2008. március 12., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta

Ezt ugyan kicsit tovább tart elkészíteni, mint általában a vacsinkat, de mivel mind a ketten nagyon kedveljük, hát megéri azt a kis plusz időt:) Nem úgy készítem, ahogy az iskolában tanítják, vagyis nem készítek pörköltet, amit aztán ledarálok, hanem mindjárt darált húsból főzöm.




Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez: 30 dkg darált szárnyas hús (ha nincs jó a sertés is, csak azzal tovább tart), 1 közepes hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál paprika, pirosarany, paradicsom
Az öntethez: pörkölt alaplé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és forró olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a darált húst, jól elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk egy paradicsomot (helyette esetleg paradicsomlét) és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Közben elkészítjük a palacsintát. (2 tojás felverünk egy kevés tejjel, adunk hozzá lisztet, majd annyi szódát, hogy megfelelő sűrűségű legyen - nekem ebből a mennyiségből 8 db nem papírvékony szokott lenni) A húsos tölteléket arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Harmadolva felhajtogatjuk. A megmaradt pörkölt alaplét újraforrósítjuk, ha kevésnek találjuk, akkor vízzel és pörköltszaftkocka segítségével növelhetjük a mennyiséget, majd tejfölös habarással sűrítjük (figyelni kell a habarás megfelelő hőmérsékletre hozására!), kiforraljuk és a kész palacsintákra öntve tálaljuk.

Temészetesen a háttérben a már-már elmaradhatatlan eper, ami magyar üvegházi és nagyon finom. Nem a későbbi mézédes fajta, hanem inkább a korai savanykás, ami nekem végülis mindegy, mert bármikor, bármilyen formában és bármennyit képes vagyok elfogyasztani belőle - persze költői túlzással élve.:DDD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly