2008. március 3., hétfő

Vasárnapi táplálékok

A szombati kirándulás után vasárnapra maradt a havi bevásárlás. De még előtte reggel előkészítettem az ebédet, hogy ha éhesen hazaérkezünk, csak össze kelljen sütni-főzni a dolgokat. Illetve reggelit is készítettem, hogy ne éhesen vágjunk neki a városnak. Reggelire amerikai palacsinta készült, szív alakban is kettő...több azért nem, mert még nem vagyok egészen jóban ezzel a sütőformával. Ebédre magyarosan pácolt grillezett pulykamell volt, sajtos-fűszeres krumplipürével, illetve céklával. Desszertnek a tavasz jegyében egy-egy kis tál enyhén cukrozott eper. Az eperről tudni kell, hogy az a gyümölcs, amiből én bármikor bármennyit képes vagyok elpusztítani, így hát az első megjelenéstől, amíg lehet kapni folyamatosan eszem...azért a télen kapható minitálcás, méregdrága íztelen változatot még én sem kedvelem.

Amerikai palacsinta/Mindmegette
Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1,5 dl tej, csipet só
Elkészítés: Válaszd szét a tojásokat. A sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet. A fehérjét verd kemény habbá a sóval. Utána óvatosan forgasd a habot a tésztába, így az már kész is. A palacsintasütőt melegítsd fel, majd önts bele egy kisebb merőkanálnyit a tésztából. Közepes lángon addig süsd, amíg aranybarnás lesz az alja, majd fordítsd meg. És kész is. Juharsziruppal, csoki öntettel, édes lekvárral tálald, mivel nincs benne cukor. De sós feltéttel is finom.
Megjegyzés: Ne rakj a serpenyőbe olajat, mert a tészta könnyen felszívja! Ne tedd nagy lángra, mert akkor a teteje hamar megég, viszont a belseje nem sül meg!
Gumimamszli: Én kettőnknek két tojásból készítettem, a többi hozzávalót is arányosan csökkentve, kisétkű családocska lévén bőven elég volt. A szombaton beszerzett meggylekvárral ettük, ami klassz darabos változat.:)

Magyarosan pácolt grillezett pulykamell
Hozzávalók: fél kg pulykamell szeletelve, 1 nagy doboz tejfölnek a fele, egy löttyintés olívaolaj, só, fehérbors, kakukkfű, zúzott fokhagyma, pirospaprika
A pulykamell szeleteket enyhén kikloffoljuk, majd minden szeletet bőven bekenünk a páccal. Egy éjszakára hűtőben letakarva pihentetjük (ha nem gondolkodtunk előre, akkor egy fél nap is elég szobahőmérsékleten), majd másnap tepsire téve először letakarva légkeverésben 200 fokon 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve a grillel megpirítjuk. Természetesen nyáron normál grillen is elkészíthető.

Sajtos-fűszeres krumplipüré
A normál krumplipüré kicsit tuningolt változata. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd finomra törjük, adunkg hozzá vajat és tejfölt, ezzel egyszerre egy bő marék reszelt sajtot, illetve fehérborsot, fokhagymaport és őrölt szerecsendiót is.
Majd alaposan összekeverjük, esetleg kicsit kiforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly