Úgy volt, hogy anyósom konyhájában is vállalok egy vendégszereplést, de ez elmaradt, tekintettel arra, hogy ők annyi finomsággal készültek, hogy semmi szükség nem volt rám…na jó azért próbáltam segédkezni. Képek tőlem és receptek, anyósom „tollából”:
Borleves (5 személyre)
2 dl vízben kiforralunk 3-4 szegfűszeget, 1 db fahéjat ,1 kis db gyömbért, szerecsendiót, vagy virágát,citromhéjat ,narancshéjat ,csillagánizst- ha van, kb. 3 evőkanál cukorral.
Leszűrjük, és felöntjük 7 dl fehér borral. Közben 3 tojássárgáját kikeverünk 2 kanál cukorral és a fűszeres borba keverjük. A habarásnál vigyázni kell, hogy először kevés meleg bort rakjunk a tojássárgájába, nehogy kicsapódjon. Forrás után tálaljuk, díszíthetjük tejszínnel, vagy tojásfehérje habbal. (A képen tejszínnel látható)
Soksajtos sonkás tekercs
1 adag leveles tésztát kb 3 mm-re kinyújtjuk. 1db natúr és 1 db snidlinges tömlős sajttal megkenjük. Ezt a masszát beborítjuk gépsonkával, majd jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Finomabb, ha a reszelt sajt többféle, és tartalmaz füstölt sajtot is. Az ínyencek tehetnek rá márványsajt morzsákat, de nagyon finom kecskesajttal is.(Aki ezt az íz világot nem szereti nyugodtan kihagyhatja- attól még nagyon finom lesz) Feltekerjük mint a rétest, a tetejét tojással megkenjük és pirosra sütjük. Rövid pihentetés után szeleteljük. Hidegen- melegen finom.
Fűszeres őzgerinc
Az őzet 6-10 nappal a sütés előtt bepácoljuk. Pác: olaj, babérlevél, bors, majoranna, fokhagyma, vöröshagyma, kakukkfű, rozmaring, borókabogyó. A pácban naponta megforgatjuk a húst.
Sütés:a pácból kivett húst durvára törött borsban megforgatjuk, és a pácról leszűrt felforrósított olajban minden oldalát megpirítjuk. A pácot tepsibe öntjük, szelünk még bele egy fej vöröshagymát, belerakjuk az őzhúst, sózzuk és kakukkfűvel megszórjuk, felöntjük kb. 2 dl vörösborral és fólia alatt sütjük. Kb. 20 perc elteltével megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük kb. 10 percig. Húsvillával megszúrva érezzük mikor jó. Ha megfelelőnek ítéljük, akkor a húst kiszedjük és kb. 5-10 percet pihentetjük. Ez alatt az idő alatt a pecsenye levét beforraljuk mártásnak. Tálaláshoz a húst felszeleteljük és a pecsenyeléből készült mártással kínáljuk.
Vegyes köret
Kb. 15 dkg zeller, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg kb. 1,5 cm vastagra szeletelt sütőtök, 2 db nagyobb krumpli
A zöldségféléket 2-3 dkg-os darabokra vágjuk, sózzuk és kakukkfűvel megszórjuk, forró sütőben megsütjük.
Vörösboros körte ribizli dzsemmel
Legjobb, ha a lakoma előtti este a vacsorához jó fűszeres édes vörösborból forralt bort készítünk. A maradék forralt borból kb. 1,5 dlhez, kb. 20 dkg fagyasztott ribizlit öntünk és kb. 2 csapott kanál cukrot adunk. Ezt addig forraljuk, míg a levét teljesen el nem fövi.
Körte: A megmosott körtét kettévágjuk, a magházat egy kiskanállal kiemeljük. A maradék forralt bort egy lábasba öntjük , a felezett körtéket vágási felülettel lefele a forró lébe rakjuk, kb. 5 perc alatt megpárolódik. Szűrőkanállal kiemeljük, és ha kihűl a magház helyére töltjük a ribizli dzsemet.
Zöldcitromos túrótorta /Képes receptek interneten keringő receptes könyvből a sógornőm előadásában
Hozzávalók: A tésztához: Rama sütőmargarin: 10 dkg, reszelt keksz- vagy piskótamorzsa: 25 dkg
A töltelékhez: lime: 2 db (a levét és a reszelt héját használjuk), porcukor: 15 dkg, tejszín: 2,5 dl, sovány túró: 40 dkg, zselatin: 4 nagy levél (18 g zselépor)
A díszítéshez: citromfű és lime szeletek
Elkészítése: A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk, /vagy a zseléport/ kis lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. A túrótortát kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromfűvel díszítjük.
Italnak a hölgyeknek narancsos pezsgő koktélt kevertem, azt hiszem tetszett nekik. A fenti menüsorral pedig - mint fogyasztó - tökéletesen elégedett voltam, köszönet érte (köret kiegészítésnek még vittem némi francia salátát is, nekem az is jól passzolt hozzá). És a gasztro Jézuska sem ért véget a tegnapi nappal, mert ahogy a képen látható ma is kitett magáért. Ezúton is köszönöm a mai Jézuskáimnak is. U.i.: Az egyik tepsit már ki is próbáltam;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.