2011. március 17., csütörtök

Expressz croissant

Naná Limarától, ki mástól lenne. Nagyon régóta tervben van, s igazán kár, hogy csak most készült el. Frissen langyosan az igazi, másnapra kihűlve már nem éreztem olyan tökéletesnek, de persze még ehető volt.


Expressz croissant
Hozzávalók:
35 dkg liszt (CH 267,1g)
70 g joghurt (CH 3,4g)
1 dl tej (CH 4,6g)
só (CH 0,0g)
5 g barna cukor (CH 4,9g)
1 tojás (CH 0,6g)
2,5 dkg élesztő (CH 0,0g)

12,5 dkg hideg vaj a rétegezéshez (CH 0,5g)
1 felvert tojás a kenéshez (nem számoltam vele, mert alig fogyott belőle)

A hozzávalókat (a vaj és a kenéshez szükséges tojás kivételével) alaposan összedolgoztam, majd 8 felé vágva hagytam duplájára kelni. Közben lereszeltem a vajat és 7 felé osztottam. A megkelt tészta darabokat kisodortam és a vajjal rétegeztem. Ezután 8 cikkre vágtam és feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem és hagytam ismét megkelni. Ekkor felvert tojással megkentem, és 200 fokos (légkeveréssel turbózott) sütőbe toltam. És pirulásig sütöttem. Emlékeim szerint ez 20 percet tartott. 


Egy kifli 35,1 gramm szénhidrátot tartalmaz. Bár a felhasznált vajból meglehetősen sok sült ki, szóval ez sem teljesen pontos érték. Igyekezni fogok kifejleszteni a megoldást, hogy mindig frissen tudjam sütni. Arra gondoltam, hogy formázás után fagyasztanám le....meglátjuk hogyan sikerül, be fogok számolni róla.

5 megjegyzés:

  1. A franciák a croissant vagy kvba tunkolva eszik, vagy ahogy az amerikaiak sokszor emlegetik "rongyos kifliként" microban pár másodperc alatt megmelegítve (de azonnal kell enni így!)

    Próbáld ki esetleg!!

    üdv

    VálaszTörlés
  2. @Sandra G. Köszönöm a tippet. Ettem Franciaországban...bár én kakaóba tunkoltam:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt már én is régóta tervezem, hogy elkészítem. Mindenesetre örülök hogy leírod a ch-tartalmat, mert kb nekem 1 db az engedélyezett reggelire :D

    VálaszTörlés
  4. @Bence/Emoke Szia! Nekem is 30CH egy reggeli, szóval kis csalással egy pont belefér;) De egyébként elég is egy reggelire, elég laktató:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly