2011. július 27., szerda

Mona Lisa mosolya


Julia Roberts napokat tartottam az elmúlt időszakban. Mentek a régi klasszikusok (Micsoda Nő, Erin nemtudomhogyanírják, Oltári Nő, Zűr bajjal jár...meg még nem is tudom mik, főleg a romantikus vigjátékok), aztán jött az újdonság. Erről a filmről olvastam csak anno, nem volt moziban tervben, de nem bántam meg, hogy megnéztem. Nagyon jól sikerült alkotás, arról, hogy is alakulnak az életek, a sztereotípiák és azok megdöntése egy régi korban. 


"Katherine Watson (Julia Roberts) 1953 végén Kaliforniából New Englandbe utazik, hogy művészettörténetet tanítson a Wellesley College leányiskolában. Abban a hiszemben lát neki a feladatnak, hogy tanítványai, akik az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai, élni fognak az előttük felvillanó lehetőségekkel.
Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy a tekintélyes intézményben nagyon is konzervatív légkör uralkodik. A lányok stílus- és etikett tanára, Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) széles körben osztott nézetei szerint egy fiatal lány számára sokkal értékesebb egy eljegyzési gyűrű, mint a tudományos műveltség. Amikor Katherine önálló gondolkodásra bátorítja a tanítványait, összeütközésbe kerül a tanári kar és a diákok konzervatívabb tagjaival, akik közül legelszántabb ellenfele egyik saját tanítványa lesz, az arisztokrata származású Betty Warren (Kirsten Dunst). Betty nemrég ment férjhez, így amikor Katherine rábeszéli legjobb barátnőjét, Joant (Julia Stliles), hogy ahelyett, hogy elfogadná küszöbön álló eljegyzését, menjen a Yale-re továbbtanulni, a legelszántabb ellenfelévé válik. Katherine érkezése felbolygatja az iskola és a diákok életét, tanítványainak előbb-utóbb dönteniük kell, merre akarnak tovább menni.
Egy világban, ami megmondja nekik, hogyan éljenek, Katherine arra tanítja őket, hogyan gondolkozzanak. A döntés hatással lesz egész további életükre, és a választás nagyon nehéz. Még Katherine-nek is."


Jól érezhető a filmből, hogy Julia Roberts már nem zsenge, nem a szerelmes ifjúság szerepét osztják rá, de ez nem is baj, remekül megállja a helyét komolyabban is, de a többi szereplő is nagyon eltalált, jól kiegészítik egymást és ezzel nagyon jó keretet adnak a filmnek. A történet sem nem túl mélyenszántó, sem nem túl limonádé, éppen kellemes, szerethető és többször is megnézhető.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly