2011. január 9., vasárnap

Sajtkrémes kosárka


Ez a kosárka még a Kifőztük magazin Kiss receptversenyére készült tavaly. Ott nem ért el komolyabb eredményt, de azért nekünk nagyon ízlett, így itt a helye.


Sajtkrémes kosárka
A kosárkához (16 db):
18 dkg liszt (CH 137,3g)
6 dkg vaj (CH 0,3g)
1 tojás sárgája (CH 0,3g)
1 ek tejföl (3 dkg – CH 1,1g)

A töltelékhez:
5 dkg vaj (CH 0,3g)
5 dkg tömlős natúr krémsajt (CH 0,9g)
2 dkg reszelt sajt (CH 0,3g)
esetleg só (CH 0,0g)

A tetejére:
5 dkg reszelt sajt (CH 0,8g)
esetleg Piros Arany

A kosárkához a lisztet és a vajat a késes robotgéppel összedolgozzuk. Majd kézzel gyors mozdulatokkal a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, legalább egy órára, de akár egy egész éjszakán át is pihenhet. Ezután vékonyra sodorjuk, majd 8 cm átmérőjű szaggatóval köröket szaggatunk belőle és az olvasztott vajjal alaposan kikent kosárkaformába nyomkodjuk őket. A kilógó széleket levágjuk, majd 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük a kosárkákat. Rácson hagyjuk kihűlni őket.  A krém hozzávalóit villával alaposan összedolgozzuk, majd a kihűlt kosárkákba töltjük, reszelt sajttal megszórjuk és esetleg Piros Arannyal díszítjük.

Meglepő módon 16 kosárka lesz belőle, így egy darab 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. 

3 megjegyzés:

  1. Pont jókor jött a recept, a hétvégén vettem ilyen kis formákat!
    Bár nem is gondolkodtam sós töltelékben, de szerintem nagyon finom lehet, úgyhogy recept mentve! :)

    VálaszTörlés
  2. @szemirámisz Örülök, hogy tetszik. Már régóta tervben van édes töltelékkel is a kosárka, remélem hamarosan meg is tudom valósítani.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Printfriendly