2009. április 5., vasárnap

Rozsos kenyér

Ez is kovászos, és erősen hasonlít a korábbira, de azért picit más.


Tegnap este készült a kovász: 20 dkg kenyérlisztet, 1 ek ecetet, 2,5 dl vizet és egy csipet élesztőt (kb. 1 dkg) alaposan összekevertem, majd lefedve ma estig elfelejtettem. Nem került hűtőbe!

Ma pedig adtam hozzá 15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet, 30 dkg kenyérlisztet, sót és dagasztás közben még egy kevés vízet (nekem 1 dl vett még fel). Beliszteztem a cipót és kelni hagytam. 30 perc után még egyszer átgyúrtam, majd megformáztam, tetejét három helyen bevágtam, és sütőzacskóban kelesztettem meg. A cipó tetejét vízzel megkentem, a zacskót bekötöztem és ment a sütőben. 200 fokon légkeverésben 40 perc alatt sült meg. Sajnos kicsit meg is repedt, de ez nem változtatott az élvezeti értékén:) Nagyon finom lett.


A kovásznak nagyon jót tett, hogy ennyi ideje volt és, hogy nem került hűtőbe, ezután nem is fogom betenni.

3 megjegyzés:

  1. Hűűűűűű!Én ezt ki fogom próbálni!Úgyis pékségre adtam a fejem,amilyen rossz kenyereket manapság nálunk lehet kapni....

    VálaszTörlés
  2. Belly! Remélem egyik receptben sem csalódsz:) Vica

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nem hiszem,hogy csalódok,de majd beszámolok az eredményről

    VálaszTörlés

Printfriendly