2008. március 30., vasárnap

Sörtésztás falatkák

A nagy séta végére természetesen megéheztünk. Sörtésztás husit készítettem reszelt sajttal szórt pirított krumplival, paprikás mártogatóssal. Jól laktunk:) A reszelt sajttal szórt krumpli a kollégiumi éveink egyik legkedvesebb vacsorája volt, gyorsan meg volt, simán ketchuppal laktató finomságnak számított akkoriban:D A husi pedig eredetileg szeletnek indult, sertés combból vágtam őket. Még félig fagyottan szeleteltem, aztán mire megolvadt egyszerűen szétesett apró falatnyi darabkákra, sebaj, így is jó volt:)


Sörtésztás husi
1. A húst előkészítjük, mintha rántott szeletet készítenénk (szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, klopfoljuk)
2. 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, és kevés sót veszünk. A hozzávalókból palacsintatészta sűrű masszát keverünk.(Ha a tojásfehérjét külön felverjük, és úgy adjuk a már összekevert többi anyaghoz, akkor még habosabb lesz)
3. Az előkészített húst először lisztbe, majd a sörtésztába mártva forró olajban kisütjük.

Margitsziget, Városliget

A meseszép napsütés arra csábított minket, hogy nyakunkba vegyük a várost...legalábbis egy részét. Kezdetnek a Margitszigetet választottuk. Sétálni és fotótémára vadászni indultunk. Nem titok: konkrétan mókust akartunk fotózni:) Sikerült is. Két szépséggel találkoztunk, nagyon aranyosak voltak, és szinte hihetetlenül gyorsak:) Azért készült még pár érdekes fotó az ébredező természetről.
Második uticélnak a Városligetet választottuk, itt kacsát szerettünk volna fotózni. Itt kevésbé voltunk sikeresek, na nem a kacsák számával volt gond, inkább az együttműködő készségükkel:D

2008. március 29., szombat

Túrós-sajtos villám pogi

Túrós-sajtos villám pogi /Latsia
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, 1 ek só
kenéshez: 1 tojás sárgája
szóráshoz: reszelt sajt, köménymag, nagyszemű só
Elkészítés: A hozzávalókat összekevertem, és lisztezett felületre téve még annyi lisztet tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kinyújtottam, megszórtam reszelt sajttal, feltekertem, mint a bejglit és újra kinyújtottam olyan 1,5 ujjnyi vastagságúra. Megkentem, megszórtam, kiszaggattam. Semmi pihentetés vagy kelesztés! 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.
Vica: most nem szórtam reszelt sajttal, hanem már a gyúrásnál adtam hozzá egy marék parmezánt. Nem tojással, hanem pirospaprikával elkevert tejjel kentem.

Babgulyás

Délelőtt mászkáltunk a városban, így ettünk is útközben. Nem voltunk délben éhesek, de azért mégis csak kellett főzni valamit, mert hát később jön az éhség:) Már terveztem egy ideje, hogy csinálok babgulyást, hát most minden adott volt hozzá. Korai vacsora lett belőle.:) A következő bejegyzésben látható pogácsával ettük, de nagyon finom cipóban is, ahogy a képen látható.






Babgulyás
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 30 dkg bab, 3 hagyma, sárgarépa, só, pirospaprika, csipetke
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát zsíron (!) megdinszteljük, kevés pirospaprikát szórunk rá, majd rádobjuk a kockára vágott húst. Kevés vizet öntünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk a húst. Közben a beáztatott babot a karikára vágott répával 1 kisebb fej apróra vágott hagymával, sóval ízesítve megfőzzük. Amikor már majdnem minden teljesen puha lett, összekevertem a húst a babbal hozzáadjuk a csipetkét és összeforraljuk őket. Ha konzerv babból készítjük, akkor természetesen a bab megfőzése című lépés kimarad.

2008. március 27., csütörtök

Zöldséges csirkemell curry

Tegnap este vártam haza a páromat, egy maratonira nyúlt vidéken tartott meetingről. Ahogy már említettem nagy indiai rajongó, így hát gondoltam ezzel várom. Nem volt konkrét recept, csak rögtönöztem. Persze a naan recept alapján készült, de azt már beírtam:) Sajnos Gumipapszli csak este 10-re ért haza, így bőven volt ideje a húsnak megpuhulni, illetve a naan-nak megkelni. Nagyon meglepett és meghatott mikor hazaért: hozott nekem rózsát...megtartom;):DDDD
Zöldséges csirkemell curry
Egy szép méretes csirkemellet apró kockára vágtam, majd egy joghurtból, két evőkanál olívaolajból egy teáskanál
garam masalából, illetve egy teáskanál chicken curry masalából pácot készítettem neki. Közel három órát pihegett a pácban. Ezután előmelegítettem egy serpenyőt és megpirítottam benne a húst. Kevés vizet hozzáadva pároltam, majd mikor fél puha volt adtam hozzá két kis marék mirelit zöldséget (Findus-Garden Mix) és készre pároltam. Ezután egy evőkanál lisztet szórtam rá és kicsit pirongattam, majd 2 dl tejszínnel felöntöttem és kiforraltam. Frissen sült naan-ágyikóban tálaltam:D

2008. március 25., kedd

Aszalt gyümölcsös császármorzsa

Könnyű és gyors vacsorának szoktam készíteni. Mindig aktuálisan olyan aszalt gyümölccsel, amilyet találok itthon. Mivel nem nehéz találni, tekintettel arra, hogy ez az egészséges nassolnivalónk mindig van itthon több féle is (ha éppen fel nem faljuk az összeset;)). Leggyakrabban aszalt sárgabarackkal készítem. Ma este azonban aszalt fekete cseresznye került bele. Ehhez nem is sárgabaracklekvárt kínáltam, hanem jó kis darabos meggylekvárt.

Császármorzsa/Daramorzsa
Hozzávalók: 13 dkg liszt, 13 dkg búzadara, 2,5 dl tej, 2 tojás, 1 ek cukor, 5 dkg aszalt gyümölcs, vaj
Elkészítés: A tojást kézi habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a darát, a lisztet és simára keverjük, majd hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöt is (ha nagyobb méret a gyümölcs, akkor mazsola méretre vágjuk). Ezután teflon serpenyőben vajat olvasztunk, majd ráöntjük a masszát és kevergetve-rázogatva addig sütjük, amíg ízlésünknek megfelelő méretű nem lesz.

Krumplis pogácsa

Hétfőn ebéd helyett pogácsát sütöttem. Elmentünk megnézni a sort a Tropicariumban - eredetileg természetesen be akartunk menni, nézelődni, fotózni kicsit, de megláttuk a sort...aki járt már a Camponában az tudja mekkora volt a sor, ha azt mondom, hogy végig ért az egész plázán. Nem álltunk be, inkább lenéztünk a Városligetbe, ahol ki sem szálltunk a kocsiból, mert iszonyatos szél volt, illetve mert nem találtunk parkolóhelyet. Hazaérkezve nem kívántunk semmi komoly ebédet, csak gyorsan összedobtam a pogácsát. A receptet nagyon vicces helyzetben tanultam: nyaralni voltunk Gyulán a szüleimmel, ahol összefutottunk kisvárosunk egyik tanító nénijével, ő mondta el a gyógyvizes medence homályában:) Rögtön megjegyeztem, és azóta is nagy családi kedvenc, mind a szüleimnél, mind a mi kicsiny családunkban:D

Krumplis pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg főtt krumpli, 3 tojássárgája, 1 Ráma kocka, 50 dkg liszt, 2-3 dkg élesztő, cukor, só, tej
Elkészítés: A krumplit kockákra vágva sós vízben megfőzöm, összetöröm. Az élesztőt a tejben, kevés cukorral felfuttatom, majd összegyúrom a többi hozzávalóval. Kelesztem és kb. két ujjnyira nyújtom ki. Tetejét sütés előtt felvert tojással megkenem, majd sajttal vagy szezámmaggal szórjuk. Ha marad belőle, akkor zacskóban több napig is puha marad.
Gumimamszli: kettőnknek szoktam fél adagot készíteni, akkor természetesen fele adagokkal, tojásból egy egészet szoktam felhasználni a 1,5 sárgája helyett:DDD

Sajtos-tejfölös melegszendvics

Hétfőn reggelire találtam ki, mert már eléggé szikkadt volt a kenyér, így hát jó ötletnek tűnt valamiféle melegszendvics. Nagyon nagy melegszendvics-rajongók vagyunk, mind a krémekkel készített, mind a feltétekkel rakott változatnak. Ez egy fajta krémes. Az alapreceptet középiskolás szerenádozás alatt tanultam, egyik tanárunk várt minket ilyen krémmel kent és sütött kifli falatkákkal. Ő csak a tejföl-reszelt sajt-só szentháromság felhasználásával készítette, én azonban kísérletezgettem az évek során. Szoktam készíteni fokhagymával, borssal, kevés pirospaprikával kiegészítve, vagy akár ezeket vegyesen felhasználva. Előadtam már szalonna, szalámi, vagy sonkakockákkal. De a legkedvesebb mégis az alábbi verzió maradt.


Sajtos-tejfölös meleg szendvics
Hozzávalók: tejföl, reszelt sajt, só, zúzott fokhagyma, a tálaláshoz frissen őrölt színes bors
A fenti hozzávalókat összekeverjük. Az állaga olyan kell legyen, hogy ne folyjék le a kenyérről, vagyis mondhatnám, hogy melegszendvics krém állagú legyen. A tapasztalat az, hogy inkább több sajtJ Ezután kenyérszeletre, kifli karikára kenjük és sütőben pirosra grillezzük.

Tejben sült sajtos karaj

Húsvét vasárnap is kell ebédelni, hát ki kellett találni valamit. Igyekeztem vigyázni, hogy ne kapjunk sonkamérgezést az ünnep alatt, nem is főztem meg sok sonkát kettőnknek.:) Éppen 4 evésre volt kényelmesen elég. Ebédre azonban nem nagyon volt ötletem, de ezt általában szeretni szoktuk, minden adott is volt hozzá. Réges régen találtam szülővároskám helyi újságjában. Azóta megtaláltam már ilyen postaládába bedobott rendelhető receptkártyák között is.

Tejben sült sajtos karaj
Sertés karaj szeleteket sózzuk, majd enyhén kikloffoljuk. Olívaolajjal, vagy olvasztott vajjal kikent tepsibe helyezzük a szeleteket. Majd kevés tejet öntünk rájuk, de éppen csak annyit, hogy kicsit ellepje. Ezután reszelt sajtot szórunk rá, majd meghintjük pirospaprikával, végül vajdarabokat teszünk rá. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Óvatosan kell sütni, mert - még a tej ellenére is - könnyen kiszárad.

2008. március 22., szombat

Poharas krémdesszert

Szeretem a krémes desszerteket, akár sima puding, akár elegáns Crème Brûlée az. Utóbbinak még nem mertem nekiállni, de ez csak idő kérdése;) Most egy kakaós tiramisu szerűséget álmodtam poharassá. Sajnos az elkészítésnek voltak nehézségei, mivel nem kaptam mascarpone sajtot, milli vajkrémet vettem helyette, kóstoláskor finomnak bizonyult.
Poharas krémdesszert
4 pohárhoz: 12 db babapiskóta, 2 dl tejszín, 20 dkg milli vajkrém, 2 csomag bourbon vanília, ízlés szerint porcukor, 1 habfixáló, kakaópor, kakaó a piskóta mártogatásához
A poharak alját kakaóba mártott kicsit széttépkedett babapiskótával béleljük. A tejszínt felverjük a habfixálóval. A vajkrémet, a cukrokkal habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tejszínt is. A krém felét belekanalazzuk a pohárba, majd ismét az áztatott babapiskóta következik, végül a maradék krémet tesszük a pohárba. Tetejét kakaóporral, esetleg csoki reszelékkel szórjuk. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Madeleine

Az úgy kezdődött, hogy szalonna egylet létesült a munkahelyemen. Aztán az egyik "szalonnaegyleti hírlevélben" egy Proust idézet volt a fenti csodáról. A konyhakedvelő kollegákkal egyből vadászatra indultunk, recept és forma után, hogy a következő egyleti találkozóra meglephessük a kollegákat. Sajnos akkor lemaradtam, mint a borravaló, mert közbejött egy határidős munka, így más készítette el. Isteni lett:) Már akkor elhatároztam, hogy én is ki fogom próbálni. A forma beszerzésével voltak gondjaim, a kolleganő a Párizsi utcában vette aranyáron, annyit azért nem akartam adni érte - lévén nem tudhattam, hogy a páromnak tetszik-e majd. Találtam tupperware verzióban, ott is drágán, de azt esetleg megadtam volna érte, viszont ott már nem lehet kapni, legalábbis most éppen nem:( Aztán a nagy húsvéti kóricálásban véletlenül akadtam rá a formára az Auchanban (szilikon, 990 pénz volt, 6 db nagy készül el benne egyszerre), ekkor dőlt el, hogy ugrott a húsvéti sütiterv:) A kolleganő az itt található receptet készítette, én kipróbáltam egy nlc fórumon talált verziót, nagyon finom lett. (De legközelebb én is a linken található recept szerint fogom készíteni, mert a kollegináé jobban ízlett.;))
Madeleine
Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 13 dkg vaj, 13 dkg rétesliszt, a formák kikenéséhez zsír vagy sütő spray
Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. Kicsi kagylóformákat vékonyan kizsírozunk vagy sütő-spray-vel a belsejüket befújjuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A formákat tepsibe ültetjük, és 200 fokos sütőbe tolva 10 percig sütjük. Utána a lángot 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát tűpróbáig, de csak aranysárgára sütjük. A tészta széleit még melegen, késsel meglazítva a formából rácsra vagy deszkára csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.
Gumimamszli: 200 fokon 10 perc alatt tökéletesen meg is sültek, nem kellett több idő, természetesen nem lazítottam késsel a szilikonos formán:)

Húsvét


Ez a második húsvét a saját lakásunkban. Az első a költözés hevében ért minket, dobozok és szatyrok között majszoltuk el a sonkát. Idénre viszont kész lett a lakást, szinte napra pontosan egy év kellett, hogy minden olyan legyen amilyenre szerettük volna, illetve, hogy minden bútorból megtaláljuk a számunkra tökéleteset:) Most viszont már tudatosan készültem a húsvétra. A sonka mangalica sonka, anyukámék vágásából. A tojás is házi, ez párom nagymamájától. A tormát megint csak anyukám készítette. Nálunk a piros torma a menő, ami sima torma, főtt reszelt céklával tuningolva. Így látszik,hogy nekem "csak" meg kellett főzni a sonkát, a tojást, és kalácsot kellett sütni, mert a boltira ezúttal nem vágytunk. Hát nekiálltam életem első fonott kalácsának. Laza voltam, mert mindjárt egy hatosfonatúnak álltam neki, persze netes segítséggel. A receptet pedig Macikonyhánál találtam, nem csalódtam, köszönet érte. Nem módosítottam recepten semmit, mindössze a technikán, mivel én kézzel gyúrtam, mert egyenlőre nincs gépem. Elismerem, hogy messze nem lett olyan szép, mint Macié, de hát elsőre szerintem nem is lett olyan rossz, ízre pedig teljesen tökéletes:))))

Fokhagymakrémleves rozscipóban

A nagy sonkaevészet előttre kellett valami ebédet kitalálni. Nem vagyunk nagyon levesesek, viszont a fokhagymát nagyon kedveljük, és ezt a levest, már többször választottuk étteremben, ahol is azt tapasztaltuk, hogy nagyon finom és laktató, főleg ebben a cipós összeállításban:) Fokhagymakrémleves receptet viszonylag hamar találtam, a rozscipóval viszont meggyűlt bajom, mert kapni nem nagyon lehet, főleg nem két darabot, receptet is viszonylag nehezen találtam, de azért megoldottam:))
Fokhagymaleves cipóban
Hozzávalók: 4 nagyobb gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 10 cm póréhagyma, 1 liter húsleves, őrölt fehér bors, 1 dl tejszín, 2 csapott ek liszt, 4 rozscipó
Elkészítés: A fokhagymát présen áttöröm, majd a vajon épp csak megfuttatom. Közben a póréhagymát karikára vágom, a fokhagymához adom és kevergetve 2-3 percig pirítom. Ezután a levessel fölöntöm, fehérborssal fűszerezem majd addig főzöm, amíg puha lesz a póréhagyma nem tart sokáig) Ezután tejszínnel simára kevert liszttel sűrítem. 2-3 percig forralom, aztán leszűröm. A tálaláshoz a cipók tetejét lecsapom, és a belsejüket kikaparom, vigyázva, hogy maradjon kb. egy centiméteres belső.


Rozscipó (leves tálalásához)
Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 15 dkg búzaliszt, 2,5 dkg élesztő (vagy egy tasak szárított), 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 0,5 dl citromlé, 2 dl víz
Elkészítés: A fenti hozzávalókból tésztát dagasztunk. Esetleg a liszt minőségétől függően kellhet még víz hozzá, de figyelni kell, mert ha túl lágy lesz, akkor lapos cipót tudunk csak sütni. Langyos helyen letakarva vagy egy éjszakán át hűtőben kelesztjük a tésztát. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd két darab kerek cipót formálunk belőle. Olajozott sütőlemezre helyezzük, tetejét megkenjük vízzel és előmelegített sütőben 180°C-on 70 perc alatt ropogósra sütjük.
Mindkét receptet az nlc fórumában találtam, és kicsit átdolgoztam.

2008. március 20., csütörtök

Virslis kifli

A mai vacsoránk receptjét az nlc egyik fórumán, illetve a Harmonet nagyi konyhája rovatában ténykedő Liannától tanultam. Azóta számtalanszor sütöttem. Első pillanattól nagy kedvenc lett. Teljesen jól el tudom képzelni egyéb töltelékkel is, mert szerintem remek az alaptészta. Sajnos arról nem tudok nyilatkozni, hogy másnapra milyen, mert eddig mindig azonnal elfogyott:)

Virslis kifli/Lianna:
Hozzávalók: fél kg finomliszt, 1 dl tej+pici cukor+fél kocka élesztő, 4 kanál tejföl, 3-4 kanál olaj, 1 teáskanál só
Tölteléknek mustár és 16 darabka virsli.(vagy félbe de én szoktam negyedbe is vágni)
A tejben az élesztőt felfuttatom, ezután a liszttel, tejföllel és sóval összegyúrom. Végül adom hozzá az olajat! Ha kemény lenne akkor még adok hozzá tejet, ez függ a liszt minőségétől és a tejföl sűrűségétől is. Ezután hagyom egy órát kelni. Ha megkelt két felé szedem, két kört nyújtok belőle. 8-8 darabra vágom és mindegyikre nyomok egy csík mustárt, teszek egy virslit. Kívülről befelé haladva feltekerem, kikent tepsibe teszem. A tetejét lekenem tojással és szezámmagot szórok rá.


Gumimamszli: most fél adagot készítettem, egyszeri vacsinak pont elég lett:) Sajtot szórtam, mert egyrészt jobban szeretjük, másrészt tragédia érte a szezámmagomat;)
Más jellegű megjegyzés: nem akarja nekem hagyni magát a blogspot, nem enged emberi méretű képeket feltölteni...még próbálkozom:) Akinek esetleg van megoldási ötlete, kérem repítsen egy e-mailt.

Málé, avagy puliszka

Tegnap vacsorára készítettem a felénk Málénak, Erdélyben puliszkának nevezett eleséget. Én túrós-vajas verzióban kedvelem a legjobban, de anyu kínálta tejfölös pörkölthöz is köretként.


Erdélyi puliszka
10 dkg kukoricadara
10 dkg kukoricaliszt
4 dl tej (vagy víz)
Forrásban lévő sós tejbe (vagy vízbe) állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Még forrón tálra terítjük a felét, majd vaj és túró darabkákat szórunk rá végül beborítjuk a maradék puliszkával. Tortaként szeletelve forrón fogyasztjuk. Ehetjük tejfölös pörkölthöz köretként is, akkor természetesen nem kell vaj és túró bele.
Megjegyzés: Tej hiányában vízben is meg lehet főzni, de tejben finomabb, lágyabb íze van.

2008. március 17., hétfő

Frankfurti leves és kakaós túrógombóc

Ma vacsorára frankfurti levest készítettem, második fogásnak pedig a párom egyik nagy kedvencét kakaós túrógombócot. Az utóbbi elkészítése a linken már olvasható, annyit módosítottam rajta, hogy tettem bele cukrot és vaníliás cukrot is. Majd forró vízben kifőztem és kakaóporral megszórva tálaltam:) A frankfurti leves elkészítési módját pedig eredetileg anyukámtól tanultam, aki egy ideig üzemi konyhán dolgozott, illetve szakácsnak tanult:) Persze a recept azóta már jócskán módosult a saját elképzelések szerint;)



Frankfurti leves
Hozzávalók: 
1 közepes fej kelkáposzta (40 dkg - CH 17,2g)
2 kis szem krumpli (15 dkg - CH 30g)
1 közepes sárgarépa (8 dkg - CH 6,5g)
1 kis petrezselyemgyökér (2 dkg - CH 1,2g)
2 ek tejföl (5 dkg - CH 1,9g)
2 pár (frankfurti) virsli (CH 0,0g)
1 tk keményítő (1 dkg - CH 8,3g)
natúr zöldség mix,majoranna, só, pirospaprika (CH 0,0g)
Elkészítés: A kelkáposztát szálasra vágjuk, természetesen a torzsáját kihagyva. Majd feltesszük főni, annyi vízben, hogy kényelmesen ellepje. Teszünk bele zöldség mixet, sót, majorannát, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a két szem krumplit apró kockára vágva. Amikor megfőttek a zöldségek, akkor piros paprikát megfuttatjuk egy csepp olajon, mert így jobban kiadja a színét. A keményítőt elkeverjük a tejföllel és a pirospaprikával, majd kevés levest hozzáadva megfelelő hőmérsékletűre hozzuk. Végül besűrítjük vele a levest. Hozzádobjuk a felkarikázott virslit és kiforraljuk.



A fenti mennyiségből 6 bőséges adag szokott kijönni, így hát egy adag kb. 10,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 


Kolbásszal töltött karaj

Vasárnapi ebédünk volt a fent nevezett finomság. Ezúttal nem én készítettem, hanem készen, sütésre előkészítve vettük, áldozatul esve a pultoknak:) De nem bántuk meg, mert nagyon finom volt:) Normál körülményeket tekintve nem tartom egy bonyolult ételnek az elkészítési leírást tekintve: veszek egy helyes darab karajt, amibe filéző kés segítségével fúrok egy lyukat, amelyet a kolbásszal /kolbászhússal/ tömök tele. A megtöltött gömböcöt kívülről jól bedörzsölöm sóval és mindenféle fűszerekkel, amihez épp kedvem van (durvára darált szines bors biztosan kerül rá). Tepsibe fektetem, vizet öntök alá és fóliával lefedve kezdem sütni. Figyelni kell rá, mert könnyen odaég a kis hamis:) Nekem bő 1,5 szokott lenni a sütés. Köretnek szerintem a krumplipüré tökéletes hozzá.

2008. március 15., szombat

Széles utat, gumifákat...

Vagyis motorozz.hu évadnyitó túrán voltunk:) Csak Budapestről több, mint 500 motor indult. Velencén a strandon pedig az ország többi részéből érkező motorosokkal kiegészülve, szerintem simán volt 1000 motor. Odafelé mentünk szervezetten, biztosító motorokkal, szolíd tempóban, másfél óra alatt értünk oda. Aki éhes volt, és nem volt lusta kivárni a sort, az ehetett a gulyáságyúkból. Mi ez utóbbit kihagytuk. Tekintettel az időjárásra - ami ablakból nézve meseszép napsütéses volt, motorral viszont nagyon is szeles és hideg -, nem sokáig maradtunk ott, inkább hazaindultunk. A hazaúton kicsit gyorsabban jöttünk, főleg, mert az autópályát is választottuk.
Gyülekezünk, szépen csendesen:
Már kicsit nagyobb a tömeg:
A gyülekezők madártávlatból:


A címadó mondatommal pedig szeretnék minden motoros kollegának tartalmas és balesetmentes motoros szezont kívánni:)
Megjegyzés: mi útközben, illetve Velencén már nem késztettünk fotókat, de ha hozzáférek a többiekéhez, akkor hozok még montázst a későbbiekről is.

2008. március 14., péntek

Pizza ismét:)

Ma vacsorára megint pizzát ettünk, nem ismételném magam a recepttel, a feltét változott. Ezúttal fokhagymás, oreganos tejföl volt az alap, erre került zsíros részétől megfosztott angolszalonna, egy kis lilahagyma fél karikákra vágva, majd reszelt trappistával koronáztam meg az egészet - mert azt hittem a füstölt sajt elfogyott...később megtaláltam, de akkor már mindegy volt. Sebaj, így is nagyon finom lett.:)


A sütővel kötött mélyebb ismeretség előtt:

És a pocakunkkal kötött barátság előtt:




Mini croissant

Tegnap este a fogorvos után valami gyors vacsorát kellett összedobni Gumipapszlinak Tervben volt Quiche, ezért volt kiolvasztva leveles tészta, így gyorsan késztettem mini croissant-t.
A leveles tésztát viszont általában nem boltban veszem, hanem magam készítem. Az alábbi adagból két cipót fagyasztok le, ami attól függően, hogy mennyire éhesen csapunk rá, egy-két étkezésre elegendő, de attól tartok, hogy nem vagyunk teljesen mérvadóak, mert nem vagyunk éppen nagy étkűek. A receptet réges-régen találtam a neten. (Ha esetleg ráismerne a forrás, kérem jelezz és természetesen közzéteszem a nevét.)

Leveles tészta
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, egy csipet só, 6 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál ecet
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át pihentetjük. (Nem kell hajtogatni:D)
Gumimamszli: Én azért - amikor nem feledkezem el róla - szoktam hajtogatni.

2008. március 12., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta

Ezt ugyan kicsit tovább tart elkészíteni, mint általában a vacsinkat, de mivel mind a ketten nagyon kedveljük, hát megéri azt a kis plusz időt:) Nem úgy készítem, ahogy az iskolában tanítják, vagyis nem készítek pörköltet, amit aztán ledarálok, hanem mindjárt darált húsból főzöm.




Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez: 30 dkg darált szárnyas hús (ha nincs jó a sertés is, csak azzal tovább tart), 1 közepes hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál paprika, pirosarany, paradicsom
Az öntethez: pörkölt alaplé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és forró olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a darált húst, jól elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk egy paradicsomot (helyette esetleg paradicsomlét) és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Közben elkészítjük a palacsintát. (2 tojás felverünk egy kevés tejjel, adunk hozzá lisztet, majd annyi szódát, hogy megfelelő sűrűségű legyen - nekem ebből a mennyiségből 8 db nem papírvékony szokott lenni) A húsos tölteléket arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Harmadolva felhajtogatjuk. A megmaradt pörkölt alaplét újraforrósítjuk, ha kevésnek találjuk, akkor vízzel és pörköltszaftkocka segítségével növelhetjük a mennyiséget, majd tejfölös habarással sűrítjük (figyelni kell a habarás megfelelő hőmérsékletre hozására!), kiforraljuk és a kész palacsintákra öntve tálaljuk.

Temészetesen a háttérben a már-már elmaradhatatlan eper, ami magyar üvegházi és nagyon finom. Nem a későbbi mézédes fajta, hanem inkább a korai savanykás, ami nekem végülis mindegy, mert bármikor, bármilyen formában és bármennyit képes vagyok elfogyasztani belőle - persze költői túlzással élve.:DDD

Epres túrógombóc

A párom nagy túrógombóc rajongó, bár a közízlésnek talán kicsit furcsán élvezi, nem pirított zsemlemorzsába forgatva eszi ugyanis, hanem kakaóval megszórva. Most azonban nem sima túrógombóc készült, hanem eperlekvárral töltött változat. Az ötletet a SPAR fagyasztópultjából loptam, ahol készen lehet kapni ilyesmit (sajnos rávetemedtünk, hogy kipróbáljuk, nekünk nagy csalódás volt, ezért is teszteltem a házi változatot). Az elkészítése nem nagy ördöngösség, normál túrógombócot készítünk, aminek a közepébe ügyesen beleapplikáljuk a sűrű eperlekvárt, esetleg szezonban magát az eperszemet...utóbbival sejthetően lényegesen könnyebb dolgunk lenne.;)


Túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg sovány tehéntúró, 10 dkg búzadara, 2 db tojás, csipet só
A villával összetört túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, az egész tojásokat, sóval ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. Negyedórányi pihentetés után vizes kézzel gombócokat formázunk és forró sós vízben kifőzzük.

Illetve van egy bonusz képem, amin a nőcis napi tulipánom csodálható meg:) Remélem nem sokára már nem csak a lakásban látok virágzó csodákat, hanem egyre többet odakint is, mert én a magam részéről már nagyon várom a tavaszt.

2008. március 10., hétfő

Masinát tesztelünk

Úgy látszik, hogy visszafelé haladok az időben, mert a vasárnap esti színházzal kezdem, majd az ebéd jött és most eljutok a délelőtthöz is. Tesztelgetni akartuk az új fotómasinát, és hát ezúttal külső helyszínen. Mivel már több, mint két éve "fővárosiak" vagyunk, hát itt volt az ideje, hogy meglátogassuk a Budai Várat. Már többször készültünk, de valahogy mindig elmaradt. Mostanáig:)

Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes velünk, nagy jóindulattal is csak annyit mondhatok, hogy volt némi szűrt napfény és legalább nem volt nagyon hideg. Ettől mi még remekül mulattunk - bár Gumipapszli, tartott tőle, hogy nekem az nem túl jó móka, hogy nézem őt ahogy fotóz, de hát tévedett. Szerintem a képek többsége nagyon jó lett, persze természetesen a ködös idő mindegyiken látszik.

És hogy biztosítsak mindenkit afelől, hogy valóban nem unatkoztam, hát elárulok egy titkot. Egyik középiskolai végzettségem szerint idegenvezető lennék elvileg. Na jó nem annyira elvileg, mert rövid ideig dolgoztam is ebben a szakmában. Főként Pécsett és környékén vezetgettem az idegeneket, de egyszer voltam a Budai Várban is - még a középiskola alatt. Bevallom, hogy a mumosom lett a vár ezzel az látogatással, mert semmi nem ott volt, ahol én hittem...vagyis, klasszul eltévedtem a csoportommal együtt. Többnyire gyerekekből állt a csoport, így egyrészt nem vették észre, hogy bénázom, másrészt élvezték a kitérő sétákat, harmadrészt ők simán visszataláltak a buszhoz:D Ezután az eset után most merészkedtem fel először újra a várba, és jelentem most is simán eltévedtem volna;)

A hétvégi menüről

Eltekintve néhány kivételtől - mint amilyen az elmúlt hét is volt - főzök hét közben is. Persze hétvégén, főleg vasárnap azért komolyabbat. Olyankor azért két étkezés legalább otthon zajlik, sőt gyakran három is. Ezért jelenik meg a hétvége környékén egy bejegyzésben több recept, nem mondom, hogy ez jó megoldás, de számomra mindenképpen kényelmes;) Természetesen idővel igyekszem majd külön szedni a különböző fogásokat.
Az elmúlt héten szombaton is tartottam rossz szokásomat és nem főztem. Vasárnap viszont igen. Reggelizni az IKEA-ban voltunk, na nem csak ezért mentünk, de ha már ott jártunk, hát ettünk is. Ebédre hamis húslevest (családi gyors leves recept), illetve az NLC egyik fórumából való receptet készítettem el, amit a közzétevőről neveztem el, mert nem volt neve. Természetesen kicsit átdolgoztam a rendelkezésre álló hozzávalók és az ízlésünk szerint.

Hamis húsleves
Karikára vágott sárgarépát és zöldséget kevés zsiradékon megpirítunk (legjobb valamilyen szárnyas zsiradék), majd felöntjük vízzel adunk hozzá kevés delikátot, egy egész hagymát, esetleg sót. Majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. (Nálam ez még elvetemültebb fajtáknál sem tartott sosem tovább 30 percnél) Ekkor megkóstoljuk, utánízesítjük, végül levesbetéttel tálaljuk. Én a levesbetétet általában külön szoktam kifőzni, sima sós vízben. Esetünkben ez cérnametélt volt, amit Gumipapszli nagymamája készített.

ReaMami java
Csirkemellet szeletekre vágjuk, majd enyhén kikloffoljuk. Ezután fehérborssal, sóval fűszerezzük. Lisztbe mártjuk a szeleteket és egy baconnel kibélelt tepsibe fektetjük (nálam a bacon az egészség jegyében néha elmarad, ilyenkor olívaolajjal kenem ki a tepsit). A hús szeletek tetejére zúzott fokhagymát teszünk, majd beborítjuk őket lapkasajttal, végül tejszínnel bőségesen megöntözzük. Ebben a formájában akár egy napig is elvan a hűtőben, csak jót tesz neki az érés. Persze süthetjük azonnal is. Nekem légkeverésesben kb. 200 fokon 35-40 perc szokott lenni. Isteni krémes lesz.
Most natúr uborkasalátát és pirított krumplit kínáltam hozzá. De a krumplipüré is remekül passzol, ahogy azt már többször próbáltuk.

Desszertnek ezúttal aszalt gyümölcsöt ettünk, mert nem vágytunk semmi komolyabbra.

Színház, ami Nemzeti

Vasárnap este ismét színházban jártunk. Ezúttal - ahogy már említettem - a Tartuffe-öt néztük meg. Stúdió előadás jellegű volt, a színpad forgó részén játszottak, a nézők pedig körkörsen ültek. Élveztük, bár a várakozások ellenére korántsem volt olyan szórakoztató, mint vártuk...legalábbis nekünk, mert a mellettünk ülő úr a térdét csapkodta a nevetéstől, ebből is látszik nem vagyunk egyformák. :) Amúgy nem volt semmi kivetnivalónk a játékon - talán Stohl András, aki őszintén megvallva nem nagyon kedvelünk. Viszont ennek ellenére az a véleményem, hogy jól játszott. A többi szereplőtől is remek alakítást láthattunk. Személyes kedvencem Haumann Máté volt Damis szerepében, akit most láttam először színpadon.
Hoztam pár képet, ami természetesen a színház oldaláról származik, nem lehetett ugyanis fotózni.

Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Színházban most jártunk először, megcsodáltuk a belsőt is. Számunkra picit csalódás volt:( Nekem kívülről nagyon tetszik az épület és valami hasonlót vártam belülről is. Nekem a külső és a belső nem egészen illik össze. Persze ez az én magánvéleményem. És mindenképpen meg kell említenem, hogy számomra mindenhol nagyon fontos helyiség egy mosdó, mert vallom, hogy az mond el a legtöbbet egy helyről, legyen az étterem, szórakozóhely, színház vagy akár magánlakás. És a Nemzeti Színháznál nagyon adtak erre, szép, modern és természetesen tökéletesen tiszta is.

2008. március 9., vasárnap

Játszunk, tesztelünk

Akinek vannak vadászgörényei tudja, hogy a görény fotózás nem egyszerű feladat, mert ezek azok az állatkák, aki hihetetlen pózokat tudnak produkálni egészen addig, amig elő nem kerül a fényképezőgép:) Hát gondoltuk, majd most az új géppel jól elkapjuk őket...jelentem nem sikerült tökéletesen, de azért lett pár szösszenet:Dante, ahogy általában tündéri volt, Pepe is hozta a formáját, nevezetesen a "természet egyszerű gyermeke" (ahogy előző gazdája oly találan megfogalmazta). Hómaci, meg képes volt ismét saját magával is összeveszeni:)

2008. március 8., szombat

Ülök és mesélek...

...hanyagoltam a blogot pár napja, vagyis hát szinte egész héten, de nem nagyon voltunk itthon, így nem is főztem, meg hát nem is történt velünk sok érdekesség. Hacsak...vásároltunk Gumipapszlival (főleg Gumipapszlinak) egy új csodafényképezőt. Azért főleg neki, mert ez egy professzionális gép, aminek a használatát - tartok tőle -, hogy én nem fogom nagyon gyorsan megtanulni, így nekem marad a régi jólbevált gépegység, ő pedig alkot az újjal...persze igyekszem majd vele fotóztatni a hamikat, mert sokkal tehetségesebb, mint én. Ma is megkértem:)

Nem ettünk semmi bonyolultat, napközben inkább csak nassoltunk (pirul). Vacsorára viszont elkésztettem az egyik kedvencünket. Héjában sült krumplit, lilahagymával, szalonnával és kevert túróval. A lilahagymát a párom simán eszi, én ecetesen szoktam magamnak elkészteni. A szalonna ma mangalica szalonna volt, amit anyukáméktól kaptunk, saját vágásukból. A kevert túró pedig most csak tejföl volt, mert nem volt itthon túró. Máskor viszont egy túrót villával összetörök, adok hozzá sót és egy kis doboz tejföllel simára keverem. Ezt a nagyon egyszerű vacsorát nagyon kedveljük:)

2008. március 4., kedd

Finito...avagy színházban jártunk

Tegnap este színházban voltunk. Az Örkény Színházban néztük meg a Finito című előadást.
Részemről nagyon tetszett az előadás, ami tulajdonképpen modern társadalmunk több momentuma elé állít görbe tükröt, valóban vicces és nevettető formában. A befejezése volt számomra kicsit furcsa, de persze ez az én egyéni ízlésem oka, mivel, hogy általában HappyEndet várok.:) Az előadáson nem a várt vég hozta a katarzist, de ettől még nagyon jól éreztük magunkat, a sok nevetéstől fájó hassal mentünk haza. Jó szívvel tudom ajánlani megnézésre mindenkinek, aki nem prűd;)
(A képek a színház oldaláról származnak.)

Tudni kell, hogy nem vagyunk nagy színházba járók, mivel Gumipapszli inkább muzikális típus, vagyis előnyben részesíti a zenés darabokat. De ennek ellenére a héten megyünk még egyszer színházba, vasárnap a Nemzeti Színházban nézzük meg a Tartuffe-t. Mindkét darabra gyakori színházba járók ajánlása miatt mentünk/megyünk. Remélem a második is hasonlóan jó lesz. A következő darab amire most jegyet vadászunk az a Macskák a Madách Színházban. Erről is be fogok természetesen számolni, ha aktuális lesz.

2008. március 3., hétfő

Vasárnapi táplálékok

A szombati kirándulás után vasárnapra maradt a havi bevásárlás. De még előtte reggel előkészítettem az ebédet, hogy ha éhesen hazaérkezünk, csak össze kelljen sütni-főzni a dolgokat. Illetve reggelit is készítettem, hogy ne éhesen vágjunk neki a városnak. Reggelire amerikai palacsinta készült, szív alakban is kettő...több azért nem, mert még nem vagyok egészen jóban ezzel a sütőformával. Ebédre magyarosan pácolt grillezett pulykamell volt, sajtos-fűszeres krumplipürével, illetve céklával. Desszertnek a tavasz jegyében egy-egy kis tál enyhén cukrozott eper. Az eperről tudni kell, hogy az a gyümölcs, amiből én bármikor bármennyit képes vagyok elpusztítani, így hát az első megjelenéstől, amíg lehet kapni folyamatosan eszem...azért a télen kapható minitálcás, méregdrága íztelen változatot még én sem kedvelem.

Amerikai palacsinta/Mindmegette
Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1,5 dl tej, csipet só
Elkészítés: Válaszd szét a tojásokat. A sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet. A fehérjét verd kemény habbá a sóval. Utána óvatosan forgasd a habot a tésztába, így az már kész is. A palacsintasütőt melegítsd fel, majd önts bele egy kisebb merőkanálnyit a tésztából. Közepes lángon addig süsd, amíg aranybarnás lesz az alja, majd fordítsd meg. És kész is. Juharsziruppal, csoki öntettel, édes lekvárral tálald, mivel nincs benne cukor. De sós feltéttel is finom.
Megjegyzés: Ne rakj a serpenyőbe olajat, mert a tészta könnyen felszívja! Ne tedd nagy lángra, mert akkor a teteje hamar megég, viszont a belseje nem sül meg!
Gumimamszli: Én kettőnknek két tojásból készítettem, a többi hozzávalót is arányosan csökkentve, kisétkű családocska lévén bőven elég volt. A szombaton beszerzett meggylekvárral ettük, ami klassz darabos változat.:)

Magyarosan pácolt grillezett pulykamell
Hozzávalók: fél kg pulykamell szeletelve, 1 nagy doboz tejfölnek a fele, egy löttyintés olívaolaj, só, fehérbors, kakukkfű, zúzott fokhagyma, pirospaprika
A pulykamell szeleteket enyhén kikloffoljuk, majd minden szeletet bőven bekenünk a páccal. Egy éjszakára hűtőben letakarva pihentetjük (ha nem gondolkodtunk előre, akkor egy fél nap is elég szobahőmérsékleten), majd másnap tepsire téve először letakarva légkeverésben 200 fokon 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve a grillel megpirítjuk. Természetesen nyáron normál grillen is elkészíthető.

Sajtos-fűszeres krumplipüré
A normál krumplipüré kicsit tuningolt változata. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd finomra törjük, adunkg hozzá vajat és tejfölt, ezzel egyszerre egy bő marék reszelt sajtot, illetve fehérborsot, fokhagymaport és őrölt szerecsendiót is.
Majd alaposan összekeverjük, esetleg kicsit kiforraljuk.

Bécsben jártunk

Szombaton motoros évadnyitó vásár volt a Louisban. Mivel tavaly véletlenül már sikerült részt vennünk ezen a szeánszon, idén is úgy alakult, hogy megint ekkor mentünk. Közel három órát sikerült ott eltöltenünk és majdnem mindent kaptunk, amit szerettünk volna. Ami különösen nagy szó, mert barátnőm (aki unokatesóm is:)) és az én kicsi kezemre is kerestünk kesztyűt...ami nem egyszerű motoros berkekben. Viszont nagyon szerencsések voltunk, mert kijöttünk az üzletből, bedobtuk a cuccot a csomagtartóba és így még éppen be tudtunk ugrani a kocsiba a vihar elöl. (még jó, hogy nem motorral mentünk) Kocsiból néztük végig a tombolást...még így is nagyon ijesztő volt. Aztán még elnéztünk kicsit vásárolgatni, utána terveztük a kultúr programot, ami tekintettel a rossz időre elmaradt:( De megegyeztünk, hogy legközelebb csak kultúra lesz, semmi vásárlás. (A képen bécsi látkép, a Louis bejárata és a kis bagoly, a mi motorunk...aki azért bagoly, mert UHU a rendszáma:))

Printfriendly