2012. január 7., szombat

Sajttorta vörösboros eperöntettel

Stawberrynél láttam meg. Mivel vendéget vártunk, meg amúgy is születésnapos hetünket éljük, gondoltam itt az ideje egy újabb próbálkozásnak. Finom lett, jó nagy adag, pedig én még csökkentettem is rajta itt-ott. Még ez sem tökéletesen az, amit kerestem, bár anno a Leroyban langyosan tálalták forró öntettel, nálam már hűtőhideg volt a torta, a forró öntethez. Utóbbi egyébként zseniálisan finom lett.


Sajttorta
25 cm átmérőjű, 3 cm magas piteforma
Hozzávalók:
12 dkg omlós keksz (Teljes kiőrlésű mézes Győri Édes - CH 81,2g)
10 dkg darált mandula (CH 6,8g)
10 dkg vaj (CH 0,4g)

25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
25 dkg natúr krémsajt (CH 7,8g)
12 dkg tejföl (CH 4,6g)
12 dkg porcukor (CH 120,0g)
2,5 tojás (CH 1,5g)
1 rúd vanília magja (CH 0,0g)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tortaforma aljára sütőpapírt borítunk. A kekszalap hozzávalóit összegyúrjuk és a tortaforma aljába nyomkodjuk. A kekszalapot elősütjük 10 percig, hűtjük. A sütő hőmérsékletét levesszük 140 fokra (légkeverés).
A krémhez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverjük. A tojásokat egy másik tálban felhabosítjuk és hozzákeverjük a krémsajtos részhez. Belesimítjuk a tortaformába és 140 fokon másfél óráig sütjük. Ha pirulna a teteje, egy másik tepsit tegyünk felé a sütőrácsra. A sütőből kivéve a közepe még kissé remegős, hagyjuk kihűlni, majd egy pár órára tegyük hűtőszekrénybe és csodálatosan szeletelhető lesz. 

Vörösboros eperöntettel tálaltam.


Vörösboros eperöntet
Hozzávalók:
2dl vörösbor (CH 5,2g)
20 dkg eperlekvár (CH 116,0g)
A kikapart vaníliarúd négy darabba vágva (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összeforraljuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon. Forrón öntjük a tortára.

CH összegző:
10 szeletes torta összesen: 230,1 gramm
Eperöntet összesen: 121,2 gramm
1 szelet torta: 23,0 gramm
1 szelet torta öntettel: 35,1 gramm

2 megjegyzés:

  1. Szia Vica!
    Az IR diétával kapcsolatban kérdezem, hogy a receptjeidben szerepel a cukor, fehér liszt. Ezek helyett nem előírás a "mentes verzió" (édesítő, teljes k. lisztek stb.)? Vagy neked a gyógyszer mellett nem kell tartanod a diétát?
    Köszi a választ,
    L.

    VálaszTörlés
  2. Szia L.! Kell tartanom a diétát a gyógyszer mellett is, és ajánlott a csere..mármint a fehérliszté tk-ra, a cukoré édesítőre. De néha engedélyezett a bűnözés is;) Én alapvetően nem kedvelem a mesterséges édesítőket, ezért úgy oldom meg, hogy ezzel számolva is beleférjek a szénhidrát adagomba...nyilván néha nem sikerül, de mivel simán tartom a cukromat, arra jutottam, hogy ez így nem gond. Ha egy dietetikust kérdeznél, vagy endorkinológust egészen mást mondana, de én azért nem szeretnék mindenről lemondani.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly