2012. február 28., kedd

Márványkalács

Már egy ideje nekem is megvan a Szakácsok könyve. Most pedig kipróbáltam belőle az első receptet. Nem tudom sütöttem-e már éltemben ilyen bonyolult süteményt…már most a bonyolulton azt értem, hogy ennyi edényt kell bepiszkítani hozzá. Finom lett egyébként, de azért annyira nem ájulat, amennyi munka van vele, simán tudja ezt a nagynénémtől tanult verzió is;) 


Márványkalács
Hozzávalók:
1 dkg kakaópor
2 tk tej
11 dkg liszt
4 dkg burgonyakeményítő
0,5 tk sütőpor
8 dkg tisztított vaj (simát használtam)
80 ml növényi olaj
14 dkg átszitált porcukor
2 tk átszitált vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1. Kenjük ki olvasztott vajjal és lisztezzük be egy 1 kg-os sütőforma alján és oldalát 2/3-os magasságig. A felső részét azért nem vajazzuk ki, mert így a tészta nem nő túl magasra, és tetszetősebb formája lesz.
2. Keverjük simára a kakaóport a tejben, majd tegyük félre. Szitáljuk össze kétszer a lisztet, a keményítőt, csipet sót és a sütőport, majd zsírpapíron tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
3. A vajat és az olajat óvatosan melegítsük fel egy lábasban. Egy van keverjük össze a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Adjuk hozzá a vaj-olaj keveréket, és elektromos habverővel dolgozzuk össze.
4. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, jól dolgozzuk össze, majd részletekben adjuk hozzá a lisztet, miközben erőteljesen keverjük. Miután az összes lisztet hozzáadtuk, a legnagyobb fokozaton még 5 percig keverjük.
5. A massza egyharmadét tegyük át egy másik tála, adjuk hozzá a kakaót, és kézi habverővel keverjük simára.
6. A márványos hatás eléréshez öntsünk egy réteg világos masszát a formába, majd kanalaként váltakozva rakjuk vele a világos és a kakaós masszát. A tetejére egy réteg világos massza kerüljön.Villával cikkcakkosan kevergessük meg a tésztát.
7. Tegyük a sütőbe, és csökkentsük a hőfokot 200 fokra. 15-20 perc elteltével olajba mártott késsel nem túl mélyen vágjuk be a sütemény tetejét. Csökkentsük a sütő hőfokát 175 fokra, és süssük tovább 35 percig.
8. Szúrjunk hústűt a kalácsba: ha nem ragad rá a tészta, a kalács megsült. Vegyük ki a sütőből, késsel lazítsuk meg a formában, majd borítsuk rácsra, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly