2009. március 12., csütörtök

Pizza tészta Unokatesóm módra




Sokféle módon készítettem már a tésztát, hát most egy igazi (ex)pizzériástól kértem és kaptam receptet. Az unokatesóm és felesége sokféle vendéglátóhelyet működtetett az évek során, általában sikerrel, csak hát megunták és másba vágtak. Viszont ennek köszönhetően mindig élmény náluk enni. Mostanában a Balaton partján laknak (nem üzemeltetnek Pizzériát:() és nagyon régen jártunk náluk:( De a receptet azért sikerült megszerezni, hála az internetnek. Az alábbi recept már a családra méretezve, természetesen az üzletben ipari mennyiségben készítették.

Pizza tészta
3 dl langyos folyadékban (víz és tej keveréke) 1 teáskanál cukrot, 1 dkg élesztőt (vagy 2 teáskanál szárítottat) és 1 ek lisztet csomómentesen elkeverünk és letakarva meleg helyen állni hagyjuk, amíg felhabosodik.
Közben 25 dkg lisztet, elkeverünk 10 dkg rétesliszttel, sóval, borssal. Hozzáadunk 1 nagy evőkanál olíva olajat is, majd a felhabosodott keverékkel alaposan kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Ezután a szokásos módon járunk el, nálam: a pizza formába löttyintek egy kevés olíva olajat, majd elsimogatom a kezemmel, beleborítom a tésztát és olajos kézzel szépen elegyengetem…mit nekem dobálás, tekerés:) Ezután jön az alap (paradicsomos, vagy tejfölös fokhagymás) és a feltétek kedv és találati alapon, na és persze a sajt a korona. Előmelegített sütőben 20 perc alatt finomra sül, vagyis kívül ropogós, belül foszlósan puha. Azt hiszem ennél a receptnél maradok, igazán kár, hogy csak most jutott eszembe elkérni.

A fenti mennyiségből a durván 20*30-as tepsiben jó kétújjas vastagságú pizza sült ki. Mivel mi ennél kicsit vékonyabban kedveljük inkább, ezért legközelebb kelesztés után felezem a tésztát: az egyik adag sül, a másik a fagyasztóba megy.

A pörgetős kép forrása itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly