2011. február 23., szerda

Tejszínes paradicsomos tészta

Gyors és húsmentes, de nagyon finom. KáeM ebből most nem evett - lévén disznóvágásnak álcázott csapatépítésen múlatja az idejét-, így nem tudom, hogy egy húsevő pasi hogyan viszonyul hozzá, mindenesetre a csak magamnak repertoárba felveszem:)


Tejszínes paradicsomos tészta
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma (4 dkg - CH 3,3g)
3 gerezd fokhagyma (8g - CH 2,1g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
oregano, só, bors (CH 0,0g)
400 g hámozott paradicsom konzerv (nálam csak Mutti jöhet szóba - CH 14,4g)
1 dl tejszín (CH 3,0g)
20 dkg Orecchiette tészta (CH 148,0g)
Tálaláshoz: 5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és annak levét is. Amíg a tészta kifő a forró sós vízben, addig főzzük. Ezután a mártáshoz hozzáforraljuk a tejszínt, majd összekeverjük a leszűrt tésztával. Reszelt sajttal tálaljuk.

Én három adagra osztottam el, így egy adag 57,2 gramm szénhidrátot tartalmaz. 


2011. február 22., kedd

Túrós pite

Az úgy kezdődött, hogy volt egy nagy adag krémes túróm a hűtőben. Túrós süteményből pedig nem lehet elég. Szoliditásunkat bizonyítandó egy részét megint a szomszédasszonyra sóztam;)


Túrós pite
Hozzávalók a  tésztához: 
25 dkg liszt (CH 190,7g)
15 dkg vaj (CH 0,6g)
15 szem édesítő (CH 0,0g)
tojássárgája (CH 1,2g - a fehérjével is számolva!)
1 tk sütőpor (CH 0,0g)
csipet só (CH 0,0g)
1 ek vanília kivonat (CH 0,0g)
Töltelék: 
tojásfehérje (ld. sárgája)
5 dkg barna cukor (CH 48,7 g)
2 cs. vaníliás cukor (CH 20,0g)
25 dkg túró (krémes változat by Lidl - CH 15,0g)
kanál búzadara (2 dkg - CH 14,7g)
1 citrom reszelt héja (CH 0,0g)
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd lefóliázva a töltelék elkészítésig hűtőbe tesszük. A töltelékhez a fehérjéket kemény habbá verjük a cukrokkal, majd laza mozdulatokkal hozzá adjuk a túrót, a citrom héját, végül a búzadarát is. A tészta felét a kis tortaformának (17 cm átmérő) megfelelő méretűre nyújtjuk, majd a kivajazott, kilisztezett formába tesszük. Rásimítjuk a túrót, majd betakarjuk a tészta másik felével (én ezt az egyszerűség kedvéért reszeltem). 200 fokos sütőben ... perc alatt sült készre. 

Az egész adag, ha szigorúan nézzük 8 szeletes tortának (290,9 gramm) felelt meg ebben a formában, egy szelet így 36,4 gramm szénhidrát. Mi vékonyabb szeleteknek ettük, úgy éppen belefért a köztes étkezés kategóriába.

2011. február 21., hétfő

Ropogós reform pizza

A rozsos pizza is nagyon finom, de most valami ropogósabbra vágytam. Így készült ez a változat. Nagyon jól lett és tényleg ropogós, vékony a tésztája.


Ropogós reform pizza
Hozzávalók:
15 dkg kenyérliszt (CH 114,5g)
10 dkg graham liszt (CH 64,4g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1,5 dl langyos víz (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk duplájára kelni.
Én a fenti tészta adagból a felét használtam fel egy vacsorához méretezett pizzának és kb. fél centisre nyújtottam. Erre került a paradicsomos alap, sonka szeletek, reszelt füstölt mozzarrella és pár karika paprikás kolbász. Feltéttel együtt fogalmam sincs a pontos szénhidráttartalomról, de a teljes mennyiségű tészta 178,9 gramm, így a vacsorához felhasznált fél adag 89,5 gramm (egy főre: 44,7 gramm).

Heti egyperces 2011/8.

      
"Minden nap elveszett, amelyben legalább egyszer nem táncoltál. És minden gondolat hamis, amelyen legalább egyszer nem nevettél."
/Idézet: Müller Péter, Kép

2011. február 20., vasárnap

Diabetikus csíkos kalács

A szokásos sós kelt rágcsálnivaló helyett édeset álmodtam ezúttal vasárnapi vacsorának. Nagyon jól sikerült. Azt hiszem ez lesz a tökéletes kalács számunkra. KáeM nutellával ette, én - természetesen - vajjal és némi sóval;)


Diabetikus csíkos kalács
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 190,8g)
0,5 dl olaj (CH 0,0g)
1,5 dl tej (CH 6,9g)
15 szem édesítő tabletta (CH 0,0g)
1 tk kakaópor (5 g - CH 0,5g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
pici só (CH 0,0g)
Az édesítő tablettákat feloldjuk a langyos tejben, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A kakaó kivételével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Ezután a tészta felét kiszedjük, másik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Ezután lisztezett deszkán letakarva duplájára kelesztjük a két cipót. Kisodorjuk őket, majd egymásra tesszük a két lapot és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és 15 percet kelni hagyjuk. Ekkor alaposan lespricceljük vízzel, majd a még hideg sütőben toljuk. 200 fokon légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és igyekszünk nem egyszerre felfalni az egész adagot:)

20 szelet lett ebből az adagból (198,2g), tehát egy szelet 9,9 g szénhidrátot tartalmaz.


Majdnem grillezett sertés tarja

A mai ebéd múlt pénteken kezdődött, akkor, amikor Sógornőm Apósáéknál voltunk kicsit számítógépet szaszerolni és kaptunk ajándékba egy öntött vas grillező lapot (is, de a többi kedvességről, majd máskor). Aztán tegnap délután bepácoltam a húst, majd ma KáeMmel beizzítottuk a lapot az indukciós tűzhelyen. Kb 5 perce melegedett a lap, fokozatosan emelve a teljesítményt, amikor akkorát robbant, hogy lényegében mind a ketten (plusz a macska) szívrohamot kaptunk. Nos a szuper lap megrepedt...nem bírta az indukciós tűzhelyet és a hőtágulást:( Azért szerencsére teljesen nem tört szét, így talán nyáron ki tudjuk valamilyen formában próbálni. Ezért lett a hús csak majdnem grillezett, de azért nagyon finom.


Grillezett sertés tarja
4 méretes szelet klopfolt sertés tarja pácolásához az alábbiakat használtam fel:
2 ek kalocsai grillkrém
1 ek csípős Piros Arany
1 tk erős paprikakrém (aka Erős Pista)
1 tk fokhagymás chili szósz (Ázsia boltból származik)
1 tk fokhagymapor
1 kis fej hagyma lereszelve
bors
2 ek olíva olaj
A pác alapanyagait alaposan összekevertem, majd minden szeletet bemasszíroztam vele. 1 éjszakát állt a hűtőben, ezután - végülis - serpenyőben sütöttük meg. Krumplipürével és jégsalátából készült salátával (sima ecetes-cukros verzió) fogyasztottuk.

2011. február 18., péntek

2011. február 17., csütörtök

Tejszínes-füstölt sonkás spagetti

Ha már csütörtök, akkor legyen tészta és valami gyors verzió. Ildinyónál találtam a receptet és hálás köszönetem érte, mert nagyon jól esett. Minimálisan változtattam csak rajta.


Tejszínes-füstölt sonkás spagetti
25 dkg spagetti (CH 179,3g)
olívaolaj (CH 0,0g)
1 tk vaj (CH 0,0g)
5 dkg szeletelt füstölt sonka (CH 0,8g)
só, őrölt bors (CH 0,0g)
2,5 dl tejszín (CH 8,0g)
1 kis fej hagyma felkockázva (4 dkg - CH 3,3g)
2 gerezd zúzott fokhagyma (4g - CH 1,0g)
A tálaláshoz: reszelt parmezán (5 dkg - CH 0,8g)
A tésztát feltesszük főni. Amíg elkészül, elkészítjük a mártást: a sonkát felkockázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt olajhoz hozzáadjuk a vajat, megpirítjuk rajta a hagymákat, majd felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Mikor a tészta megfőtt leszűrjük, majd kevés főzővízzel együtt a hagymás tejszínhez adjuk és összerottyantjuk, végül a sonkakockákat is beletesszük. Majd reszelt parmezánsajttal megszórva tálaljuk. 

Ez a mennyiség nekünk 4 adagnak felelt meg - nem vagyunk valami nagy fogyasztók - így egy adag 48,3 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2011. február 16., szerda

Sajttal töltött kifli

Nem akartam túl szofisztikált vacsorát, de azért vágytam némi melegségre:) Nagyon jól sikerült, bár azért a jól bevált sörkiflit nem taszította le a trónról.


Sajttal töltött kifli
Hozzávalók:
35 dkg liszt (CH 267,1g)
6 dkg olvasztott libazsír (CH 0,0g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
2 dl tej (CH 10,6g)
1 tk só (CH 0,0g)
Belülre: 5 dkg sajt - 8 szeletre vágva (CH 0,8g)
Tetejére: tejföllel felvert tojás (nem számoltam vele, mert alig fogyott belőle) és nagy szemű só

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. Egy órát kelni hagyjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. 8 darabra vágjuk. Sajttal megtöltjük és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd a tejfölös tojással megkenjük, nagy szemű sóval megszórjuk és amíg a sütő 220 fokra melegszik pihenni hagyjuk. Ezután színesedésig sütjük.

8 kifli lett az adag ból, tehát egy darab 34,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Update: Másnap reggel is elég puha volt még ahhoz, hogy jól essen.

2011. február 15., kedd

Tejszínes karfiolleves

Főnökasszonyom újabb levesötlete nyomán készült a mai vacsora első fogása. Másodikként túrós palacsinta volt. Ezutóbbi természetesen nagyon finom volt. De előbbi is nagyon jól sikerült, az eddigi sok karfiolleves recept (alap, lime-os, magyaros) közül most éppen ez az aktuális kedvenc:) Bár még ezen is tudnék (és fogok is) variálni;)


Tejszínes karfiolleves
Hozzávalók: 
12 dkg karfiol (CH 4,7g)
natúr zöldség mix (CH 0,0g)
1 db tyúkhúsleves kocka (CH 0,0g)
1 marék lúdgége tészta (5 dkg - CH 34,6g)
2 dkg liszt (CH 15,3g)
2 dl tejszín (CH 6,4g)
só, bors, szerecsendió (CH 0,0g)
A karfiol nagyon apró rózsákra szedjük, majd vízben feltesszük főni. Belemorzsolunk egy tyúkhúsleves kockát, majd hozzáadjuk a zöldség mixet, esetleg sót. Miután felforrt, beledobjuk a tésztát is. Amikor minden puhára főtt, akkor enyhén besűrítjük a tejszínnel elkevert liszttel. Szerecsendióval és borssal fűszerezzük, majd kiforraljuk. 

Ebből a mennyiségből négy bőséges adag lett, így egy adag 15,3 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

2011. február 14., hétfő

Heti egyperces 2011/7.

    8 éve együtt...


"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál!"
/Idézet: Prisrin, Kép

2011. február 13., vasárnap

Lilahagymás majonézes krumpisaláta


A görög étteremből maradt húshoz akartam valami szaftosabb köretet, így esett a választásom a majonézes krumplisalátára. Nagyon jól passzolt hozzá. Viccesen alakult a napunk...görög ebéd, hozzá görög film (Görögbe fogadva), majd desszertnek görög eper (Lidlben akciós!), végül pedig a tegnap vásárolt kidertojásból is egy görög játék került elő...”Nagyon görög”:D:D:D


Lilahagymás majonézes krumplisaláta
Hozzávalók:
6 kis szem burgonya (25 dkg – CH 50g)
5 dkg lilahagyma (CH 4,2g)
5 dkg light majonéz (CH 4,5g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
só, bors (CH 0,0g)
A krumplit alaposan megmossuk, majd héjában feltesszük főni. A vízbe teszünk némi sót és egy kevés ecetet is. Amíg a krumpli fő, addig a lilahagymát apró kockára vágjuk, lesózzuk. Kikeverjük a majonézt a tejföllel és a borssal. A krumplit meghámozzuk és félkarikára vágjuk, majd óvatosan mindent összeforgatunk. Hűtőben pihentetjük fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek. (Kell neki azért 2 óra)

Ebből a mennyiségből 2 adag lett, tehát egy adag: 31,2 gramm szénhidrát. A fetával töltött hús nem tudom mennyi lehetett, de szerintem belefértünk az 50 grammba nagyjából a desszerttel kiegészítve is (25 dkg eper – CH 18g + 1 dkg porcukor – CH 10g = 14g/adag).

2011. február 12., szombat

Taverna Zorbas




Előrehoztuk az évfordulós vacsoránkat, s mindjárt dupláztunk is. Szerdán este jártunk első körben az étteremben, mert éppen a Mammut felé volt dolgunk és éhesek is voltunk. Aztán annyira ízelett amit akkor kaptunk, hogy szombaton ismét visszatértünk. Nem csalódtunk ismét.


Szerdán viszonylag kevesen voltak, így a szakács srác ajánlására a frissen sülő választékból kértünk. Én pásztor szuflakit (feta sajt rudak vékony szelet sertés szűz szeletekkel betekerve nyársraa húzva) KáeM pedig Brizzola-t evett (fűszeres sertéstarja szelet faszénen kisütve). Köretnek mind a ketten pirított burgonyát választottunk. Italnak pedig szörpöt: fahéjas szilvát és hársvirágot. Fizettünk, majd az italokkal felvonultunk a galériára. Pár perccel később pedig érkezett a frissen sült vacsoránk. Nem tudtuk megenni az adagot, bár nem sokat hagytunk, elég éhesek voltunk;) S még az ajándékba kapott süteményt is elpusztítottuk.

Szombaton ehhez képest ebédidőben mentünk. Jelentősen többen is voltak. Ezúttal mind a ketten a pásztor szuflaki mellett döntöttünk. Én bepróbálkoztam egy vegyes körettel (bár ezt utólag megbántam, mondjuk elég volt a krumpli), KáeM maradt a pirított burgonyánál. Italból sem választottunk mást. Ezúttal sem kellett sokkal többet várni az ételre, mint hétközben. Bár messze nem úgy nézett ki amit kaptunk, mint szerdán...nem rosszabb volt, csak más. Kicsit másként tálalva, kicsit más dolgokkal kiegészítve. Ezúttal nem kaptunk süteményt, viszont sokkal kevésbé voltunk éhesek. Alig tudtuk a felét megenni az adagnak, így hát kértem dobozt, amit teljesen természetes módon – és ingyen – adtak.

Nagyon jó az étterem, biztosan vissza fogunk még térni és megkóstolunk mást is, bár azért nem egy átlag gyors étterem árában vannak a fogások, a fenti ételekért mind a kétszer 8000 forint körüli összeget hagytunk ott, bankkártyával fizetve, mert ellentétben a linkken írtakkal van ilyen lehetőség. 
/A képek telefonnal készültek./

2011. február 11., péntek

Egy tészta két élete


Kivételesen nem a rozsos pizzát készítettem, hanem egy fehér, igazán ropogós változatot. Viszont a tészta számunkra túl nagy adag, így a feléből sült csak a pizza a másik felét másnap reggelire használtam fel, lett belőle két sajttal és két nutellával töltött ropogós buci.

 
Ropogós pizza tészta
Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt (CH 190,8g)
negyed kocka friss élesztő (CH 0,0g)
1 tk só (CH 0,0g)
2 ek olívaolaj (CH 0,0g)
1,5 dl langyos víz (CH 0,0g)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és hagyjuk duplájára kelni. Ezután két részre szedjük, kisodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd megpakoljuk a kívánt feltétekkel, végül 250 fokos sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.


Én a második adag tésztát légmentesen zárható dobozban egy éjszakára hűtőbe tettem, majd másnap reggel kinyújtottam, négy felé vágtam Kettőbe egy-egy csík sajtot tettem, a másik kettőbe egy-egy kanál nutellát. Feltekertem őket. Sütőpapíros tepsiben vízzel lespriccelve 200 fokon sültek 25 perc alatt készre. Egy bögre tejjel éppen elegendő reggeli volt.

A tészta összesen 190,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Vagyis a pizza és a buci esetében is, csak a tészta egy adagja 47,7 gramm szénhidrát. A feltétek és a töltelék függvényében nő ez az érték, ezzel én most nem számoltam pontosan.

2011. február 8., kedd

Tejfölös csirke


Volt vasárnapról némi csirkecombom, lévén a levesbe csak a csontot és a bőrt használtam fel. Hortobágyi palacsintát terveztem belőle, de aztán a palacsintába töltés helyett reform nokeldivel kevertem össze és savanyú uborkával eszegettük.


Tejfölös csirke
Hozzávalók:
30 dkg sovány csirke hús kocka (CH 1,5g)
1 közepes fej hagyma (6 dkg – CH 5,0g)
fűszerpaprika (CH 0,0g)
Piros Arany (CH 0,0g)
2 db pörköltszaft kocka (CH 6,5g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
1 dkg liszt (CH 7,6g)
A hagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Rászórjuk a fűzserpaprikát, hozzáadjuk a húst, majd fehéredésig kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a pörköltkockákat, felöntjük vízzel és puhulásig főzzük. A lisztet simára keverjük a telföllel, majd kevés szafttal összekeverve megfelelő hőmérsékletűre hozzuk, aztán besűrítjük vele a szószt. Végül összemelegítjük az időközben elkészített nokedlivel.

4 számunkra megfelelő méretű (viszonylag kis) adag lett a fenti mennyiségből kiegészítve 1 tojásból készített nokedlivel (CH 97,0g). A tejfölös csirke egy adagja magában 6,1 gramm szénhidrátot tartalmaz. Kiegészteve a nokedlivel 30,4 gramm szénhidrát.

2011. február 7., hétfő

Heti egyperces 2011/6.


"Az öblös fotelban elterpeszkedve beitta a tél varázsos szépségű, nyugalmas hangulatát, pislákoló gyertya és illó fenyőgyanta illatát szívta a tüdejébe, és azt gondolta: boldog. És mindössze ennyi az egész; amíg megszállottan, kétségbeesetten űzte a jó érzést, az félénken elbújt előle, ám most, midőn leült csendesen, előmerészkedett és rátalált."
/Idézet: Vavyan Fable, Kép

2011. február 6., vasárnap

Sajtos kocka


Vacsorára – vasárnap lévén – az ebédnél jelentősen könnyedebb finomságot kívántunk. Az alábbi kocka sikerült, nagyn jól...bár én ebből sem tudtam komoly mennyiséget megenni, pedig, amikor sütöttem még nagyon kívántam.
Sajtos kocka
Hozzávalók:
25 dkg liszt (CH 190,8g)
1 tk só (CH 0,0g)
12,5 dkg margarin (CH 0,5g)
10 dkg reszelt sajt (CH 1,9g – a tetejére szórt is!)
fél tojás (CH 0,6g – egész!)
1 dl tejföl (CH 3,8g)
A tetjére: 2 dkg reszelt sajt, fél tojás (CH a fentieknél számolva!)

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük. Újjnyi vastagra nyújtjuk és formázzuk. Tojással megkenjük, majd sajttal megszórjuk. 200 fokos légkeveréses sütőben pirulásig sütjük. Nekem ez 15 perc volt.

16 nagyobb kocka lett a fenti adagból (197,6g), így egy darab 12,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Zebra süti 2.0


Most kicsit más krémmel készült, mint legutóbb, mert hogy volt még egy felhasználásra váró mascarpone a hűtőben. Nagyon finom lett a krém.

Zebra süti
Hozzávalók:
1 csomag csokoládés pudingpor (CH 41,3g)
5 dkg barna cukor (CH 48,7g)
3 dl tej (CH 13,8g)
25 dkg mascarpone (CH 7,8g)
1 csomag Albert keksz (220g – CH 152,5g)

A pudingport a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Kézi habverővel hozzákeverjük a mascarponét, majd minden keksznek megkenjük az egyik felét és szépen egymásután tapasztjuk őket, hogy kígyóformát kapjunk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Végül ferdén szeletelve tálaljuk.

Ebből az adagból  (CH 264,1g) 24 szelet lett. Így egy szelet 11 gramm szénhidrátot tartalmaz. A teljes adag egy részét ismét a szomszédasszonyra sóztam...remélem nem bánta nagyon;)

Krumplipüré – kiszámolva


Ismét egy egyszerű és nagyszerű, na meg gyakori fogás kiszámolva.

Krumplipüré
Hozzávalók:
75 dkg tisztított kockára vágott krumpli (CH 150g)
10 dkg tejföl (CH 3,8g)
5 dkg vaj (CH 0,3g)
só, bors, szerecsendió (CH 0,0g)

A krumplit sós vízben puhára főzzük. Majd leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük, úgy, hogy a vajat is hozzáadjuk. Ezután jöhet a teljföl, a bors és a szerecsendió, majd fakanállal a habosra keverés.

Ez számunkra 6 adag. Így egy adag (1 merőkanálnyi mennyiség) 25,7 gramm szénhidrátot tartalmaz. Anyósom tejföllel és margarinnal készíti. Anyu tejjl és vajjal, néha csinálta a tej helyett tejszínnel is (és újra forralta a habosra keverés után). A tejföl plusz vaj kombó lett nálunk a nyerő, vagyis innen is egy kicsit, meg onnan is.;)

Paprikás-paradicsomos szűzérme


Fagyasztó ürítés projekt, legalábbis a húsos részé. Így most egy szép nagy darab szűzérme akadt a kezembe. Nagyon jól sikerült ebéd lett belőle.


Paprikás-paradicsomos szűzérme
Hozzávalók:
1 nagyobb sertés szűzpecsenye (kb. 60 dkg – CH 2,4g)
20 dkg szeletelt bacon (CH 0,0g)
2 dl tejszín (CH 6,0g)
1 kis doboz sűrített paradicsom (70g – CH 14,0g)
1 ek fűszerpaprika (CH 0,0g)
1 kk erős fűszerpaprika (CH 0,0g)
só, bors, szerecsendió (CH 0,0g)
1-1 tk Piros Arany (csípős és csemeg – CH 0,0g)
1 ek vöröshagymakrém (CH ? – így eltekintettem tőle)
1 ek olívaolaj (CH 0,0g)

A szűzérmét medalionokra vágjuk, sózzuk, majd mindegyiket betekerjük egy-egy szelet baconbe. Olívaolajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk a szalonnával tekert medalionokat. A tejszínt kikeverjük a fűszerekkel és a sűrített paradicsommal, majd nyakon öntjük vele a húst. Lekarva 200 fokon légkeveréssel turbózva 30 percet sütjük, a takarást levéve grillre kapcsolva 5 perc alatt megpirítjuk. Krumplipürével tálaljuk.

A fenti mennyiségből (CH 22,4g) 6 adag lett. Vagyis egy adag hozzávetőlegesen 3,7 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami a körettel kiegészítve 29,4 gramm. 

2011. február 5., szombat

Tavaszváró 2011.

Ez a bejegyzés a jelek szerint már hagyomány, s jelek szerint évről évre elrőbbre csúszik (2010, 2009) . Bevallom, ha rajtam múlna, akkor a tél január másodikával véget is érne és valójában, csak adventkor kezdődne. Mivel nem rajtam múlik, ezért igyekszem a konyhába és a lakásba egy kis korai tavaszt becsempészni, mint például a múlt heti póréhagymás csirkemellel.

Virágból ezúttal is jácintok:





Primula:

Bonusztrack a royal blue lepkeorchidea...ami nem egy frissen kitenyésztett faj, hanem sima fehér orchidea ételfestékkel átitatott gyökerekkel:


Még kaptam anyuéktól és bátyáméktól cserepes gerberát és begoniát szülinapomra, de mire eljutottam a fotózásig, addigra levirágoztak:( Remélem később lesz alkalmam még fotózni őket:)

Jaaa és igen megvolt az idei első eper is...bár nem a teraszról természetesen, hanem Marokkóból, de azért nem volt rossz:)

2011. február 4., péntek

Hamburger buci


Eszemben sem volt hamburgert enni, viszont valami édeskés pékárura vágytunk a vacsorához. Limara receptjét követtem (annyi változtatással, hogy csak 8 zsemlét formáztam...8 egyforma részre nekem könnyebbnek tűnt vágni, mint kilencre...s még így sem lettek egyformák:P), mennyei lett és szerintem elég szépre sikerült megformázni a zsemléket is.

Hamburger buci
Hozzávalók:
2 dl langyos tej (CH 9,2g)
2 ek. Cukor (3 dkg – CH 29,2g)
1 tk. Só (CH 0,0g)
3 ek olaj (CH 0,0g)
1 tojás (CH 0,6g)
125 g joghurt (1 pohár danone activia - CH 6,8g)
60 dkg liszt (CH 457,8g)
2 dkg élesztő (CH 0,0g)
+ 1 tojás a kenéshez (CH 0,6 g – de nem számoltam vele, mert nagyon keveset használtam el belőle!)

A hozzávalókat a géppel alaposan összedolgoztatjuk (természetesen kézzel is lehet). Ezután meleg helyen hagyjuk duplájára kelni (én a radiátorra tettem, így ez elég gyorsan megvolt). Lisztezett felületen 8 egy forma darabra vágtam, majd a linken látható videó alapján igyekeztem helyes zsömléket formázni. Sütőpapíros tepsin ismét hagytam megkelni őket. Majd felvert tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam, és 200 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Rácson hagytam - nagyjából – kihűlni.

8 db zsemle lett, így egy darab 63 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ami azért nem kevés, legközelebb a könnyebb számolás érdekében 16 db-ra vágom. (Azért vacsira nagyon rendelten módon képesek voltunk másfél-másfél darabot megenni, de aztán reggel szépítettem, mert egy fél sem csúszott le.)

2011. február 2., szerda

Joghurtos briós


Mostanában a szokásos meleg vacsorákat kicsit felváltották a hideg vacsorák langyos péksütivel kiegészítve. Nem lett rossz ez a briós, de még lehet javítani rajta, főleg, hogy ha tartaná a formáját sütés közben, mert eredetileg elég szép briós formájuk volt.


Joghurtos briós
Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt (CH 190,8g)
negyed friss élesztő (CH 0,0g)
0,75 dl langyos tej (CH 3,5g)
1 dkg barna cukor (CH 9,8g)
2 ek olaj (CH 0,0g)
fél pohár joghurt (Danone activia – CH 3,4g)
1 tojás (fele a tetejére – CH 0,6g)
1 tk sütőpor (CH 0,0g)
csipet só (CH 0,0g)
4 dkg porcukor (CH 40g)

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd 8 egyenlő darabra szedjük. Két-két darabot rúddá sodrunk, majd brióssá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben ismét hagyjuk megkelni. Ezután tetejét tojással megkenjük, majd 180 fokra állított – de még hideg – sütőbe tesszük és 25 perc alatt készre sütjük.


A formázási kollázst Latsiától vettem kölcsön – köszönetem érte. 4 db lett a fenti adagból, így darab 62 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

Printfriendly