2011. március 26., szombat

Eperkrémes palacsinta

Ez is a tavasz jegyében készült, második fogásnak a zöld leves után. A palacsintát ezúttal Horváth Ilona örökbecsű szakácskönyve alapján készítettem. A krém pedig annyira egyszerű és annyira finom lett, hogy a tavasz/nyár folyamán biztosan másként is elő fog kerülni.


Eperkrémes palacsinta
Hozzávalók/palacsinta:
15 dkg liszt (CH 114,5g)
1 tojás (CH 0,6g)
3 dl tej (CH 13,8g)
1 dl szóda (CH 0,0g)
csipet só
Hozzávalók/eperkrém:
10+10 dkg eper (CH 14,0g)
20 dkg tejföl (CH 7,2g)
3 dkg fruktóz (CH 29,9g)
A palacsintához a lisztet, tojást és a tej felét habverővel simára dolgozzuk, majd hozzáadjuk a maradék tejet és a szódát is. Teflonos palacsinta sütőben (vagy olajjal kenegetett simában) megsütjük a palacsintákat. Ez a mennyiség elvileg 12 palacsintát adna ki, én biztos nem sütöm elég vékonyra, mert nekem csak 7 db jött ki belőle a 24 cm-es sütőben (persze a régi hagyományos sütő ennél azért kisebb).
A krémhez 10 dkg epret, a tejfölt és a fruktóz botmixerrel krémesre keverünk, majd felhasználásig hűtőben tartjuk.
Tálaláshoz a palacsintákat megtöltjük a krémmel és megszórjuk a másik 10 dkg eperrel, amit előzetesen negyedekre vágtunk.

CH összegző:
7 db palacsinta: 128,9g
1 db palacsinta: 18,4g
Az összes krém: 51,1g
1 adag krém: 7,3g

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly