2009. április 13., hétfő

Martonvásár

Annak idején esküvő fotózási helyszínnek néztük ki, s látogattunk oda. Aztán úgy alakult, hogy a fotózás a várban volt, amit nem bántunk meg. Viszont most visszatértünk kirándulni fotózgatni kicsit.



A parkba a felnőtt belépő 600 forint, családi belépő is van 1200-ért. Hogy kinek kell fizetni és kinek nem, az a meglátásunk szerint elég esetleges. De arra gyanakodtunk, hogy a helyi lakosoknak lehet valamiféle ingyenesség.



A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.
Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen.
A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.
Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad otthont.

Mi most is a parkot vettük célba ott is konkrétan a növényeket:) Rácsodálkoztunk a medvehagyma (? – nagyon hasonlított, de biztos azért nem vagyok a dolgomban) tengerre (amiből természetesen nem szedtünk).


Az információk innen származnak.

2 megjegyzés:

  1. Medvehagyma bizony! Nekem volt is onnan, abból a tengerből egy cipősdoboznyi szállítmány :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a megerősítést:) Kár, hogy nem voltam bátor és szedtem egy kicsit.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly