymával

Reggel még fogalmam sem volt mi lesz ma a vacsora (s ezzel a holnapi ebéd), de kivettem egy adag pulykamellet. Aztán bejöttem a munkahelyemre és nem sokkal utána egyszer jön az egyik kollega (fiú) az asztalomhoz, hogy nem-e érdekel pár Stahl recept, mert többet fénymásolt, mint ami nekik kell. Naná, hogy érdekelt. Négy fénymásolt receptet kaptam a Gyors szárnyas ételek című könyvből. Az egyik címére ránézve már tudtam, hogy ez lesz ma a vacsora, már csak póréhagymát kellett szerezni hozzá, de ez sem volt gond, mert a szembeni zöldségesnél volt (sőt ajándékba kaptam a sráctól, mint hűséges vásárló, elnézést kérve, hogy ilyen van csak és hogy ilyen szegényes a választék - jelzem, minden van, ami a szezonhoz mérten kapható). Nagyon finom lett és tényleg megvan az egész 35 perc alatt, amiből nekem csak 10et kellett vele foglalkozni, a többit a sütő intézte.


Pulykamell tejszínnel és póréhagymával
Hozzávalók: 75 dkg pulykamell filé, só és frissen őrölt bors, 4 szál póréhagyma, 1 dl száraz fehér bor, 3 dl tejszín, 30 dkg füstölt sajt, a tepsi kikenéséhez vaj
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kezelésbe vesszük a pulykamellet. Az a cél, hogy kb 6 db 1,5 cm vékony, nagy tenyérnyi szeletet kapjunk. Ehhez alaposan szemrevételezzük a húst, és megnézzük, merre futnak a rostjai. Miután megtaláltuk a párhuzamosan futó szálakat, a késünket kissé rézsútosan tartva, a rostokra merőlegesen felszeleteljük a pulykamellet.
2. A húst kiklopfoljuk, megsózzuk-megborsozzuk, és előkészítjük a póréhagymát: levágjuk a zöldes szárrészeket és a szálkás végeket, a megmaradt, fehér hagymahengereket pedig 0,5 cm vékonyan felkarikázzuk.
3. A sütéshez kiválasztunk egy kb. 30*20 cm-es tepsit, és az alját bőségesen kikenjük puha vajjal. Egymás mellé fektetjük benne a hússzeleteket – picit átlapolódhatnak -, rájuk szórjuk a hagymakarikákat, és meglocsoljuk őket a borral meg a tejszínnel. Ezután egyenletes rétegben, vastag paplanként a tetejükre reszeljük a füstölt sajtot, és 25 perc alatt szaftosra, porhanyósra sütjük az ételt a forró sütőben.

Nekem kisebb volt a pulykamellem, így kb. fél adagot készítettem és rizzsel ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly