2011. december 25., vasárnap

Tejszínes rakott sertésszűz

Előre elkészíthető volt és ez komoly szempont volt, hogy a vendégségben ne kelljen a tűzhely mellett állni. Egy régebbi Stahl magazinban találtam az ötletadó receptet, de az hallal készült, szóval erősen átalakítottam:) Nem lett rossz, de férne még bele fűszer, meg egyéb tuningolás, fogok még rajta dolgozni:)


Tejszínes rakott sertésszűz
1 kg krumpli (meghámozva és 0,5 cm-es szeletekre vágva) (CH 200,0g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
0,5 kg sertésszűz felkockázva (CH 2,0g)
A tejszínes mártáshoz:
3 dkg vaj (CH 0,1g)
3 dkg finom liszt (CH 21,6g)
4 dl tejszín (CH 12,0g)
1 dl fehérbor (CH 3,0g)
só, frissen őrölt bors (CH 0,0g)
sütéshez: 5 dkg vaj (CH 0,2g)
A krumplit enyhén sós vízben felforraljuk, aztán 5 perc múlva leszűrjük, hogy ne legyen túl puha. Lecsöpögtetjük, áttesszük egy tálba, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
A tejszínes mártáshoz kis fazékban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és mérsékelt lángon 1 percig kevergetjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a tejszínt, meg a bort. Most visszatesszük a tűzre és mártássá főzzük. Ízesítjük, fűszerezzük és langyosra hűtjük.
Egy kiolajozott sütőtálban összekeverjük sorakoztatjuk a szeletekre vágott szűzet, sózzuk, borsozzuk. A tetejére kanalazzuk a tejszínes mártást, majd befedjük a krumpliszeletekkel. Folpackkal letakarjuk. Sütés előtt a tetejére morzsolunk 5 dkg vajat, majd 200 fokon bő 1 óra alatt készre sütjük.

CH összegző:
4 bőséges adag összesen: 238,9 gramm
1 adag: 59,7 gramm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly