2008. szeptember 30., kedd

Mákos sütemény

Ugyan eddig itt remekül titkoltam, de most elárulom, már-már betegesen vonzódom a mákhoz. Imádom a mákos süteményeket. Ennek ellenére itthon nagyon ritkán sütöm, aminek egy olyan nemesen egyszerű oka van, hogy a párom nagymamája általában süt nekem mindenféle mákos finomságot, amikor látogatóba megyünk hozzá. Ilyen háttér mellett talán már érthető, hogy miért nem sütöm meg én…azért egy nagymama süteményét nem tudom überelni.

Ha nagy ritkán itthon is nekiállok, akkor általában az alábbi recept a kedvenc. A bátyám feleségének a családi receptje, tulajdonképpen egy sima kevert mákos. És tényleg valóban zsírral a legfinomabb.


Mákos
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 10 dkg zsír, 10 dkg mák, 1 kanál lekvár, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, citrom, 25 dkg kristálycukor
Elkészítés: A cukrot a zsírral habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Ha sima hozzáadjuk a lekvárt, a citromlevét, a mákot és fakanállal összekeverjük, Aztán hozzáadjuk a lisztet-, amiben már elkevertük a sütőport- és a tejet. Közepes tepsiben sütjük, félhold alakokat vágunk, porcukorral szórva tálaljuk. (A porcukrot már kiszoktam hagyni, szerintem így is elég édes, és a képen éppen szív alakúra vágtam)

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly