2008. december 25., csütörtök

Gyümölcskenyér-koszorú


Idén egyet sem válogattam be a karácsonyi sütik közé a már megjelentettetek közül, valahogy vágytam az újdonságra. Elsőként a VKF-en vendégszereplő Fahéjas csillagok készültek el. Következőnek aranyvasárnapon készítettem el az alábbi gyümölcskenyeret, amin azért az otthon található aszalt gyümölcsök miatt módosítottam az újságban leírthoz képest.



Gyümölcskenyér-koszorú (Kiskegyed konyhája)
Hozzávalók: 8 dkg hámozott mandula, 8 dkg puha mazsola, 8 dkg magozott datolya, 10 dkg aszalt sárgabarack, 3 dkg cukrozott citromhéj, 3 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg liszt, 1kk. sütőpor, 3 tojás, 18 dkg puha vaj, 16 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. rum, 5 dkg fehércsokis tortabevonó, 1 ek. olaj, 1 ek. vágott pisztácia
Előkészítés: A mandulát durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhával szárazra törüljük. A datolyát, sárgabarackot apró kockára vágjuk. Az összes gyümölcsöt megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanálnyi liszttel, lazán összekeverjük, majd szűrőkanálba tesszük és lerázzuk róluk a felesleges lisztet. Egy 26 cm-es kuglófos tortaformát vékonyan kikenünk vajjal (a kimértből vesszük el) és megszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A masszához lazán hozzákeverjük a hab egy harmadát, a többit kanalanként a liszttel felváltva beledolgozzuk, végül hozzáadjuk a rumot és a lisztezett gyümölcsöket. A masszát a formába simítjuk és középső szinten 50-60 percig (tűpróba) sütjük. A sütő ajtaját 35 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. A formában hagyjuk langyosra, majd rácson teljesen kihűlni. A csokoládét vízgőz felett olvasztjuk, majd elkeverjük az olajjal, végül a koszorúra öntjük, úgy, hogy a korona néhol kilátszódjon. Mielőtt megdermedve megszórjuk a pisztáciával és aszalt sárgabarackkal. Újnyi szeletekre vágva tálaljuk. Alufóliába csomagolva sokáig eláll, sőt egyre finomabb lesz.



Végülis mazsola, datolya, aszalt szilva, fekete cseresznye került bele kb. 30 dkg-nyi összesen. Amikor a formába simítottam úgy tűnt, hogy kicsit kevéske a massza…nem is lett túl magas, bár azt hiszem kicsit nagyobb a formám, mint a receptben említett. Én a tortabevonós részt már kihagytam. Összességében a sütemény nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly